Eerste schepen Anthony Wittesaele (59) stapt noodgedwongen uit politiek in Knokke-Heist: “Gezondheid laat me geen andere keuze”

Verrassend nieuws uit Knokke-Heist. Eerste schepen Anthony Wittesaele (59) legt er zijn mandaat als schepen en gemeenteraadslid neer en stapt uit de politiek. Noodgedwongen, zo blijkt. Eind vorig jaar onderging Wittesaele met spoed een openhartoperatie en het herstel dwingt hem keuzes te maken. “Mijn focus ligt vanaf nu verder op een duurzaam herstel, en zodra mijn gezondheid het opnieuw zal toelaten, mijn beroep.”

Anthony Wittesaele zet zich al jaren in voor het toerisme in Knokke-Heist. Hij is niet bang om de zaken te benoemen zoals ze zijn en is 11 jaar schepen in de kustgemeente. Behalve Toerisme is Wittesaele ook schepen van Strand. Zo waakt hij al jarenlang over de kwaliteit op en naast het strand én in het straatbeeld. Hij is verder verantwoordelijk voor de internationale promotie van Knokke-Heist. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 eindigde hij qua voorkeursstemmen net achter Jan Morbee.

Laatste tijd afwezig

Dat Anthony Wittesaele een vertrouwd figuur is in de kustgemeente is dus een understatement. Sinds het begin van de legislatuur in 2018 was hij ook de enige die nog overbleef als schepen – na het doorschuiven van Jan Morbee tot burgemeester. Maar sinds eind 2023 bleef Wittesaele afwezig uit de gemeentepolitiek. De reden? Zijn gezondheid. En die gezondheid dwingt hem nu dus een punt te zetten achter zijn politieke loopbaan.

“Ik ben nu gedwongen om snel een drastische keuze te maken en prioriteiten te stellen”

“Half november moest ik met spoed een openhartoperatie ondergaan, waardoor ik volledig werkonbekwaam werd en nog een lang revalidatietraject af te leggen heb”, legt Wittesaele uit. “Het vooruitzicht om na twee maanden afwezigheid in de tweede helft van januari mijn taken als schepen stilaan terug op te pakken, hield mij evenwel optimistisch. Ondertussen is echter pijnlijk duidelijk geworden dat een duurzaam herstel een veel grondiger aanpak van de oorzaken van mijn gezondheidsproblemen vergt. Dat dwingt mij om snel een drastische keuze te maken en prioriteiten te stellen.”

Met spijt in het hart

“Het is dan ook met heel veel spijt in het hart dat ik vrijdag, na medisch advies, aan de voorzitster van de gemeenteraad en het schepencollege heb laten weten mijn mandaten als schepen en gemeenteraadslid neer te leggen, hoe graag ik ook mijn tweede legislatuur en alles wat daarin nog gepland was had willen afwerken”, gaat Wittesaele verder.

“Ik kan echter niet vertrekken alvorens mijn grote waardering en respect uit te spreken voor alle mensen waarmee ik in de opeenvolgende gemeenteraden, schepencolleges en andere organen heb mogen samenwerken, en alle medewerkers van de gemeente die de woorden in daden omzetten. Het was een eer en een waar genoegen dit parcours van 11 jaar met hen te hebben mogen afleggen en Knokke-Heist en zijn inwoners te kunnen dienen. Mijn focus ligt vanaf nu verder op een duurzaam herstel, en zodra mijn gezondheid het opnieuw zal toelaten, mijn beroep.” (MM)

The post Eerste schepen Anthony Wittesaele (59) stapt noodgedwongen uit politiek in Knokke-Heist: “Gezondheid laat me geen andere keuze” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE SPANJE-FRANKRIJK. Domper voor Spanje: draaischijf Pedri mist rest van EK, ‘dader’ Kroos excuseert zich

La Roja versus Les Bleus. In München strijden Spanje en Frankrijk dinsdagavond om het eerste finaleticket op het EK voetbal. De Spanjaarden verschijnen wel gehavend aan de start: ze missen Pedri met een knieblessure en verdedigers Carvajal en Le Normand zijn geschorst. Frankrijk treedt wel op volle sterkte aan. Wie plaatst zich voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

‘Familiedag’ achter de schermen van de eedaflegging: knuffelen met papa, Fifa spelen en nog snel de baby eten geven

Ze waren er op hun Paasbest bij, maar de meeste Vlaamse volksvertegenwoordigers – en hun trotse gevolg – hebben gisteren toch vooral moeten doen wat ze in het parlement helaas nog vaak zullen moeten doen: wachten. En dus had de eedaflegging meer weg van een familiedag: met opa Jo, fruitpap, fifa-spelletjes, een knuffelzachte papa zonder snor en een nieuwe handtas

Lees meer »

Zit Biden binnenkort zonder centen? Donoren houden vinger op de knip

De oprichter van Netflix. Een erfgename van de Walmart-supermarktketen. Een kleindochter van Disney. Een ex-directeur van Google. De voormalige topman van de National Football League. Allemaal zijn ze prominente donoren die miljoenen aan de campagne van Joe Biden geven. Maar nu dreigen ze ermee de geldstroom te laten opdrogen, als Biden niet uit de presidentsrace stapt. Of hoe er nóg

Lees meer »

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »