Oppositie kritisch over aanpassingen aan mobiliteitsplan in Tielt: “Rare bokkensprongen”

Het mobiliteitsplan 2.0 in Tielt, met de wijziging van de knip aan den Bek en het herinvoeren van tweerichtingsverkeer in verschillende straten, vormde donderdag voer voor discussie op de gemeenteraad. Oppositiepartijen Open Vld/N-VA en Vooruit juichen de aanpassingen toe, maar betreuren de manier waarop er te werk gegaan werd.

“De voorbije maanden kregen we telkens te horen dat een evaluatieperiode van zes maanden afgewacht zou worden”, aldus Vervaeke. “En plots kan het blijkbaar toch allemaal heel erg snel veranderen. Heeft dat iets te maken met die dagvaarding? We zijn voor alle duidelijkheid verheugd dat de meerderheid het licht gezien heeft, maar zijn jullie niet impulsief te werk gegaan? Zondag krijgen we te horen dat de knip verdwijnt en nu moeten we de details in de kranten lezen. Destijds werd het plan als staatsgeheim behandeld en plots was het er. Even plots wordt het nu teruggeschroefd. Dat zijn rare bokkensprongen. Er is veel onnodige frustratie gecreëerd, om nog te zwijgen van de kosten. 190.000 euro voor het studiebureau en 200.000 euro voor de verkeersborden. Voor een plan dat nu fors bijgeschaafd moet worden.”

De nieuwe situatie aan den Bek. De zwarte stippen zijn paaltjes. Onderin in beeld staan op dit moment de betonblokken. © GF

“Ik kan u verzekeren dat de timing helemaal niks te maken heeft met die dagvaarding”, counterde mobiliteitsschepen Vincent Byttebier (CD&V). “Wel met de evaluatie die we maakten. Er waren enkele terechte bekommernissen van burgers, zoals het toegenomen verkeer in de centrumstraten. We konden niet wachten om daar een antwoord op te bieden. Begin december al onderzochten we samen met het studiebureau hoe we de minpunten tegen konden te gaan. Maar het doel is en blijft trager verkeer en meer veiligheid voor fietsers en voetgangers. Opnieuw roep ik op om dit een kans te geven. Er zijn de voorbije maanden veel ongenuanceerde meningen en verhalen geformuleerd, maar mobiliteit is geen zwart-wit verhaal. Aanpassen zal tijd vergen, maar we hopen op wederzijds respect en hopen de Tieltenaars weer te kunnen verenigen.”

“Opnieuw roep ik op om dit een kans te geven. Mobiliteit is geen zwart-wit verhaal”

Simon Bekaert (Vooruit) had enkele bedenkingen, al trad hij ook de meerderheid bij. “Dat die dagvaarding iets met de timing te maken heeft, geloof ik niet. Per slot van rekening was dit een testfase. Anderzijds is de grootste angel er nu wel uit doordat den Bek heropent. De Beneluxlaan zal rustiger worden door het achteruit schuiven van de knip, maar de kans bestaat dat andere straten daardoor alsnog extra belast worden.”

“Het verkeer zal zich een weg blijven zoeken door de stad. Wel vragen wij ons af wat er met het verbod op zwaar doorgaand verkeer is gebeurd. Dat was ook opgenomen in het oorspronkelijke mobiliteitsplan, maar nog steeds denderen vrachtwagens door de schoolomgevingen. Daar moet dringend iets aan gedaan worden. Alleen al op vlak van perceptie van veiligheid zal dat een groot verschil maken.”

Verbod op zwaar vervoer nog in de pipeline

Schepen Byttebier stelde gerust. “Het absolute aantal vrachtwagens dat door Tielt rijdt is niet zo groot, maar in de perceptie maakt een vrachtwagen inderdaad een belangrijk verschil. Er wordt aan gewerkt. Door de werken in de Gentstraat in Meulebeke kon dat verbod voorlopig nog niet ingevoerd worden. Er dient nog louter een toplaag gegoten te worden en daarvoor is het wachten op betere temperaturen. Zodra AWV echter klaar is gaan we het doorgaand vrachtverkeer die richting uit sturen. Daarover werd al samen gezeten met de collega’s van Meulebeke.”

Het stadsbestuur gaf ter zitting nog mee dat alle aanpassingen aan het mobiliteitsplan in het eerstvolgende stadsmagazine gepubliceerd zullen worden. (SV)

The post Oppositie kritisch over aanpassingen aan mobiliteitsplan in Tielt: “Rare bokkensprongen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oud-schooldirecteur viert diamanten huwelijksjubileum

Op donderdag 27 juni vierden Willy Vandevivere en Agnes Vanwildemeersch hun diamanten huwelijksjubileum. Ze trouwden op 27 juni 1964 in Beselare en gingen daarna in Boezinge wonen.
The post Oud-schooldirecteur viert diamanten huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Speelpleinwerking veel leuker dan schoolbanken

Terwijl de kleuters en lagere scholieren hun laatste schooldagen sleten, was jeugdconsulent Bieke Coucke hard aan de slag om met haar team een leuke vakantie voor te bereiden voor de kinderen. Op 1 juli werd het startschot werd gegeven van wat een spannende tijd zal worden voor heel veel Oostrozebeekse kinderen. In tegenstelling tot vorige jaren waren er meteen ook

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Zomersportkampen in Kortrijk

Twee maanden zomervakantie is een lange tijd om te overbruggen. Gelukkig bieden Kortrijk en deelgemeenten een breed scala aan stimulerende zomerkampen, van sportieve avonturen tot creatieve workshops en educatieve programma’s. Voor sportliefhebbers zijn er tal van mogelijkheden om actief bezig te zijn tijdens de zomermaanden. Hieronder lichten we enkele van onze favorieten uit.
The post Zomersportkampen in Kortrijk appeared

Lees meer »