Brief van Roger Vangheluwe is aangekomen bij de paus en wordt nu onderzocht: “Bisschop Lode Aerts hoopt dat alle titels worden afgenomen”

De brief die voormalig bisschop van Brugge Roger Vangheluwe (86) eind september verstuurde aan het adres van de paus is eindelijk goed aangekomen in het Vaticaan. “De pauselijke ambassadeur (Monseigneur Franco Coppola, red.) heeft inderdaad aangegeven dat de bevoegde diensten de brief ontvangen hebben en dat ze deze aan bestuderen zijn”, bevestigt Wim Vervaeck van bisdom Brugge.

Het was Antwerps bisschop Johan Bonny die bij Vangheluwe erop aandrong om een afstand te doen van zijn kerkelijke titels. Hij deed dat nadat de het misbruik in de Kerk pijnlijk bloot legde, ook de neef van Vangheluwe getuigde hierover in de docuserie. Vangheluwe besloot na het bezoek van Bonny een brief te sturen naar paus Franciscus. Wat er precies in de brief staat is niet bekend, ook niet bij de huidige bisschop van Brugge Lode Aerts. Hij ijvert alleszins al sinds zijn aanstelling voor slechts één duidelijke uitkomst:

“Bisschop Lode Aerts hoopt dat het Vaticaan de titel van bisschop en de wijding als priester afneemt van Vangheluwe. Hij betreurt het dat de wijding van een priester zo moeilijk ongedaan kan gemaakt worden, zelfs bij zulke ernstige feiten”, klinkt het bij bisdom Brugge. “Alle gelovigen zouden een verantwoordelijkheid moeten dragen binnen de Kerk, gewijd of niet gewijd. Maar ook al verliest Vangheluwe zijn titels, dan nog is het belangrijk dat hij zijn leven in afzondering verderzet.”

Of het zover zal komen, is niet duidelijk. De pauselijke ambassade in Brussel weet niet hoelang de ‘studie’ van de brief zal duren, maar hoopt alleszins dat er snel een beslissing wordt genomen.

The post Brief van Roger Vangheluwe is aangekomen bij de paus en wordt nu onderzocht: “Bisschop Lode Aerts hoopt dat alle titels worden afgenomen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waregem Koerse Feesten pakken uit met Black Box Revelation, nieuwe hoedenshow en betere toegankelijkheid

Woensdagavond werd het programma van de Waregem Koerse Feesten voorgesteld. Naast de vaste en succesvolle ingrediënten vindt er dit jaar een gloednieuwe hoedenshow in de centrumkerk plaats. Het stadsbestuur zet ook hard in op toegankelijkheid met onder meer een rolstoelpodium tijdens Waregem Koerse Music in park Casier. In dat park zorgt Black Box Revelation op zaterdagavond 24 augustus alvast voor

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden, maar heeft wel veel ideeën: “We hebben te snel gezegd dat het oppositie wordt”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »