Impuls dient deze maand nieuwe omgevingsvergunning in voor zonnepark in Lauwse Vogel- en Bieswijk

Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik zet haar plannen om een zonnepark te bouwen in de Vogel- en Biestwijk in Lauwe voort. Een eerste vergunningsaanvraag werd ingetrokken, maar nog deze maand wordt een nieuwe versie ingediend. Dinsdagavond was daarover een infomarkt.

Een braakliggend terrein, een lap groene grond. Dat is de vier hectare in de Vogel- en Biestwijk vandaag. Op papier is het woonuitbreidingsgebied bedoeld voor de bouw van ruim 100 sociale woningen. Dat is de komende jaren echter geen optie.

Zonnepark

Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik, die eigenaar is van het terrein, wil de ruimte wel een bepaald nut geven. Daarom maakte het in juni vorig jaar de plannen bekend om er een zonnepark te installeren.

“Daarmee wordt de grond gevaloriseerd ten voordele van de sociale huurders van de woonmaatschappij door de productie van zonnestroom”, staat te lezen.

Aanvraag ingetrokken

Een tijdelijke invulling met ruim duizend zonnepanelen, die na twintig jaar, als dat nodig is en kan, weer verdwijnen om er te bouwen. Er werd een vergunningsaanvraag ingediend, maar die werd in september alweer ingetrokken.

“Misschien waren we iets te vroeg met onze plannen”, liet directeur Sonny Ghesquière toen optekenen. “Op basis van alle vragen en opmerkingen willen we dit najaar een herwerkte aanvraag indienen.”

Infomarkt

Die herwerkte aanvraag is nu zo goed als klaar. Omwonenden kregen een brochure met wat meer uitleg. Dinsdag konden ze van 17 tot 19 uur terecht op een infomarkt om vragen te stellen over de hernieuwde plannen. “Bedoeling is om nu in de loop van de maand de nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen”, verduidelijkt Ghesquière.

In de brochure valt alvast dat er enkele zaken gewijzigd werden op vraag van de omwonenden. Zo komt de haag dichtbij de aanpalende tuinen om die af te sluiten. De geplande verharde looppiste verdwijnt uit de plannen. “Veel buurtbewoners vreesden dat dit pad de kans op vandalisme en inbraak in de huizen via de achtertuin zou verhogen”, klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Een braakliggend terrein, een lap groene grond. Dat is de vier hectare in de Vogel- en Biestwijk vandaag. © gf

Op vraag van de bewoners komen er ook camera’s gericht op de zonnepanelen. Daarnaast zal er ook een elektriciteitscabine gebouwd worden specifiek voor het zonnepark. Een hele verandering, als het zonnepark er zou komen. Het is, eens de aanvraag is gebeurd, aan de stad Menen om al dan niet goedkeuring te geven.

Wie al zeker geen voorstander is, zijn de leden van oppositiepartij Groen. Ook tijdens de vorige procedure lieten ze zich al negatief uit over de plannen. “Het gaat om inname van ruimte die beter benut kan worden voor landbouw of natuur. Als men zonnepanelen wil plaatsen, is er nog voldoende plaats op daken. Voor ons is dit een prestigeproject, terwijl ze beter zouden inzetten op het verkorten van de wachtlijsten voor sociale woningen”, klonk het vorige keer.

Een argument dat Impuls ook in de nieuwe brochure wil weerleggen. “We beschikken over ongeveer 2.600 sociale huurwoningen. Waar het technisch mogelijk is, installeren we zonnepanelen – dat gaat over 1.300 daken.”

The post Impuls dient deze maand nieuwe omgevingsvergunning in voor zonnepark in Lauwse Vogel- en Bieswijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »

M23-rebellen nemen strategisch belangrijke stad in Oost-Congo

In de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu hebben de M23-rebellen de strategisch belangrijke stad Kanyabayonga ingenomen, zo’n 100 kilometer ten noorden van de provinciehoofdplaats Goma. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op gezag van lokale autoriteiten. Kanyabayonga wordt beschouwd als de toegangspoort de belangrijke handelssteden Butembo en Beni, in het noordoosten van Congo.

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »