Oostends ‘modelgezin’ schreeuwt onschuld uit op proces rond grootschalige cocaïnehandel: “Dit zijn hardwerkende mensen”

Vier leden van een Albanees gezin uit Oostende ontkennen voor de Brugse rechtbank met klem de spil te zijn in grootschalige cocaïnehandel. Een van de zonen van het gezin geeft toe dat hij bij de handel betrokken was, maar zijn ouders en twee broers schreeuwen hun onschuld uit. “Die 56.000 euro cash onder hun bed? Gespaard door hard te werken”, aldus de advocaat van de ouders. In de zaak staan nog elf anderen terecht.

De zaak is een uitloper van Operatie Sky, waarbij enkele jaren geleden meer dan een miljard versleutelde berichten uit het criminele milieu werden ontcijferd. Op basis van die informatie kreeg het Brugse parket de Oostendse Albanees A.B. (29) in het vizier. Hij zou de spilfiguur zijn in een bende die minstens 958 kilogram cocaïne verhandelde, goed voor een totale opbrengst van bijna 29 miljoen euro. Het parket wil dit bedrag nu verbeurdverklaard zien.

Schietklare vuurwapens

Omdat uit afgeluisterde gesprekken gebleken was dat er een ontvoering of gijzeling op til was, besloot het gerecht op 14 februari 2023 om tussenbeide te komen. A.B. verklaarde dat hij voor een onbekende opdrachtgever tot wel 200 kilogram cocaïne per keer transporteerde. Hij begaf zich ook geregeld naar Antwerpen, waar de bende opereerde vanuit een viertal huurpanden. Bij huiszoekingen werden er schietklare vuurwapens aangetroffen. Maar door de vroegtijdige tussenkomst konden de leiders van de bende niet geïdentificeerd worden.

“Het onderzoek wees uit dat de ouders de drugswinsten hielpen witwassen via de renovatie en doorverkoop van woningen”

A. (31) en F. (23), de broers van A.B., reden geregeld mee naar de panden in Antwerpen. En onder het bed van ouders G.B. (57) en F.B. (52) trof de politie liefst 56.000 euro cash geld aan. “Het leek een nette Oostendse familie”, stelde procureur Yves Segaert-Vanden Bussche. “De moeder gaf zelfs inburgeringscursussen. Het onderzoek wees uit dat de ouders de drugswinsten hielpen witwassen via de renovatie en doorverkoop van woningen.”

Halfweg november vroeg de procureur vijf jaar effectieve celstraf voor de vermeende spilfiguur A.B. Bij de voortzetting van het proces minimaliseerde de twintiger maandag zijn aandeel. “Als loopjongen voerde hij enkel opdrachten uit, maar het ging totaal niet over de enorme hoeveelheden die het parket hem wil aansmeren”, pleitte meester Frank Scheerlinck. “Op 25 januari 2021 gaf hij zijn Sky-telefoon door aan een Pakistaan. Vanaf dan wordt er enkel nog Pakistaans gesproken in de berichten en had mijn cliënt er niets meer mee te maken.”

“Hardwerkende familie”

A.B. verontschuldigde zich bij zijn familie en benadrukte dat zij niet bij de feiten betrokken waren. Zijn broers en ouders riskeren respectievelijk twee en drie jaar effectief, maar wasten de handen in onschuld. “In ruil voor wat drinkgeld reed hij enkele keren met zijn wagen voorop”, pleitte Joris Van Maele, de advocaat van de jongste broer. “Maar van cocaïne wist hij niets. Dit is een hardwerkende familie, geen maffia.”

Ook de oudste broer schreeuwde zijn onschuld uit. “Er is geen enkel bewijs dat hij bij drugstransport betrokken was. Die ene rit richting Nederland was om zijn schoonfamilie naar de luchthaven te voeren. Niemand van de andere beklaagden vermeldde tijdens het onderzoek zijn naam”, aldus meester Amber Lumbeeck.

“De 56.000 euro hebben ze gespaard door 40 jaar hard te werken. Maar door de grote woorden van het openbaar ministerie is hun reputatie om zeep”

De advocaat van de ouders richtte zijn pijlen op de procureur. “De beschuldigingen aan het adres van mijn cliënten komen uit de losse pols van het OM”, pleitte meester Pieterjan Van Muysen. “In hun huis werd helemaal geen drugs opgeslagen, zoals de procureur beweert. Er is daar ook nooit drugs gevonden en al hun investeringen verliepen correct. De 56.000 euro hebben ze gespaard door 40 jaar hard te werken. Maar door de grote woorden van het openbaar ministerie is hun reputatie om zeep.”

Moeder F.B. richtte zich snikkend tot de rechter. “Ik ben nog nooit met het gerecht in contact gekomen. Maar door één zin van de procureur was mijn carrière om zeep. Ik hoop dat hier snel een einde aan mag komen. Ik kan dit niet meer aan.”

“Ze wist er niks van”

Voor de elf andere beklaagden werd tot vijf jaar cel gevraagd. Volgens het parket huurde de toenmalige vriendin van de spilfiguur een vakantiewoning in Damme om cocaïne te stockeren. Zelf houdt de Oostendse vol dat ze niets afwist van de drugshandel. “Op het moment van haar eerste ondervraging in februari 2023 was hun relatie al twee jaar ten einde”, klonk het.

Ook de meeste andere beklaagden vroegen de vrijspraak. Slechts een paar van hen gaven toe dat ze bij de feiten betrokken waren, bijvoorbeeld door geld op te halen. Ze minimaliseerden evenwel hun aandeel. “De berg heeft een muis gebaard”, plaatste meester Walter Damen vraagtekens bij de omvang van het dossier en de gevraagde verbeurdverklaring.

Dat het witwasonderzoek werd afgesplitst van het drugsdossier, noemde de verdediging onbegrijpelijk. “Hoe kan je anders oordelen over de omvang van de handel?”, vroegen de advocaten zich af.

De uitspraak volgt op 12 februari. (AFr)

The post Oostends ‘modelgezin’ schreeuwt onschuld uit op proces rond grootschalige cocaïnehandel: “Dit zijn hardwerkende mensen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Maurits Vande Reyde, nieuwe kandidaat-voorzitter voor Open Vld: “Ik wil een aparte sociale zekerheid voor migranten”

Noem hem geen Vlaamse Georges-Louis Bouchez (MR), maar de nieuwe kandidaat-voorzitter durft ook gewaagd uit de hoek te komen en tegen schenen te schoppen: Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) meldt zich als rekruut om de liberalen uit het moeras te trekken. “Embrace the suck: liberalen moeten ook eens iets controversieel durven zeggen. Want als niemand tegen u is,

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor Oostendse moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

10 jaar na uitroeping kalifaat: “IS is niet verdwenen, maar getransformeerd tot een ander soort organisatie”

Het is exact 10 jaar geleden dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, een kalifaat uitriep in Syrië en Noord-Irak. Bijna 5 jaar later werd het laatste bolwerk van het kalifaat veroverd, maar betekende dat ook het einde van de terreur? Wat blijft er vandaag van de terreurgroep over en waarvoor moeten we opletten? Annelies Pauwels van het

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Een rollercoaster aan emoties: ontgoochelde Engelse fans vernemen buiten het stadion gelijkmaker van Bellingham

In sommige gevallen tot honderden euro’s betalen voor een wedstrijdticket en dan toch nog de fantastische omhaal van Jude Bellingham missen. Het overkwam enkele Engelse fans, die vroegtijdig het stadion verlieten bij een 0-1-achterstand tegen Slovakije. Balen en tegelijkertijd vieren. Intussen klinkt de kritiek in de Engelse pers – ondanks de kwalificatie – steeds luider. Buiten bij Rio Ferdinand…

Lees meer »