Jaar na overlijden van Daan (14) blijven sportclubs hem herdenken

Dag op dag één jaar geleden stapte de 14-jarige Daan T. uit Waregem uit het leven, wellicht nadat hij maandenlang gepest werd. In de sportclubs waar Daan actief was, hebben ze nu meer dan ooit aandacht voor mentaal welzijn. “We letten nog beter op elkaar en vragen al sneller eens of alles wel ok is”, zegt Bruno Derijcke van boksclub Siam Gym in Zwevegem.

Op maandag 9 januari vorig jaar, de eerste schooldag na de kerstvakantie, stapte de 14-jarige Daan T. uit het leven. Naar een concrete aanleiding voor de wanhoopsdaad was het voor de ouders van de jongen niet lang zoeken. Al snel vingen ze verhalen op over hoe hun zoon gepest werd, onder andere met een foto die hij zelf naar een meisje had gestuurd en die vervolgens de hele school rond ging. Samen met hun advocaat Thomas Vandemeulebroucke dienden ze een klacht in bij het gerecht. Dat onderzoek is nog altijd lopende.

In de sportclubs waar Daan actief was, rugbyclub Waereghem en boksclub Siam Gym in Zwevegem, kwam het overlijden van hun kameraad als een donderslag bij heldere hemel. “Aan Daan was helemaal niets te zien. Hij was zeker niet neerslachtig en was eigenlijk altijd vrolijk”, herinnert Bruno Derijcke van Siam Gym zich. “Daarom blijven ik en de andere trainers het zo belangrijk vinden om geregeld aan onze leden te vragen hoe het met hen gaat. Zeker aan de jongere gasten. Met de invloed van de sociale media is het voor jonge mensen nog harder om op te groeien. Constant die druk van die perfecte wereld op sociale media, dat is niet niks. Als ik met hen praat, probeer ik me in hun leefwereld in te leven, om zo een betere connectie te maken”, zegt Bruno.

Luisterend oor

Als sporttrainer heeft hij een unieke positie in het leven van die jongen mensen, beseft Bruno. “Soms zitten ze met iets waar ze op school of in hun thuissituatie moeilijk kunnen over praten. Dan is de positie van een sporttrainer iets unieks. Wij kunnen dan als externe persoon een luisterend oor bieden, zonder oordeel maar met advies. Dat helpt. Ik heb de voorbije maanden zo zeker al twee jonge mensen uit onze club weer op weg kunnen helpen”, zegt Bruno.

Drie keer per week komt de vader van Daan trainen bij Siam Gym. “Het doet hem zichtbaar deugd om hier te zijn en om door andere leden aangesproken te worden. Het bidprentje van Daan hangt hier ook zichtbaar in de zaal en het zal er altijd blijven hangen. Daan zal voor altijd in onze gedachten blijven”, klinkt het.

Ook bij rugbyclub Waereghem is Daan nog allerminst vergeten. “We nodigen de ouders van Daan nog geregeld uit en dan komen ze ook met plezier langs”, zegt voorzitter Tom Caes. “Het doet hen goed om hier nog eens over de vloer te komen. We hebben er als club ook onze lessen uit getrokken. Zo zijn er twee extra mensen aangesteld als vertrouwenspersoon. Zij springen in de bres voor leden van onze club die het moeilijk hebben”, zegt Tom Caes.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 of www.zelfmoord1813.be).

The post Jaar na overlijden van Daan (14) blijven sportclubs hem herdenken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. “De meeste mensen hebben hier schrik dat een Turk burgemeester wordt”: 20 Vlamingen uit de Dorpsstraat vertellen op wie ze gaan stemmen

Op wie stemmen ze in de Dorpsstraat, het kloppend hart van vele gemeenten? Onze reporters doorkruisten heel Vlaanderen – een tocht van zo’n 650 kilometer – en belden aan bij 20 Vlamingen die in de Dorpsstraat wonen. Welk bolletje gaan ze morgen kleuren? Welk zéker niet? Of blijven ze thuis? Hier verklappen ze hun stem.

Lees meer »

Ongerustheid over mogelijke sociale uitsluiting van anderstaligen in Ninove: “Niet iedereen kan snel Nederlands leren”

In Ninove reageren onderwijsinstellingen ongerust op het partijpunt van Forza Ninove om een termijn op te leggen waarbinnen anderstalige nieuwkomers in de toekomst Nederlands zullen moeten leren. De partij wil inwoners pas sociale voordelen geven als ze het Nederlands beheersen. Het is nog niet duidelijk binnen welke termijn dat zal zijn, en welk niveau ze zullen moeten halen.

Lees meer »

Mieke Sys start vastgoedkantoor op in Kortemark: “Ik was vastbesloten om mijn eigen zaak te starten”

Wie op zoek is naar een nieuw huis of een nieuwe thuis, kan daarvoor sinds kort terecht bij Crevits-Sys vastgoed op de Markt in Kortemark. Nadat ze ervaring opdeed bij een van de grootste vastgoedspelers van het land, startte Mieke Sys haar eigen vastgoedkantoor.
The post Mieke Sys start vastgoedkantoor op in Kortemark: “Ik was vastbesloten om mijn eigen

Lees meer »

Zo stemde Kortrijk: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Ook de inwoners van Kortrijk trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Kortrijk.
The post Zo stemde Kortrijk: bekijk hier de verkiezingsuitslag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zo stemde De Haan: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Ook de inwoners van De Haan trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in De Haan.
The post Zo stemde De Haan: bekijk hier de verkiezingsuitslag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams Belang-militanten uit de bol in lokaal café Gezelle: “Klaar voor een lange feestnacht”

Kopman Immanuel De Reuse, die maar liefst 3.657 stemmen achter zijn naam kreeg, genoot van de feeststemming in café Gezelle. “Dit is het bewijs dat de Roeselarenaar gelooft in ons programma”, zegt hij. Vlaams Belang is ook de enige partij die vooruit gaat, met maar liefst tien procentpunt. De lijsttrekker gelooft ook in deelname aan het beleid. “Waarom niet. Ik

Lees meer »

Arno raakte als baby besmet met ziekenhuisbacterie uit kinderbadje: “Hij is door het oog van de naald gekropen”

Elk jaar raken meer dan 150.000 ziekenhuispatiënten besmet met een ziekenhuisinfectie. Dat blijkt uit een reportage van Pano over de strijd tegen ziekenhuisbacteriën in ons land. Arno was één van hen. Als baby kreeg hij leukemie, tijdens zijn behandeling in het ziekenhuis liep hij een ziekenhuisinfectie op, met bacteriën uit een badje. "Niemand denkt aan een badje in een ziekenhuiskamer",

Lees meer »

Teller gezocht

Lien Vansteenbrugge vertelt over haar leven in Tielt.
The post Teller gezocht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische legertop kritisch voor “onrealistisch” plan om pensioenleeftijd te verhogen: “Bruut en peperduur”

De Belgische legertop is niet te spreken over plannen van de regeringsonderhandelaars om de pensioenleeftijd van Belgische militairen vanaf 2025 op te trekken van 56 naar 67 jaar. Dat blijkt uit een intern rapport dat Defensie deze zomer overhandigde aan de onderhandelaars en ‘VRT NWS’ kon inkijken. “Bruut, vernietigend voor de werking en peperduur”, zo is de legertop scherp.

Lees meer »

ECB verlaagt rente voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente zoals verwacht opnieuw verlaagd, nu de inflatie in de eurozone verder aan het dalen is. Het gaat ondertussen om de derde renteverlaging dit jaar. Concreet wordt de depositorente waartegen banken geld kunnen parkeren bij de ECB met 25 basispunten (0,25 procentpunt) verlaagd tot 3,25 procent.

Lees meer »