Gerdy (53) en Charlotte (52) verhuizen dan toch terug naar plek dodelijk ongeval: “We kunnen niet anders”

Tussen de rijwoningen waar vorig jaar een dodelijk drama gebeurde bij Wijtschate gaapt nu een groot gat. Het afgebrande huis van Gerdy Lucas (53) en zijn partner Charlotte Decrock (52) is afgebroken. “Zolang het gevaarlijk kruispunt daar niet is aangepakt, zouden we niet terugkeren, maar we kunnen niet anders.”

Gerdy Lucas (53) zag op de ochtend van 11 juli 2023 een ramp voor zijn ogen voltrekken en moest rennen voor zijn leven toen een vrachtwagen na een ongeval met een bestelwagen zijn rijwoning binnenreed aan de Rijselstraat, vlakbij het kruispunt van de Vier Koningen in de Heuvellandse deelgemeente Wijtschate en de grens met Komen-Waasten. De vrachtwagen schoot in brand en de bestuurders van beide voertuigen lieten het leven.

Donker dal

“Ik hoorde die chauffeur nog roepen vanuit zijn vrachtwagen”, vertelt Gerdy, die nog steeds psychologische begeleiding krijgt sinds het drama. De man zelf was als bij wonder niet gewond, maar ging wel door een donker dal met zijn partner Charlotte Decrock (52), die op de noodlottige dag niet thuis was. Het huis van het koppel brandde af en is intussen volledig afgebroken.

Gerdy en Charlotte werden een paar maanden opgevangen op hotel in Ieper tot ze een nieuwe woning vonden in Mesen, op een paar kilometer van de plek van het ongeval. “In dit huurhuis zitten we goed. Er is geen raam aan de voorkant en we leven en slapen aan de achterkant, voldoende ver van de weg, dat is nu heel belangrijk voor ons”, aldus het koppel. Gerdy zei vorig jaar nooit meer te willen terugkeren naar zijn vroegere woonplaats “zolang het niet kruispunt niet wordt aangepakt”.

Lijdensweg

“Dat is nog altijd niet fundamenteel gebeurd”, benadrukt hij. “En toch zullen we terugkeren, we kunnen niet anders. Wat moeten we doen… de grond verkopen? Dan zouden we veel verliezen. Herbouwen is de enige optie. Wanneer? Een moeilijke vraag. Misschien in de zomer, maar dat is nog niet zeker. De lijdensweg is nog lang niet voorbij.”

Zeker is dat het koppel het huis helemaal anders zal inrichten. “Ik durf niet meer naar de voorkant waar het ongeval gebeurde. Dat zit in mijn geheugen gegrift en zal ik voor de rest van mijn leven meedragen”, aldus Gerdy. “Gelukkig was ik niet meer in de slaapkamer boven, toen de vrachtwagen binnenreed. Ik zat in de zetel beneden en dat was mijn redding. Omdat ik voor altijd schrik heb, zullen we de slaap- en leefruimtes inrichten aan de achterkant van de toekomstige woning. Aan de voorkant komen geen ramen meer, ik wil die baan niet meer zien en horen. Als later blijkt dat het écht niet lukt om er weer te wonen, zullen we het nieuwe huis verkopen.”

Solidariteit

Het nieuwe jaar vierde het koppel ver weg van de Westhoek. “Bij mensen in Jabbeke, die echte vrienden werden. Zij vernamen het nieuws van het ongeval via de media en hebben spontaan een spaghettiavond georganiseerd als blijk van solidariteit. Echt chapeau. Zij hielpen ons ook mentaal. We horen elkaar praktisch dagelijks. Troost krijgen we ook van de nieuwe hond Yoko die we in ons huurhuis haalden sinds onze kat Maya nooit meer terugkeerde na het ongeval. Wat ook zou helpen: eens babbelen met de nabestaanden van de vrachtwagenchauffeur. Hem nemen we zeker niks kwalijk.”

Het koppel blijft hopen op een structurele ingreep aan het nabijgelegen kruispunt. “Ons voorstel: trek de plaatselijke bocht van de Rijselstraat recht waardoor de weg wat verder komt te liggen van de rijwoningen. Hopelijk komt er een echte oplossing voor er meer doden vallen.” (TP)

The post Gerdy (53) en Charlotte (52) verhuizen dan toch terug naar plek dodelijk ongeval: “We kunnen niet anders” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie gaat in Lievegem extra toezicht houden op plaatsen waar veel overlast is

In Lievegem gaat de politie extra toezicht houden op plekken waar veel overlast en vandalisme is, zoals op speelpleintjes, sportsites en in de stationsbuurt. De voorbije jaren stelde de gemeente een stijgend aantal meldingen van overlast vast. Daarom werden er een tijdje geleden al tientallen extra camera’s geplaatst. "Maar het is ook belangrijk om zichtbaar aanwezig te zijn om de

Lees meer »

Heel wat spullen gestolen bij inbraken in drie strandcabines in De Panne, standhouders vragen waakzaamheid

Op het strand van De Panne werden de afgelopen twee dagen drie inbraken geteld in strandcabines. In tegenstelling tot vroeger gaat het deze keer niet enkel om vandalisme maar werden ook spullen buitgemaakt. Onder andere een gasvuur, drank en zelfs een bikini werden gestolen. Standhouders roepen op sociale media op tot waakzaamheid.
The post Heel wat spullen gestolen bij

Lees meer »

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Julian Assange valt in armen van zijn vrouw bij aankomst in Australië: klokkenluider is vrij na deal met Amerikaans gerecht

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag in Saipan op de Noordelijke Marianen de schuldbekentenis van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanvaard. Door schuld te bekennen aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren, bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij eerder met de Verenigde Staten sloot. De klokkenluider is geland in Canberra, de hoofdstad van zijn

Lees meer »