Provincie maakt plan op voor nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge

Het West-Vlaams provinciebestuur is de procedure gestart voor de opmaak van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan in de Blankenbergse Steenweg. Dit plan moet de weg vrijmaken voor extra bedrijventerreinen en een nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge. Van 8 januari tot 8 maart kan iedereen opmerkingen en suggesties indienen.

De Provincie West-Vlaanderen maakt in samenwerking met de gemeentes van de economische subregio Brugge (Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgem, Zuienkerke) een PRUP of Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan op om nieuwe locaties voor bedrijventerreinen in deze subregio te vinden.

Nood

Na een analyse van de behoefte en het aanbod van bedrijventerreinen in West-Vlaanderen, besliste de Vlaamse Regering dat de Provincie West-Vlaanderen een proces mag opstarten om voorstellen te doen voor een totaal van 130 ha nieuwe bedrijventerreinen, die ‘duurzaam’ dienen ingevuld te worden.

Volgens de behoeftenberekening is er voor de subregio Brugge een effectief tekort van 38,1 hectare. Momenteel is amper 6,7 hectare van het bestaande aanbod bouwrijp, terwijl een groot deel van de beschikbare bedrijfsgronden bij De Spie in Sint-Pieters voorzien wordt in functie van het Ventilus-project.

10.000 plaatsen

In het PRUP wordt, in de zone Blankenbergesteenweg, ook ruimte voor een nieuw stadion voor Cercle Brugge onderzocht en zo maximaal ingezet op het verweven van functies zoals sport, recreatie, kantoren en bedrijvigheid. De startnota voorziet een voetbalstadion voor 10.000 supporters, met aansluitend oefencomplex voor de eerste ploeg en de jeugd.

Het gaat om een site van 16 à 20 hectare, met naast het stadion tien oefenvelden en een parking die gedeeld moet worden met personeel en klanten van de aanpalende bedrijvenzone.

Publieke raadpleging

De eerste stap in het PRUP proces is de opmaak van een startnota. De startnota werd goedgekeurd op donderdag 30 november 2023. In de startnota zijn er verschillende potentiële locaties aangeduid waar bedrijvigheid en/of een voetbalstadion een plek kan krijgen. Dit wordt nu voorgelegd tijdens een periode van publieke raadpleging die loopt van maandag 8 januari tot en met vrijdag 8 maart. Iedereen kan ideeën meegeven over de locaties of andere opmerkingen indienen.

Er worden tijdens de publieke raadpleging meerdere infomomenten georganiseerd: een algemeen digitaal infomoment (webinar) op woensdagavond 10 januari en daarna verschillende fysieke infomomenten (infomarkten) in vijf verschillende gemeentes in de subregio.

De data van de verschillende fysieke infomomenten zijn te vinden op de website. Ook inschrijven voor de infomomenten kan via de website. Via de storymap op de website kan men meer informatie vinden over het PRUP en de verschillende potentiële locaties voor bedrijventerreinen en een nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge.

2027

Na de publieke raadpleging zal alle inspraak samengevat en verwerkt worden in een ‘scopingnota’ die op de website zal geplaatst worden. Op basis van de input van de publieke raadpleging en aan de hand van ontwerpend onderzoek zullen de ruimtelijke keuzes verder verfijnd worden in de ‘scopingnota’.

Verdere stappen zijn een voorontwerp, milieueffectenonderzoek en een ontwerp-RUP met daaropvolgend een openbaar onderzoek van zestig dagen over de plannen, waar de inwoners inspraak in de plannen hebben. Na de behandeling van de opmerkingen en bezwaren door de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO) kan het PRUP definitief vastgesteld worden. Er wordt verwacht dat dit afgerond zal kunnen worden ten vroegste in 2027.

Openbaar onderzoek

De plannen en documenten kunnen geraadpleegd worden in het provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41 in Brugge (na afspraak), bij de Dienst Omgeving van de gemeentes Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgem, Zuienkerke en via de website www.west-vlaanderen.be/bedrijvenzonesBrugge .

