Jacques Merlevede, de metalvader van Kortrijk, is deze nacht op zijn verjaardag overleden

Jacques Merlevede was een gevestigde waarde voor de metalfans in heel België en verder. Veel van hen kochten in zijn platenzaak Popcenter hun eerste lp’s aan. In 2018 sloten hij en zijn vrouw Bernadette Beernaert na 46 jaar de deuren van de muziekwinkel. Jacques overleed deze nacht op zijn verjaardag. Hij werd 71. Op zijn Facebookpagina stromen de reacties met steun en anekdotes binnen.

Jacques begon zijn allereerste muziekwinkel in 1972 in de Burgemeester Reynaertstraat en verhuisde in 2007 naar de Kleine Sint-Jansstraat 9, naast hamburgerrestaurant Paul’s Boutique. Zes jaar geleden ging hij op pensioen na generaties muzikaal wegwijs te maken in hardrock en metal. Frank Holvoet van de Definitivos: “Je stuurde mijn muzikaal pad en dat van honderden anderen. Scherp, gebeten, altijd een uitgesproken mening, KVK-supporter, rijksonderwijs, vrijzinnigaard, luchtdrummer. Je moet de eerste Montrose kopen en dat deden we blind. Je kinderen zaten in mijn klas. Een absolute topvrouw steevast aan je zijde. The Courtrai Music Boss is gone, but he will not be forgotten. Rock-‘n-roll never forgets!”

“Tijdens de komende editie van Alcatraz moeten we een speciaal postuum aandenken organiseren” – Vincent Van Quickenborne

Jacques begon zijn allereerste muziekwinkel in 1972 in de Burgemeester Reynaertstraat © Stad Kortrijk

Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne neemt afscheid in een Facebookpost. “Ik durf Jacques Merlevede de metalvader van Kortrijk noemen. Generaties Kortrijkzanen en ver daarbuiten hebben hardrock en heavy metal leren kennen én appreciëren door ‘Jackke’. Ook ik. Ik was 16 toen ik voor het eerst binnenstapte in zijn muziekwinkel in de Reynaertstraat. Hij leerde mij wegwijs door alle genres en subgenres. Zo dankbaar. Hij verkocht ook tienduizenden tickets voor alle festivals in binnen- en buitenland. En hij was zo trots met de komst van Alcatraz Music Festival naar Kortrijk. Elk jaar was hij eregast. Tijdens de komende editie van Alcatraz moeten we een speciaal postuum aandenken organiseren. Mijn innige deelneming aan alle familie en vrienden van Jacques.”

Ook gewezen vaste klant Jean Chermanne uit Noord-Frankrijk liet een boodschap na: “Jacques Merlevede was een icoon in de wereld van de metal! Hij verkocht Amerikaanse en Japanse imports op vinyl en cd’s, K7 video’s en later dvd’s. Hij zal een grote leegte achterlaten. Er waren heel wat klanten uit Noord-Frankrijk en uit alle hoeken van België. Hij noemde me altijd mijn zoon. RIP.”

The post Jacques Merlevede, de metalvader van Kortrijk, is deze nacht op zijn verjaardag overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »

Roeselaarse kunstacademies zoeken twee nieuwe directeurs:“Huidige structuur niet meer van deze tijd”

Vanaf 1 september krijgen de twee Roeselaarse kunstacademies een nieuwe directiestructuur. Dirk Lievens, huidig directeur van de STAP, wordt overkoepelend directeur van de twee academies en momenteel loopt de zoektocht naar twee nieuwe pedagogisch-artistieke directeurs voor de STAP en de SASK. “De academies tellen samen 4.800 leerlingen en dat wordt te groot voor de huidige structuur”, zegt Bert De Smet.<br

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Ziekenhuizen van Hasselt, Tongeren en Heusden-Zolder bereiden intensievere en geïntegreerde samenwerking voor

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Daarmee geven ze aan dat ze de mogelijkheden voor een duurzame intensere samenwerking zullen onderzoeken en voorbereiden. Op die manier willen ze ook in de toekomst hun patiënten in iedere fase van hun leven de nodige hoogstaande kwalitatieve zorg blijven bieden in

Lees meer »

“Ik wil niet dat de Giro zich herhaalt”: Remco Evenepoel draagt rood Wolfpack-mondmasker op laatste persconferentie

Opvallend beeldje: Remco Evenepoel (24) werkte zijn laatste persconferentie voor de Tour de France in het statige Palazzo Vecchio af met… een rood Wolfpack-mondmasker. Gezien het recente Covid-opstootje en enkele ‘slachtoffers’ die dat maakte in het startpeloton (Geoghegan Hart, Kuss) wil de wereldkampioen tijdrijden geen enkel risico nemen.

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Dertigste editie van Ieper Hardcore Fest al maanden uitverkocht: “Liever zo dan weer te groot willen worden”

De dertigste editie van Ieper Hardcore Festival vindt plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, maar mocht halfweg maart het bordje ‘uitverkocht’ bij de tickets van zaterdag, zondag en de weekendtickets zetten. Het hardcore-, punk- en metalfestival zit weer helemaal in de lift sinds het vorig jaar verhuisde van de festivalweide langs de Poperingseweg naar de site

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »