Maria en Leo zijn allebei 100 en meer dan 78 jaar getrouwd: “Liefde overwint alles”

Maria Dierckx en Leo vanden Berg zijn allebei honderd jaar en de Bruggeling en de Antwerpse delen ook al 78,5 jaar lief en leed. “Mijn ouders zijn het oudste koppel van België, máár er is een koppel dat langer getrouwd is dan zij”, zegt dochter Anita die op 11 januari de verjaardag viert van haar papa. “Mama werd op 22 november al honderd. Of dat met veel toeters en bellen was? Wel neen, Het was een dag als een ander voor hen. En nu op naar de 101!”

Leo vanden Berg werd op 11 januari 1924 geboren in Brugge, in de wijk Sint-Gillis. Maria Dierckx zag het levenslicht op 22 november 1923 in de Sinjorenstad en is altijd een fiere Antwerpse gebleven. “Je krijgt het Antwerps niet uit mij, ik spreek nog steeds geen woord West-Vlaams. Antwerpen boven”, lacht ze. “Ik werd geboren langs de Waalsekaai, maar eigenlijk ben ik een echte Kielse rat. Mijn jeugdjaren op ‘t Kiel waren de mooiste.”

In volle oorlogstijd leerden Maria en Leo elkaar kennen. “Hij had familie in Antwerpen, niet ver van waar wij woonden. Soms kwam hij met de fiets op bezoek – een treinrit was tijdens de oorlog onbetaalbaar voor gewone mensen”, vertelt Maria. “Amper zeventien waren we, maar de liefde overwint alles. Ik weet nog hoe ik ter hoogte van Gent altijd lek reed”, glimlacht Leo. Telefoon hadden ze toen niet. “En dus stuurden we elkaar ellenlange liefdesbrieven. Aan het einde van de oorlog, na vier jaar verkering, zijn we in Antwerpen getrouwd. Van het stadhuis ging het met de tram naar de Sint-Catharinakerk op ‘t Kiel.”

Leo en Maria stapten in het huwelijksbootje op 28 juli 1945 en kregen vier kinderen: Anita, Liliane, Henri en Jef. Zij zorgden samen voor tien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. Maria gaf haar job als naaister op voor de kinderen, Leo ging in 1943 bij de Belgische Spoorwegen werken. “Begonnen als klerk, daarna gepromoveerd tot opsteller en nog later tot onderstationschef”, aldus Leo, die uiteindelijk meer dan veertig jaar bij de spoorwegen in dienst zou blijven.

Nooit ruzie maken

Toen ze nog jonger waren, trokken Leo en Maria er geregeld samen opuit. “Ze namen ons vaak mee uit kamperen met de tent”, herinnert hun oudste dochter Anita zich. “Maar mama en papa waren dikwijls ook voor langere tijd weg van huis: Noord-Afrika, Schotland, Engeland… Soms maakten ze zelfs meerdere reizen op een jaar.”

Maria Dierckx en Leo vanden Berg op hun trouwfoto. © GF

Maria en Leo woonden vroeger in de Zandstraat in Sint-Andries, maar namen kort na de start van de coronacrisis hun intrek in Residentie Christoff in Varsenare. “Wat het geheim is van ons langdurig én gelukkig huwelijk? Goed overeenkomen. Wij maken nooit ruzie”, klinkt Maria zeer overtuigend. “Ik zeg steeds ja schat en geef altijd toe”, pikt Leo in met een knipoog. “We zijn altijd elkaars eerste en enige liefde gebleven.”

Dokters en detectives

Vandaag vullen Maria en Leo hun dagen vooral met televisiekijken. “De koers staat vaak op, maar ook doktersfeuilletons en detectiveseries als Midsomer Murders en Inspector Morse zijn ons ding.”

“We zijn gelukkig nog allebei goed van geest en slaan dus nog niet door”

Maria werd op 22 november 100 jaar, Leo nu donderdag op 11 januari. “Het was niet veel bijzonders voor ons. Een dag gelijk een ander. Weet je, dat 100 jaar worden is bij ons vanzelf gegaan. We moesten daar geen moeite voor doen. We zijn gelukkig nog allebei goed van geest. We slaan met andere woorden nog niet door!”, bulderlacht Maria.

Oudste koppel

Dochter Anita kan dit alleen maar beamen. Zij bezoekt haar ouders twee keer per week. “Mijn ouders zijn de oudste inwoners in Residentie Christoff. Maar ze hebben hier nauwelijks werk aan hen. Ze kleden zichzelf nog aan en doen eigenlijk nog alles zelf. Ze zijn nog heel goed te been, de enige slijtage zit is aan hun oren. Ze zijn hardhorig, maar dat is echt het enige.”

Of er geheimen zijn om als koppel het eeuwig leven te vieren? “Mijn ouders zijn het ideale koppel. Antwerpenaren en Bruggelingen doen het blijkbaar goed samen. (lach) Mijn ouders hebben ons een gelukkige jeugd gegeven en waren een echt voorbeeld voor ons. Maar eigenlijk ook voor velen. Of zoals mijn dochter altijd zegt tegen hen: Doe zo voort! Vandaag leven mijn ouders een eenvoudig leven. Ze zijn altijd familiemensen geweest en dat zijn ze nog steeds. Ze zijn altijd content als ze ons zien. Vrienden van vroeger hebben ze helaas niet meer, die zijn allemaal gestorven. Al zijn er natuurlijk nog de achternichten en -neven.”

“Mijn vader drinkt nog elke dag een glas wijn bij zijn middagmaal” – Dochter Anita

De verjaardag van Leo is donderdag gevierd met een stukje taart. “En een glaasje wijn erbij. Of mijn ouders ook nog kunnen genieten van een goed glas? Wees maar zeker! Mijn papa drinkt nog elke dag een wijntje bij zijn middagmaal. Rood of wit, dat maakt niet uit.”

In Residentie Christoff volgt er ook nog een groot feest. “Ze worden hier goed gesoigneerd en in de watten gelegd door het personeel. Mijn ouders kunnen niet beter zijn dan hier. Het is een unicum dat ze allebei honderd jaar zijn mogen worden. Volgens mij zijn mijn ouders het oudste koppel van België, maar vorig jaar las ik wel een artikel van een koppel dat 80 jaar getrouwd was. Bij mijn ouders staat de teller op 78,5 jaar. Op naar hun 79ste huwelijksverjaardag dus én naar 101 worden!”

The post Maria en Leo zijn allebei 100 en meer dan 78 jaar getrouwd: “Liefde overwint alles” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag vol verrassingen”

Het schooljaar zit erop en dat was meteen ook het laatste van juf Katrien Mestdagh bij Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens in Izegem. De kleuterjuf mag vanaf nu genieten van een welverdiend pensioen en daar kijkt ze heel erg naar uit.
The post Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk

Gilles Dewaele gaat opnieuw de kleuren van KV Kortrijk verdedigen. Hij maakt de overstap van Standard en ondertekent bij de Kerels een contract tot juni 2027, zo is vrijdag bekendgemaakt.
The post Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »