Patrick Lefevere treedt in voetsporen van pupil Remco Evenepoel en is nu ook Vlaamse Reus

Patrick Lefevere kreeg vrijdag in de Oude Vismijn in Gent de Vlaamse Reus overhandigd. De manager van Soudal Quick-Step volgt op de erelijst zijn renner Remco Evenepoel op.

Lefevere nam de trofee, een beeldhouwwerk van Willem Vermandere, in ontvangst uit handen van sportjournalist Roland Lebuf. Die werd vrijdag zelf ook in de bloemetjes gezet. De 86-jarige Lebuf stond dertig jaar terug aan de wieg van de Vlaamse Reus en gaf pas recent de fakkel door.

‘Godfather van de Koers’

Lefevere heeft er na een korte carrière als profrenner (1976-1979) al een lange succesvolle carrière als ploegleider en manager opzitten. De 69-jarige West-Vlaming begeleidde renners als Johan Museeuw, Tom Boonen, Paolo Bettini, Gianluca Bortolami en Evenepoel naar de top en kreeg de bijnaam ‘Godfather van de Koers’ opgespeld. Soudal – Quick-Step zag hij afgelopen seizoen 55 overwinningen verzamelen, met een tweede zege op rij van Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik als uitschieter.

Gekozen door jury

De Vlaamse Reus is de onderscheiding waarmee de Vlaamse Bond van Sportjournalisten de Vlaamse sportfiguur van het jaar bekroont. Sinds dit jaar zijn het niet meer de journalisten die stemmen, maar wordt de laureaat door een jury gekozen uit door de journalisten aangebrachte namen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar sportieve prestaties. Door aandacht te schenken aan mensen uit de sportwereld die een verhaal hebben of blijk gegeven hebben van een grote persoonlijkheid wil de Vlaamse Reus zich differentiëren van de andere grote sporttrofeeën van het land.

Erelijst van de Vlaamse reus, een referendum van de Vlaamse Bond voor Sportjournalisten.

1992: Sabine Appelmans (tennis)

1993: Gella Vandecaveye (judo)

1994: Frederik Deburghgraeve (zwemmen)

1995: Johan Museeuw (wielrennen)

1996: Luc Van Lierde (triatlon)

1997: Luc Van Lierde (triatlon)

1998: Frederik Deburghgraeve (zwemmen)

1999: Luc Van Lierde (triatlon)

2000: Kim Clijsters (tennis)

2001: Kim Clijsters (tennis)

2002: Kim Gevaert (atletiek)

2003: Marc Herremans (triatlon)

2004: Kim Gevaert (atletiek)

2005: Tom Boonen (wielrennen)

2006: Tia Hellebaut (atletiek)

2007: Kim Gevaert (atletiek)

2008: Tia Hellebaut (atletiek)

2009: Niels Albert (veldrijden)

2010: Kim Clijsters (tennis)

2011: Thomas Van Der Plaetsen (atletiek)

2012: Evi Van Acker (zeilen)

2013: Frederik Van Lierde (triatlon)

2014: Delfine Persoon (boksen)

2015: Marieke Vervoort (paralympische atletiek)

2016: Greg Van Avermaet (wielrennen)

2017: Nina Derwael (turnen)

2018: Nina Derwael (turnen)

2019: Emma Meesseman (basket)

2020: Wout van Aert (wielrennen/veldrijden)

2021: Bashir Abdi (atletiek) en Peter Genyn (paralympische atletiek)

2022: Remco Evenepoel (wielrennen)

2023: Patrick Lefevere (wielrennen)

The post Patrick Lefevere treedt in voetsporen van pupil Remco Evenepoel en is nu ook Vlaamse Reus is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »

Leerlingen van Design & Art School organiseren zomertentoonstelling op diverse locaties in Kortrijk

De zomertentoonstelling ‘DA’S kunst’ gaat van start, een kleurrijke expositie georganiseerd door de leerlingen van de Design & Art School Kortrijk (DAS) in samenwerking met Stad Kortrijk. De leerlingen presenteren hun creaties op diverse locaties in Kortrijk. De tentoonstelling tot en met 8 september en nodigt bezoekers uit voor een unieke ontdekkingsreis door de stad.
The post Leerlingen van

Lees meer »

IN BEELD – Christoff hield zijn verjaardagsconcert in Concertgebouw Brugge, inclusief een duet met Wout Van Hemelryck

Christoff is trouw aan West-Vlaanderen wanneer hij zijn verjaardag viert. Ook dit jaar koos hij een West-Vlaamse zaal uit om zijn verjaardagsconcert te houden en dit eveneens in een organisatie van Concertevents. Christoff zong op het podium van Concertgebouw Brugge.
The post IN BEELD – Christoff hield zijn verjaardagsconcert in Concertgebouw Brugge, inclusief een duet met Wout Van Hemelryck

Lees meer »