Slowaakse Maria (43) en Kristina (20) starten restaurant met traditionele gerechten: “Net als jullie zijn wij ook verzot op desserts!”

Moeder Maria Gasparova (43) en dochter Kristina (20) roeren voortaan samen in de potten in het nieuwe Makky’s Restaurant in de Oostendse Gentstraat. Ze zorgen er voor Slowaakse desserten en gaan er ook enkele warme traditionele Slowaakse gerechten aanbieden. “Iedereen moet onze gerechten eens geproefd hebben”, zegt Kristina.

Ondertussen is het 13 jaar geleden dat Maria met haar gezin alles achterliet in Slowakije om naar België te verhuizen. Een bewuste keuze op zoek naar een nieuw avontuur, zo zegt ze zelf. “Mijn mama was directeur van een school en ik werkte daar”, vertelt Maria. “Toen mama te oud werd om de school te blijven runnen, wilden we andere oorden opzoeken, een nieuw avontuur tegemoet. België was onze eerste keuze, want we hadden hier al familie wonen. En dus belandden we eerst in Gent.”

Taal als drempel

Alleen vond Maria Gent iets te groot en te druk voor haar gezin en daarom trok ze acht jaar geleden naar Oostende. “In het begin was het zeker niet gemakkelijk om te integreren”, vervolgt Maria. “Vooral de taal vormde een hoge drempel. Daarom ging ik naar school om de taal te leren. Mijn keuze om in Slowakije te vertrekken was vooral omdat ik ervoor wou zorgen dat onze kinderen goed opgeleid werden en om ze een goed leven te geven. Maar we zijn letterlijk van nul moeten starten. Uiteindelijk zijn we er wel mooi in geslaagd om hier een nieuw leven op te bouwen.”

“Het was altijd al mama’s droom om met desserten bezig te zijn, want op school volgde ze al patisserie”

Samen met Kristina – van opleiding Graphic Designer – start Maria nu een kleinschalig restaurantje vlakbij het centrum van Oostende. Daar verkopen ze traditionele Slowaakse gerechten. “Net als de Belgen zijn ook wij verzot van desserts”, vertelt Kristina. “Zo verkopen we bijvoorbeeld krémes en rolada, twee traditionele desserten. Het was eigenlijk altijd al mama’s droom om met desserten bezig te zijn, want op school volgde ze al patisserie. Ze weet dus waarmee ze bezig is. Toen de kans kwam om dit pand te huren en er ons eigen restaurantje in onder te brengen, heeft ze die gegrepen.”

Andere pasta

Kristina is dus grotendeels opgegroeid in ons land en ook de Belgische gerechten lust ze wel. “Die typische Belgische gerechten zoals stoofvlees eet ik niet, want ik eet geen vlees”, vertelt ze. “Maar andere gerechten zoals verschillende soorten pasta’s, dat eet ik wel. Ook mama is verzot van de pasta’s van hier. Pasta in Slowakije verschilt van de pasta van hier. Daar is geen tomatensaus bij, maar wij gaan bijvoorbeeld een aardappel schaven en mixen met bloem. Daarna zetten we dat in heet water en dan wordt dat een pasta. Zo heeft elk land zijn eigen traditionele manier van koken. We willen echter dat iedereen van onze gerechten proeft, want die zijn echt wel lekker.”

Iedereen komt proeven

In Oostende leven naar verluidt zo’n 200 mensen uit Slowakije. “De meesten kent mama, want de helft volgde les in de school waar mama werkte. Ik vermoed dat we die hier allemaal wel zullen zien. Maar we mikken zeker ook op mensen van andere culturen en ook op de mensen van hier. Iedereen moet onze gerechten eens geproefd hebben. (lacht) Mama kent goed haar weg in de keuken”, besluit de jonge vrouw.

The post Slowaakse Maria (43) en Kristina (20) starten restaurant met traditionele gerechten: “Net als jullie zijn wij ook verzot op desserts!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »

LIVE. Belgian Arrows herpakken zich, kan Italië nog een vuist maken?

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn

Lees meer »

Roeselaarse kunstacademies zoeken twee nieuwe directeurs:“Huidige structuur niet meer van deze tijd”

Vanaf 1 september krijgen de twee Roeselaarse kunstacademies een nieuwe directiestructuur. Dirk Lievens, huidig directeur van de STAP, wordt overkoepelend directeur van de twee academies en momenteel loopt de zoektocht naar twee nieuwe pedagogisch-artistieke directeurs voor de STAP en de SASK. “De academies tellen samen 4.800 leerlingen en dat wordt te groot voor de huidige structuur”, zegt Bert De Smet.<br

Lees meer »

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »