Geen vliegtuigtrafiek in Oostende gedurende 2 maanden, Jan (69) probeert klanten op andere manier naar restaurant te lokken

Vanaf 25 januari wordt de vliegtuigtrafiek op de Oostendse luchthaven twee maanden lang stilgelegd wegens renovatiewerken aan de enige start- en landingsbaan. Dat betekent dat Jan Vercruysse van restaurant Belair zichzelf opnieuw moet uitvinden. “Wij blijven gewoon open en doen enkele speciale acties”, zegt de horecaman.

Tussen 25 januari en 27 maart worden er aan de start- en landingsbaan – de enige ook – renovatiewerken uitgevoerd en dat betekent dat geen enkel vliegtuig tijdens die periode zal kunnen landen of opstijgen in Oostende. In 2022 werd de grootste vliegtuigparking al gerenoveerd en nu komt dus de start- en landingsbaan aan de beurt. Dat moet om aan de Europese regelgeving te blijven voldoen. De start- en landingsbaan is 3,2 kilometer lang en heeft een breedte van 50 meter. Een huzarenstukje dus.

Voor Jan Vercruysse die al 35 jaar lang het enige restaurantgedeelte in het luchthavengebouw uitbaat, komen de werken ongelegen. “Al is er nooit een goed moment om dergelijke werken uit te voeren, toch is dit de beste periode om dat te doen”, vertelt Jan. “Toch willen we tijdens deze periode gewoon de zaak openhouden en dus moeten we onszelf gaan heruitvinden.”

Ensormenu

Van economische werkloosheid voor zijn personeel wil Jan niet weten. “Ik probeer dezelfde openingsuren te hanteren zoals dat nu nog het geval is”, duidt de man. “Op die manier moet geen enkel personeelslid op economische werkloosheid. Ik vind dat belangrijk, want die mensen moeten niet gestraft worden. Wij moeten ons echter aanpassen aan die werken. De kosten blijven gewoon doorlopen en een vergoeding is niet aan de orde. Bovendien hebben we net een nieuwe chef aangeworven.”

En dus probeert Jan het hoofd tijdens deze periode boven water te houden door klanten te lokken met bijvoorbeeld een Ensormenu. “We doen mee aan de Tafel van James van de stad Oostende”, duidt Jan. “We serveren dus een Ensormenu en doen daarvoor het restaurantgedeelte speciaal terug open, naast de brasserie. Daarnaast willen we klanten die komen lunchen en minimum 40 euro besteden belonen met een gratis parkingticket. Maar wat ook wel leuk is. In plaats van landende of opstijgende vliegtuigen te zien, kunnen mensen hier perfect de werken aanschouwen. Het zijn een tweetal maanden kranen en bulldozers. Het is eens wat anders. (lacht) We hopen echter op veel volk zodat we het hoofd die twee maanden boven water kunnen houden.”

Zonbestemmingen

Het feit dat er geen vliegtuigen kunnen landen of opstijgen in Oostende zorgt ervoor dat Tui fly de twaalf vluchten die de komende twee maanden voorzien waren naar de vier Spaanse bestemmingen Tenerife, Gran Canaria, Malaga en Alicante niet kan laten doorgaan. “Iedereen die al een vakantie had vastgelegd tijdens die twee maanden, kan vertrekken vauit Brussel tegen dezelfde prijs”, duidt woordvoerder van TUI, Piet Demeyere. “Het grote voordeel is dat de werken gebeuren voor de Paasvakantie. Tijdens de winterperiode zijn er minder vluchten naar de zonbestemmingen en vanaf de Paasvakantie wordt het aantal vluchten ferm vanuit Oostende opgedreven. We staan er dus zeker achter dat de werken in deze periode uitgevoerd worden.”

Voor de werken maakt de luchthavenontwikkelingsmaatschappij LOM Vlaanderen 17 miljoen euro vrij. (Jeffrey Roos)

The post Geen vliegtuigtrafiek in Oostende gedurende 2 maanden, Jan (69) probeert klanten op andere manier naar restaurant te lokken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Titelverdediger Laurens Devos staat in tafeltennisfinale, die om 17 uur volgt!

