Chirurg Johan Boury zwaait af in het Jan Yperman Ziekenhuis: “Dagelijkse glimlach is effectiever dan maandelijkse schaterlach”

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper ging met orthopedisch chirurg Johan Boury (65) een icoon met pensioen. Voor veel bezoekers op consultatie wordt route 59 nooit meer hetzelfde. Johan Boury werkte er maar liefst 34 jaar. “Over het verloop van al die jaren zou ik zeker het Antwerps sportpaleis kunnen vullen met het aantal ‘patiëntencontacten’ die ik professioneel kon leggen”, klinkt het.

Johan Boury is geboren in Wevelgem en woont sinds 1994 in Zillebeke. Net zoals zijn echtgenote Carine studeerde hij aan de katholieke universiteit van Leuven. Zijn vrouw volgde toegepaste economische wetenschappen en gaf les aan de Heilige Familie in Ieper. De Kattenstad was hem als kleine jongen niet onbekend. “In Ieper woonden tantes en nonkels, die ons de streek leerden kennen”, blikt Johan terug. “Ik herinner me de vele stadsbezoekjes, wandelingen op de Kemmelberg en de Kattenstoet. In het vooruitzicht van mijn afstuderen als orthopedisch chirurg in 1989 werd ik gecontacteerd door dokter Luc Vanlede. Hij was toen al een vijftiental jaar actief in Ieper in de kliniek Zwarte Zusters.”

De tijd zonder gsm

“Ook Luc had Wevelgemse banden, en voelde nood aan het uitbreiden van zijn eenmansdienst. Hoewel het in de ziekenhuizen minder druk was dan nu, was de werkdruk voor artsen in die tijd enorm. Er was immers een continue wacht, communicatiemiddelen zoals nu waren er niet. Geen gsm, alleen de vaste telefoonlijn en dus was het onmogelijk om je ver te verplaatsen. Later kwam wel de sematoon. Die stuurde een soort morsecode door. Eén ring was bellen naar het ziekenhuis, twee ringen was eens langskomen op de dienst, drie ringen was direct komen. De nood naar versterking was er dus enerzijds professioneel, maar ook de nood aan meer familiale vrijheid van de collega’s. De combinatie van de persoonlijkheid van de aanstaande collega, mijn voorgeschiedenis met de stad Ieper, de professionele uitdaging te starten in een groeiende dienst en mijn eigen West-Vlaamse roots, brachten mij ertoe op de vraag naar een transfer naar Ieper in te gaan. Men kan dus bezwaarlijk spreken van een echt solliciteren zoals dit nu dient te gaan.”

Opstart van MUG

“In juli 1989 zijn we naar Sint-Jan verhuisd. Het eerste jaar diende ik mijn opstart in Ieper nog te combineren met 15 maanden legerdienst in combinatie.” Dokter Boury maakte ook de opstart van de MUG mee. “We kregen de sleutel van de VW Golf, om die op de oprit thuis te parkeren, en uit te rukken. Je kreeg toen coördinaten door van de plek waar je heen moest voor een urgentie. Ik kan je meegeven dat als je midden in de nacht, alleen, naar Brisende moet zoeken in de beschikbare wegenatlas, je niet onmiddellijk op het woord Broodseinde terecht komt. Het was inderdaad amateuristisch, maar toch heb ik goede herinneringen aan deze pioniersrol die we mochten spelen.” Het Jan Yperman Ziekenhuis heeft een enorme evolutie meegemaakt. “Ik heb de volledige transformatie van een analoge aanpak zien veranderen in een bijna exclusief digitaal gebeuren”, zegt dokter Boury. “De klassieke papieren dossiers, de röntgenplaten zijn volledig verdwenen en worden misschien gegeerde antiquiteiten. De mogelijkheden voor diagnose, communicatie en behandeling zijn fors gegroeid, en blijven groeien. Een enorme winst aan comfort voor de patiënt, maar ook niet te onderschatten voor de medicus.”

Kookclub

Johan Boury is de vader van vier kinderen. Jeroen en Stijn zijn geboren in Leuven, Eline en Toon in Ieper. Ondertussen zijn er met Mira, Cas en Jules drie kleinkinderen, en een vierde meldt zich binnenkort aan. Nu de witte dokterskiel aan de kapstok hangt, wordt het een heel ander leven. “Ik hoop rap de balans terug te vinden door een gezonde combinatie na te streven tussen het fysische en psychische overleven”, klinkt het. “Beide zijn belangrijk. Vanzelfsprekend zijn er nieuwe uitdagingen waar mijn omgeving mij wel attent op zal maken. Meer familiemomenten, meer ontspanning, verder genieten van wat losse verrassingen kunnen zijn op de levenswandel. Of ik de ambities van een betere fotograaf, of een betere kok zal kunnen waarmaken, zal nog moeten blijken. Met een knipoog naar mijn kookvrienden van de kookclub Les arti(ses) chauts van de kookstudio Revelatio in de Elverdingestraat in Ieper.”

Dokter Boury kwam vooral rustig over, en zal vooral ook worden herinnerd om zijn …humor en kwinkslag. “Het zal wel ergens een karaktertrek zijn, maar er is niemand gediend met een arts die steeds sip lijkt, de patiënten onnodig oplaadt met een reflectie van zijn eigen stressgevoel of hen niet de informatie op mensenmaat aanreikt”, zegt hij. “Enkel op die wijze creëer je naast vertrouwen ook de noodzakelijke empathische band met elkaar. Ik probeer steeds een contact positief af te sluiten, zodat we beide met een goed gevoel afscheid nemen. Een dagelijkse glimlach is toch veel effectiever dan een maandelijkse schaterlach.”

The post Chirurg Johan Boury zwaait af in het Jan Yperman Ziekenhuis: “Dagelijkse glimlach is effectiever dan maandelijkse schaterlach” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde etentjes in Oostende

Nadine W. (54) bracht in totaal 2,5 jaar achter de tralies door voor talloze feiten van tafelschuimerij. In maart herwon ze haar vrijheid, maar al snel herviel ze in haar oude gewoontes. Dat levert haar nu opnieuw vier maanden cel op.
The post Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Kortrijk Spurs heeft met Bram Bogaerts nieuwe aanwinst: “House of Talents is ambitieus”

Bram Bogaerts gaat zijn achtste BNXT-seizoen in, na vier jaar Kangoeroes en drie jaar bij Liège Basket. Vanaf eind juli krijgt hij een vaste stek in de regio, waarin hij hoopt met Kortrijk Spurs een aardig basketseizoen te spelen. Ervaring en multi-inzetbaarheid, die kwaliteiten typeren hem.
The post Kortrijk Spurs heeft met Bram Bogaerts nieuwe aanwinst: “House of Talents

Lees meer »

Buurtbewoners en familieleden reageren verslagen na schietpartij in Sint-Gillis: “Het ene moment drink je een koffie op een terras. Het volgende schieten ze je neer”

Bij een schietpartij op een terras van een café afgelopen nacht in Sint-Gillis bij Brussel zijn minstens twee mensen omgekomen. Twee anderen zijn gewond en vechten voor hun leven. Hoewel de zaak veel weg heeft van een drugsafrekening, lijken de slachtoffers op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest te zijn.

Lees meer »

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ja, ik heb botox, fillers en borstimplantaten. Is dat zo vreemd?” Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch denken mensen dat ik een abonnement heb op plastische chirurgie.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over cosmetische ingrepen. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt

Lees meer »