Emoties inspireren kunstenaar Willy Baeyens voor nieuwe expo

De nieuwe expo van Willy Baeyens (62) heet ‘60X60’ en verraadt eigenlijk niets over het thema maar verwijst enkel naar het formaat van de werken. Wie de galerie binnenstapt, merkt echter meteen dat het gaat om de emoties die alle portretten uitstralen.

Enkele jaren geleden toonde Willy Baeyens zich al een meester-portretschilder in Left Luggage, zijn beklijvende kunstinstallatie van kinderportretten in oude reiskoffers, gelinkt aan de Jodentransporten naar concentratiekampen tijdens WOII. Ook nu weer spatten de emoties van het canvas. Willy vertelt hoe hij zich laat inspireren door beelden die hem ontroeren. “Soms is dat een intens gevoel dat ik ervaar bij het zien van een foto, van een beeld in een film… Zo’n ‘still’ in een film of documentaire is soms een fractie van een seconde… Die ene seconde is dan de basis voor een portret dat een expressie uitdrukt, waar ik voor mezelf een verhaal aan verbind. Zo koppelde ik bijvoorbeeld mijn eigen fantasie aan een filmpje over een jongetje dat verdronk in zee. Ik schilderde het portret op waterbestendig plaatmateriaal en plaatste het op stangen in het zand waar het bij eb en vloed werd overspoeld. In deze expo zie je ook emoties op gezichten die huiselijk geweld verraden, er is mijn drieluik met een moderne versie van ‘horen, zien en zwijgen’,…”

“Net zoals Caravaggio werk ik ook graag met sterke contrasten. Een portret met veel schakeringen tussen licht en donker schept een bijzondere sfeer, en om die reden gebruik ik ook veel aardetinten en oker. Maar ik laat de interpretatie aan de toeschouwers, want iedereen heeft een ander gevoel bij het bekijken van een schilderij. Het thema van mijn expo is dan wel ‘emoties’, maar er zit ook heel wat variatie in: het gaat soms om hevige gevoelens, van ondraaglijk verdriet tot vertedering of om een aangename gewaarwording.” (MVO)

Galerie/Atelier Willy Baeyens – Westendestraat 5, Koksijde-Bad – zaterdag/zondag 14 – 18 uur of na afspraak – info www.willybaeyens.be[email protected].

The post Emoties inspireren kunstenaar Willy Baeyens voor nieuwe expo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Jonge Nederlander in Hasseltse cel voor helpdeskfraude

De Hasseltse onderzoeksrechter heeft een 24-jarige man uit Nederland aangehouden en opgesloten in de gevangenis op verdenking van helpdeskfraude. Hij deed zich voor als bankmedewerker en belde bij slachtoffers aan om hun bankkaart en kaartlezer in handen te krijgen. Dat maakte de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) bekend.

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing

Burgemeester Ward Vergote (Visie) reageert ongemeen hard op de vijf maanden schorsing die is opgelegd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Vergote keerde haar partij enkele jaren geleden de rug toe en het is zeer de vraag of dit nu al dan niet heeft meegespeeld.
The post “Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward

Lees meer »

Koningin Paola en haar moeizame zoektocht naar geluk: “Ze voelde zich gevangen in een harnas”

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Feesten Heule-Watermolen verliezen metWalter Deleu (76) opnieuw een oud-voorzitter

Nog maar vorige maandag 1 juli is dr. Claude Damman ten grave gedragen of Heule-Watermolen is opnieuw in rouw door het overlijden de dag erop van Walter Deleu. Beiden waren oud-voorzitter van het feest- en cultuurcomité dat de Watermolen Feesten organiseert. Toevallig vindt in de levendige gemeenschap net dit weekend de 80ste editie plaats van de kermis, die voortvloeide uit

Lees meer »