“Complementair met groei van lokale economie”: Veurnse bevolkingscijfers blijven groeien

In 2023 is de Veurnse bevolking voor het elfde jaar op rij gestegen. Dit maal telden de diensten 170 extra inwoners in vergelijking met vorig jaar. Dit is een stijging met +1,3%.

De stad telde op de eerste dag van het nieuwe jaar 12.560 inwoners. Hiervan wonen er 9.418 inwoners in de stad zelf (75% van de globale bevolking). Beide cijfers zijn een absoluut record. Enkel tijdens het interbellum was het inwonersaantal nog groter.

Meer dorpelingen

Maar ook in alle dorpen werden in 2023 meer dorpelingen genoteerd, behalve in Bulskamp, Beauvoorde en De Moeren. In Eggewaartskapelle is het aantal dorpelingen nog nooit zo groot geweest deze eeuw, terwijl we in Houtem moeten teruggaan tot 2007 om evenveel dorpelingen te tellen.

Meer geboorten en sterfgevallen

In 2023 werden 106 geboorten geregistreerd. Dit is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar. Er vielen 182 sterfgevallen te betreuren. Dit is een stijging (+ 4%) in vergelijking met vorig jaar. De natuurlijke aangroei bleef hierdoor negatief met –76 inwoners.

Positieve migratie

Positief is dat het aantal Veurnaars dat de stad verlaat, kleiner blijft dan het aantal inwoners dat naar de stad komt wonen. De migratie is positief (+246 inwoners). In 2023 verlieten 549 inwoners de boetestad. In hetzelfde jaar mochten we 795 nieuwe inwoners ontvangen.

Veurne ontvangt in het bijzonder een positieve input van inwoners uit de buurgemeenten: Koksijde (+80), De Panne (+43), Nieuwpoort (+35), Alveringem (+15) en Poperinge (+11). Deze toestroom aan nieuwe inwoners uit de Westkustgemeenten vertegenwoordigt bijna een vijfde van alle nieuwe inwoners. Er is enkel een substantieel negatief saldo met de universiteitsstad Gent (-23).

Economische groei

Sedert 2013 is de Veurnse bevolking toegenomen met + 10,4 %. “De bevolkingsdynamiek houdt aan. Deze bevolkingsevolutie is daarenboven complementair met de economische groei bij de lokale economie”, zegt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus).

The post “Complementair met groei van lokale economie”: Veurnse bevolkingscijfers blijven groeien is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »

Belgisch biotechbedrijf doet belangrijke ontdekking in strijd tegen Alzheimer: “Deze moleculen kunnen geheugen en hersenactiviteit verbeteren”

Het Leuvense reMYND heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het biotechbedrijf richt zich op het bestrijden van hersenziekten. De wetenschappers hebben kleine moleculen ontdekt die de symptomen kunnen verlichten en de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen. En dat zonder de normale hersenfuncties te beïnvloeden. Hun bevindingen

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

“Crimineel!”: Spaanse pers spreekt schande over fout Kroos op Pedri, die kruis mag maken over verdere EK

Slechts zeven minuten stond Pedri op het veld in Spanje – Duitsland. Zwaar onderuit geschoffeld door Toni Kroos, moest de middenvelder al huilend naar de kant in de kwartfinale van het EK voetbal. De Spaanse online media spreken met schande over de ingreep van Kroos die niet eens geel opleverde. Met een interne laterale verstuiking van zijn linkerknie, is het

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour haalt verpletterende meerderheid, voorspelt exitpoll

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, behaalt oppositiepartij Labour nu de grote meerderheid, voorspelt de gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. “Labour zal een verpletterende overwinning behalen”, klinkt het.

Lees meer »