Ideeën, opmerkingen en suggesties kunnen ingediend worden via het inspraakformulier op de website www.west-vlaanderen.be/bedrijvenzonesBrugge

Acht locaties

Sint-Pieters is de enige, nog resterende optie te zijn als locatie voor een nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge. Uit de startnota blijkt dat er acht locaties onderzocht werden. Diverse alternatieven werden niet weerhouden om meerdere redenen: Kanaaleiland (te duur, bouwkundige problematiek, veiligheid), Stationsomgeving (andere projecten zijn er al vergund), Lappersfortpark (slechte ontsluiting), Kinepolis (te beperkte ruimte), Stockvelde/Wilgenbroeken (waterproblemen) en Chatreuse (watergevoeligheid).

Resten dus drie opties in Sint-Pieters: de Blankenbergsesteenweg Noord & Zuid, de Sint-Pietersplas Oost. Het Provinciebestuur verwacht zelf blijkbaar tegenkanting van natuurverenigingen. Want in de startnota staat het volgende te lezen: “Naast de hierboven omschreven locatiealternatieven, behoort het nog steeds tot de mogelijkheden dat Cercle Brugge niet verhuist en ook in de toekomst blijft spelen op de Olympiasite.”

Nulalternatief

“In het planMER zal de Olympiasite bijgevolg fungeren als referentiesituatie/nulalternatief. Dat staat los van het feit of het spelen in de toekomst zal gebeuren in het Jan Breydelstadion (huidige situatie), het nieuwe stadion van Club Brugge (waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd en een principieel akkoord bestaat tussen beide ploegen waarbij Cercle tijdelijk kan gebruik maken van het stadion van Club in afwachting van een eigen stadion) of een nieuw te bouwen stadion voor Cercle Brugge op de site (al of niet in combinatie met het nieuwe stadion voor Club Brugge).”

“Indien uit de resultaten van het onderzoek of uit verder ruimtelijk onderzoek zou blijken dat een voetbalstadion niet wenselijk is in de zones ‘Blankenbergse Steenweg’ of ‘SintPietersplas Oost’, dan kan men (al of niet tijdelijk) terugvallen op de referentiesituatie Olympiasite”, aldus het Provinciebestuur….

The post Provincie maakt plan op voor nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zijn Eric (44) en Eva (46) onschuldige slachtoffers van de drugsoorlog? “Café werd in het verleden al gesloten”

Twee doden waaronder een vrouw en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol na de brutale schietpartij op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Of er een link is tussen de slachtoffers en het drugsmilieu blijft weliswaar de vraag. “Het kan even goed een vergissing zijn waarbij de

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »

Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen”

Er lijkt geen einde te komen aan de diepe stadstuin achter de rijwoning van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele in Poperinge. Ze zetten dit weekend andermaal hun romantische rozentuin open voor het publiek. “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen, onze rozen liepen zelfs twee keer onder.”
The post Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Op zaterdagnamiddag 29 juni vindt een groots feest plaats op en rond het vernieuwde onthaalplein met twee gerestaureerde groene barakken in Vloethemveld. “Loungehoeken, hangmatten, straattheater, kriebelbeestjes zoeken en de nieuwe tentoonstelling in de groene barakken zorgen ervoor dat het een boeiende namiddag wordt”, aldus projectcoördinator Eva Vanhuyse.
The post Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Lees meer »

Meer dan 200 kandidaten trekken zich terug na Franse verkiezingen om absolute meerderheid radicaal-rechts te verhinderen

Ruim 200 kandidaten bij de Franse parlementsverkiezingen trekken zich terug. Het gaat vooral om politici van het linkse blok Front Populaire en het Ensemble van president Macron. Ze hopen zo het radicaal-rechtse Rassemblement Nationale van Marine Le Pen en Jordan Bardella te blokkeren. Daarmee moet het grote schrikbeeld voorkomen worden: een absolute meerderheid voor radicaal-rechts in het parlement en een

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »