Camille, Mathilde en Emma debuteren bij ’t Stoans Stiksje: “Het toneel leeft nog in Staden”

Toneelvereniging ’t Stoans Stiksje plant in februari zes voorstellingen van de komedie ‘Vier op een rij’. De toneelgroep kan daarbij voor het eerst rekenen op de hulp van drie jongedames. Mathilde Vermeersch en Camille Gryspeerdt staan voor het eerst op de planken, terwijl Emma Desnoeck hen zal bijstaan als souffleur.

Emma Desnoeck (24), Camille Gryspeerdt (24) en Mathilde Vermeersch (25) zaten vroeger samen in de leiding van meisjeschiro ’t Piegoetje. “Vorig jaar zag ik een voorstelling van ’t Stoans Stiksje”, vertelt Emma. “Nadien werden er blaadjes verspreid waarop je je naam en gegevens kan invullen als je bij de groep wil komen. Ik heb toen de naam van Mathilde en ook die van Camille ingevuld. Uiteindelijk zijn we alle drie bij ’t Stoans Stiksje beland.”

“Emma vertelde me dat ze mijn naam had ingevuld”, pikt Camille in. “Ik had niet verwacht dat ik zo vlug op de planken zou staan.” Ook Mathilde – die ons wegens ziekte niet te woord kon staan – kreeg meteen een rol toebedeeld. Emma wordt dan weer souffleuse en zal haar vriendinnen bijstaan als ze hun tekst even kwijt zijn. “Ik heb nogal wat avond- en weekendwerk en wil het om die reden eerst als souffleur proberen”, vertelt Emma. ” Later probeer ik het misschien ook wel als actrice. We zien wel.”

uitdaging

Camille en Mathilde kregen meteen een behoorlijk grote rol. “Mathilde heeft eigenlijk de grootste rol wat de dames betreft”, weet Camille. “Bij de Chiro speelden we ook geregeld toneel, dat vonden we toen al heel tof.”

“Tot nog toe valt het hier ook heel goed mee”, vertelt Camille. “We vonden het direct een heel fijne bende. Nogal wat leden van ’t Stoans Stiksje maakten vroeger deel uit van de Chiro en ook een aantal ouders van oud-Chiroleden zijn lid. De drempel was daardoor meteen een stuk minder hoog.” “Nu we uit de Chiro zijn, is dit eigenlijk een nieuwe uitdaging”, gaat Emma verder. “We hebben een nieuwe hobby en we zien wel wat het wordt.”

Camille zegt geen last te hebben van plankenkoorts. “Stress heb ik voorlopig nog niet”, klinkt het. “Misschien ben ik vlak voor de voorstelling wel nerveus. Ik ben sowieso een stresskip.”

Geen tekort

“We zijn uiteraard heel blij met onze nieuwe aanwinsten”, zegt bestuurslid Anne-Mie Lapeire (58). “We hebben zeker geen tekort aan spelende leden en beschikken ook over een reserve aan acteurs. Het valt ook goed mee om nieuwe leden en spelende leden te rekruteren, al zouden we nog wat extra jonge mannen kunnen gebruiken. Ieder jaar delen we na de voorstellingen blaadjes uit om lid te worden van ’t Stoans Stiksje. De respons daarop is altijd verrassend goed. Elk jaar zijn er wel mensen die zich inschrijven. Het toneel leeft nog in Staden.”