Vandaag komen op de voorlaatste dag van de Paralympische Spelen in Parijs nog acht Belgen in actie, in vier sporten. De grootste medaillekansen zijn er voor dressuurrijdster Michèle George in de freestylecompetitie (graad V) en wielrenner Tim Celen in de wegrit (MT1-2). Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) is al verzekerd van minstens een bronzen medaille, maar hoopt zijn paralympische titel te

Lees meer »

Al 60 jaar pure romantiek bij Willy en Monique

Willy Devos en Monique Logist mogen maar liefst zestig kaarsjes uitblazen op hun huwelijksverjaardagstaart. Het koppel gaf elkaar het jawoord op 19 september 1964 in Oostende, waardoor we dus van een diamanten huwelijk mogen spreken. Vier jaar na hun huwelijk verhuisden ze naar Zuid-Afrika, waar Willy en Monique twaalf jaar woonden. Hij was aan de
The post Al 60

Lees meer »

Marc Degryse herbekijkt Frankrijk-België en snapt de ergernis bij Kevin De Bruyne: “Maar of hij die ook juist geuit heeft?”

Nieuw huizenhoog probleem voor Domenico Tedesco: de negatieve lichaamstaal en vooral het ontluisterende interview van Kevin De Bruyne na het verlies van de Rode Duivels in Frankrijk. Onze analist Marc Degryse herbekeek de interland en kadert de fouten die tot grote frustraties bij De Bruyne leidden. Degryse: “Of hij die ergernis juist uitte, is een andere vraag. Maar als Tedesco

Lees meer »

Marathonloopster pakt brons op Paralympische Spelen, maar wordt gediskwalificeerd omdat ze begeleider helpt

De Spaanse Elena Congost kwam op de Paralympische Spelen als derde over de streep in de marathon voor atleten die blind zijn of visueel zwaar beperkt, met enkele minuten voorsprong op het nummer vier. Omdat ze net voor de finish haar begeleider hielp en daarbij even het koord loste dat hen moet verbinden, werd ze echter gediskwalificeerd. “Oneerlijk en surreëel”,

Lees meer »

“Tweehonderd autosleutels stelen om de bazen van Audi te chanteren? Niveau nihil”

Het sociaal conflict bij Audi Vorst wordt bitser met de dag. Personeel dat wil werken, mag dat niet van de directie. “Een hufterige beslissing, maar geen onbegrijpelijke”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Ze werd uitgelokt door werknemers die tweehonderd autosleutels in beslag namen. Die kinderachtige ‘diefstal’ heeft het sociaal overleg bij Audi nodeloos op de spits gedreven.”

Lees meer »

Johny schiet vriend met motor te hulp, maar krijgt rake klappen van omwonende: “Hij stuurde z’n vrouw naar binnen en haalde een hamer uit zijn zak”

Johny Heymans (53) uit Ninove werd op 1 september in elkaar geslagen door een twintiger in de Achturenstraat in Ninove. De feiten deden zich voor nadat Johny een vriend was gaan helpen om een gevallen motorfiets van 400 kilogram terug in de garage te zetten. “Op weg naar huis kreeg hij rake klappen met een kleine hamer op zijn hoofd”,

Lees meer »

SERV: Werkdruk en emotionele belasting leraren gedaald, maar werkstress blijft

De werkdruk en emotionele belasting bij leraren is in 2023 gedaald na de piek van 2019, maar dat heeft zich nog niet vertaald in een daling van werkstress en burn-outklachten. Dat blijkt uit de Werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een grootschalige werkbaarheidsmeting die de kwaliteit van jobs in Vlaanderen om de vier jaar in kaart brengt.

Lees meer »

Warandewijk in Gistel houdt na bijna 30 jaar laatste wijkfeest: “Een feest in een refter of lokaaltje, ziet niemand zitten”

Voor een laatste keer hield de Warandewijk een wijkfeest. Want na 25 edities trekken de organisatoren er de stekker uit. “Afgelopen zondag kwamen er opnieuw zo’n 75 feestvierders opdagen, dat is niet niks, hé.“We stoppen op een hoogtepunt”, klinkt het.
The post Warandewijk in Gistel houdt na bijna 30 jaar laatste wijkfeest: “Een feest in een refter of lokaaltje,

Lees meer »

Nieuwe dinosaurus ontdekt in Spanje

In Spanje is een tot nu onbekende dinosaurussoort aangetroffen: de Qunkasaura pintiquiniestra was een enorme herbivoor met een lange nek, 20 meter lang en 15 ton zwaar, die ruim 75 miljoen jaar geleden leefde. Dat schrijven wetenschappers uit Spanje en Portugal in het vakblad Nature Communications Biology.

Lees meer »