“Het loopt mis met nieuwe systeem”: Dylan met syndroom van Down wacht uur lang in vriestemperatuur op bus die niet afkomt

De Zwevegemse Dylan (29) heeft het syndroom van Down, maar hij laat zich niet tegenhouden om productief te zijn. Hij werkt op verschillende plekken in en rond Zwevegem en is voor die verplaatsing haast volledig afhankelijk van De Lijn. Sinds de invoering van het systeem Hoppin op 6 januari, merken Dylan en zijn ouders dat er heel wat problemen zijn: bussen die niet komen opdagen, bussen die een verkeerde afzetroute hebben of helemaal geen bussen. Vader Claude Derveaux (59): “Ik hoop dat er toch wat aanpassingen kunnen gebeuren.”

Er zijn al heel wat De Lijn-reizigers in de kou gelaten bij de tweede fase van de uitrol van het decreet basisbereikbaarheid. Vooral minder mobiele personen, mensen met een handicap en ouderen zien zich steeds meer geïsoleerd worden door een afhankelijkheid van het openbaar vervoer. Ook middelbare scholieren ondervinden een directe invloed. Zo bleven er een aantal scholieren maandag meer dan een uur lang wachten op een bus die nooit zou afkomen in Beselare.

Bezige bij

Ook Dylan (29) uit Zwevegem werd dinsdag letterlijk in de kou gelaten toen een bus niet afkwam. Hij heeft het syndroom van Down, maar is zelfstandig. De bezige bij werkt onder andere in het koffiehuis Mokka en Meer in Deerlijk, in de Spar in Sint-Lodewijk en in de Voedselbank van Zwevegem. Voor die verplaatsingen rekent hij op De Lijn, al merken zijn ouders dat er sinds de invoering van Hoppin, de tweede fase van basisbereikbaarheid, heel wat problemen zijn opgedoken.

“Het loopt toch wel mis bij De Lijn nu”, legt z’n vader Claude Derveaux (58) uit. “Mijn vrouw en ik zijn allebei overdag op het werk, maar met de bus lukte het vroeger wel op z’n eentje. We hadden daarvoor vaak geoefend en hij wist wanneer de bus kwam en waar hij moest afstappen. Nu moeten we telkens een Flexbus (vroegere Belbus, red.) reserveren. Dat lukt op zich wel, het probleem is dat hij een halfuur voor de bus aankomt een bericht krijgt. Dylan kan niet lezen, dus hij kan dat simpelweg niet interpreteren. Voordien kregen we een aantal dagen ervoor al een mail dat de bus er zou zijn op het gereserveerde moment.”

Daarnaast kwam de bus dinsdag niet opdagen, ook al was die gereserveerd. “Dylan belde na een uur wachten z’n moeder op. Ze belde me en ik vertrok meteen om hem op te pikken. Ik werk in de bouwsector, dus de laatste dagen is er niet altijd werk door het weer. Gelukkig kon ik hem nog brengen naar z’n werk. Deze ochtend ging ik trouwens mee naar de halte. Toen had de bus een verkeerde afzetroute. Ik kon gelukkig spreken met de buschauffeur, een vriendelijke man, en we vonden een oplossing.”

“Wij willen het oude systeem terug, al weet ik dat dat nooit voor de volle 100% zal lukken.”

“Ik kan ook totaal niet boos zijn op die chauffeurs of medewerkers van De Lijn als er geen bus is. Ze kunnen er weinig aan doen en helpen ook zoveel mogelijk. Het nieuwe systeem is het probleem. Voor ons en voor Dylan zou het ideaal zijn als het opnieuw kan zoals vroeger, maar De Lijn zal dat nooit 100% terug veranderen.”

Vervoer via privébedrijf

Op maandag neemt Dylan bovendien ook de bus om naar z’n werk te gaan, maar nu is er vanuit Zwevegem op die dag geen aanbod bij De Lijn, ook niet via de Flexbus. “Dus betalen we 5 euro per dag voor een service om hem heen-en-terug te brengen via een privébedrijf. Met de Flexbus is dat gratis voor ons en zo hoort het. We hebben recht op gratis vervoer, dus dan zou het er ook moeten zijn. Ik begrijp dat niet.”

“Ik ben geen relschopper, maar wil gewoon in gesprek kunnen gaan met De Lijn”

“Wat ik ook niet begrijp, is dat er een bus passeert door de hoofdas in Zwevegem, waar we wonen, maar dat die er niet stopt. Ze doen nu alle kleine baantjes, maar stoppen niet langer in onze straat. Als de bus passeert, dan kan die toch ook gewoon stoppen? Ik weet ook dat dat allemaal uit besparingen is, maar het is gewoon jammer dat het zo loopt. Ik wil ook helemaal geen rel schoppen met De Lijn. Als er een nieuw systeem komt, is het altijd even wennen. Toch hoop ik dat er iets kan worden aangepast. Helemaal terug naar wat we vroeger hadden, wordt moeilijk, maar ik sta zeker open voor een gesprek.”

The post “Het loopt mis met nieuwe systeem”: Dylan met syndroom van Down wacht uur lang in vriestemperatuur op bus die niet afkomt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Vanavond de derde match van de Rode Duivels op het EK. En ze weten wat hen te doen staat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

KIJK. “Denk toch na, 5.000 euro voor Q7, dat is te goedkoop”: fraudeurs stelen adres van garagist Michel om kopers van tweedehandswagens op te lichten

Garagehouder Michel uit Pellenberg, bij Leuven, is slachtoffer geworden van een wel heel speciale vorm van fraude. Fraudeurs gebruiken namelijk zijn adres om tweedehandsauto’s te verkopen. Hij kreeg al tientallen gedupeerden aan de lijn of in zijn garage. Drie van hen dienden al klacht in bij de politie. Michel waarschuwt nu mensen die een tweedehandsauto willen kopen. “Een Audi Q7

Lees meer »

Spaans hooggerechtshof weigert amnestie voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag beslist om de omstreden amnestiemaatregel niet toe te passen voor de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Hij werd beschuldigd van verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen hem blijft dus van kracht.

Lees meer »

Europese afgang dreigt voor Didier Reynders: MR-politicus pas derde in eerste ronde voor topjob

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders (MR) dreigt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Tijdens de eerste ronde van de plenaire vergadering strandde hij op de laatste plek met 70 stemmen. De voormalige Zwitserse president Alain Berset kreeg 92 stemmen achter zijn naam. Om 19.30 uur is er

Lees meer »

Tien vragen die leerlingen op hun scherm kregen bij de Vlaamse toetsen: hoe goed scoort u?

Voor het eerst legden alle leerlingen uit het vierde leerjaar en het tweede middelbaar centrale toetsen af. De resultaten van de nulmeting maken opnieuw duidelijk dat er nog heel wat uitdagingen zijn in ons onderwijs. Vooral voor begrijpend lezen en het oplossen van wiskundige problemen lagen de scores bijzonder laag. Hieronder vindt u tien vragen die leerlingen op hun scherm

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats

Het vroegere gemeentehuis, feestzaal De Gouden Hoorn en twee woningen in de Kapelleriestraat ruimen plaats voor appartementen in Staden. In de plaats komt een woonproject met 26 appartementen, twee handelsruimtes en een ondergrondse parking.
The post Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

De must-reads van het weekend

04:04 De Tour is een van de meest extreme sportevenementen ter wereld. In het postdopingtijdperk grijpen ploegen naar voeding om de performance van hun renners te boosten. Hoe werkt dat?

Lees meer »