Aantal Diksmuidelingen blijft groeien: exact 100 inwoners meer dan vorig jaar

“Nu 2023 er definitief op zit, kijken we graag even met het vergrootglas naar ons bevolkingsregister”, meldt Stad Diksmuide. Diksmuide telde bij het begin van het nieuwe jaar 17.195 inwoners, dat zijn er exact 100 meer dan vorig jaar.

“De 17.195 Diksmuidelingen kunnen we verdelen in 8.606 vrouwen en 8.589 mannen, de vrouwen zijn dus in de meerderheid”, klinkt het.

Meer instroom

“Net zoals vorig jaar zagen we meer instroom dan uitstroom: 843 inwoners verlieten onze stad, 904 mensen ruilden hun woonplaats in voor een stek in Diksmuide.

Trends in de dorpen

De totale Diksmuidse bevolking groeide afgelopen jaar met 100 inwoners. “De grootste verandering zagen we in het stadscentrum, waar de bevolking met 123 burgers toenam. In de dorpen zien we een gelijkmatige verdeling: in enkele deelgemeenten groeit het bevolkingsaantal, in andere dorpen krimpt het aantal inwoners. De opvallendste veranderingen zien we in Leke, dat afgelopen jaar 36 nieuwe inwoners mocht verwelkomen, en Woumen, waar het bevolkingsaantal daalde met 51 inwoners.”

Minder huwelijken

52 koppels stapten in het huwelijksbootje, en vierden hun liefde voor elkaar. “Dat is minder dan het jaar ervoor, toen we nog 75 huwelijken noteerden. Vorig jaar vonden 163 baby’s een wiegje in onze stad, dat zijn er twee meer dan in 2022. Naast het vieren van dat nieuw leven, toostten we ook op onze oudste inwoners. Afgelopen jaar vierden we vijf eeuwelingen, allemaal vrouwen. Vier inwoners werden 101, en onze oudste inwoonster mocht 102 kaarsjes uitblazen. Van 162 mensen moesten we vorig jaar afscheid nemen. Dat zijn er exact even veel als vorig jaar.”

Andere nationaliteiten

De oorlog in Oekraïne was vorig jaar duidelijk te merken in de bevolkingscijfers. “Het aantal inwoners met de Oekraïense nationaliteit steeg sterk en kwam in de top drie terecht. Dit jaar ziet die top drie er hetzelfde uit: Roemenen staan bovenaan (217), gevolgd door Polen (134) en Oekraïners (105). Op plaats 4 vinden we Nederlanders (44) gevolgd door Portugezen (31).”

The post Aantal Diksmuidelingen blijft groeien: exact 100 inwoners meer dan vorig jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ratten, ziektes en stank: jaarverslagen schetsen verontrustend beeld van onze gevangenissen

Ratten, schurft en stank. De jaarverslagen van de toezichtscommissies geven een schokkend beeld van de omstandigheden in onze gevangenissen. De Standaard nam de jaarverslagen door die maandag gepubliceerd werden bij de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG). Bijna de helft van de 34 commissies waarschuwt voor de gevolgen van deze gebrekkige gezondheidszorg.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddelaarsrol voor Turkse president Erdogan in oorlog met Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Kremlin ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. En de Russische nucleaire waakhond Rosatom beschuldigt Kiev ervan een droneaanval te hebben uitgevoerd op een onderstation van de kerncentrale van

Lees meer »

Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.
The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »

School in Blankenberge verbiedt gsm voor leerlingen van de eerste graad

De leerlingen van het 1e en 2e middelbaar van het Sint-Jozef Sint Pieter in Blankenberge mogen vanaf volgend schooljaar geen gsm meer gebruiken op school. Opvallend, de leerlingen van de 2e en 3e graad mogen hun gsm wél nog gebruiken op school. De school neemt die beslissing omdat gsm-gebruik de sociale ontwikkeling van kinderen tussen 12 en 14 jaar te

Lees meer »