Gevangenis

Dit jaar voert de vereniging de komedie Vier op een rij op. “Het stuk speelt zich af in een gevangenis. De gedetineerden voeren een toneelstuk op, maar eigenlijk is dat een dekmantel om iemand te laten ontsnappen. Er loopt evenwel van alles fout en dat leidt tot dolkomische toestanden.” Vier op een rij wordt opgevoerd in het SWOK in de Ooststraat op vrijdag 2, zaterdag 3, donderdag 8 en vrijdag 9 februari, telkens om 20 uur. Op zondag 4 februari is er om 10 uur een aperitiefvoorstelling waarbij ook een frituur aanwezig is. Op zaterdag 10 februari staat er om 20 uur dan weer een special edition gepland. Toeschouwers kunnen daarbij na de voorstelling genieten van een hapje en een drankje. De opbrengst van de voorstellingen gaat zoals steeds naar een nog nader te bepalen lokaal goed doel en naar Mbalo Cisse, een Senegalese jongen die ’t Stoans Stiksje via Foster Parents steunt.

The post Camille, Mathilde en Emma debuteren bij ’t Stoans Stiksje: “Het toneel leeft nog in Staden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De transfercrash van Osimhen: vorig jaar was zijn voet 200 miljoen waard, vandaag tekent hij met hangende pootjes bij Galatasaray

De voet van Victor Osimhen (25) was vorige zomer nog 200 miljoen euro waard. In Istanboel werd hij als volksheld onthaald, maar zijn tumultueuze overgang op huurbasis naar Galatasaray is de transfercrash van de zomer. Hoe een spelletje poker om 11 miljoen euro netto per jaar hem niet naar PSG, Chelsea, Arsenal of Saoedi-Arabië bracht, maar wel naar Turkije. Zelfs

Lees meer »

Zes lichtgewonden bij botsing tussen twee trams in Brussel

Zes mensen zijn donderdagochtend lichtgewond geraakt nadat twee trams op elkaar botsten op de Tervurenlaan in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Dat heeft MIVB-woordvoerster Cindy Arents gezegd. Het ongeval deed zich voor rond 7.30 uur, ter hoogte van de halte Madoux. De precieze omstandigheden van het incident worden nog onderzocht.

Lees meer »

Adele laat 200 miljoen dollar schieten omdat ze geen zin heeft in extra concerten na München

“Ik zal ongelooflijk lang niet te zien zijn.” Adele (36) heeft na haar laatste concert in München tijdelijk afscheid genomen van haar fans. De Britse nachtegaal heeft naar eigen zeggen nood aan een lange pauze. Al had ze net zo goed opnieuw op tournee kunnen gaan. Volgens bronnen kreeg de superster verschillende lucratieve aanbiedingen, maar daar had ze blijkbaar geen

Lees meer »

GO!-topman zet leersteuncentra in de kijker tijdens bezoek aan school in Avelgem

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), heeft maandag een bezoek gebracht aan het Atheneum Avelgem. Hij volgde er mee met een ondersteuner van het leersteuncentrum Pixsy, dat leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften helpt.
The post GO!-topman zet leersteuncentra in de kijker tijdens bezoek aan school in Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Problemen door verbouwingen thuis”

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever op vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er 1 jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden. Ze gaf alles toe, en betaalt maandelijks stipt terug. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in de financiële problemen door een noodzakelijke

Lees meer »

Unizo organiseert tweede editie van familiedag

Voor het tweede jaar op rij organiseert Unizo Roeselare een familiedag. Op zondag 8 september leidt een ‘bolletje-pijl’-zoektocht de deelnemers langsheen verschillende ondernemers. De zoektocht met opdrachten onderweg is 26 kilometer lang voor fietsers. Voor wie liever met de wagen deelneemt, is er een tocht van 61 kilometer. Starten kan tussen 11 en 12 uur
The post Unizo organiseert

Lees meer »

Vandenbroucke wou miljoenen covidvaccins vernietigen, maar moet ze van rechter eerst tellen

Het zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet mee. Een rechter verbood hem eerder al om 200 miljoen euro aan vervallen covid-vaccins, geneesmiddelen en testmateriaal te vernietigen omdat het “cruciaal bewijsmateriaal” zou kunnen zijn in een dispuut met de firma Medista. Een andere rechter doet er nu een schep bovenop. Vandenbroucke wordt verplicht om élk pilletje en élke flacon

Lees meer »