IJzertoren staat volledig in de stellingen: “Extra blikvanger voor de bezoekers”

Een opvallend beeld langs de boorden van de IJzer in Diksmuide. De IJzertoren zit er volledig in de stellingen. Dat is nodig voor de grondige renovatiewerken die op de planning staan en het hele jaar zullen duren. Bezoekers blijven welkom, maar het monument sluit wel even de deuren vanaf maandag.

Precies dertig jaar na de eerste grote restauratie van de IJzertoren, start nu de tweede. Daarvoor moest het monument van ruim 80 meter hoog helemaal in de stellingen. “Het totaal gewicht van die constructie is 265 ton. De stelling is opgebouwd met 9,5 kilometer verticale staanders en 20,5 horizontale leggers”, schetst directeur Peter Mouton de omvang. Lang zal die indrukwekkende stellingenconstructie niet blijven staan. “Maandag start de aannemer met het herstel van de kruiskop bovenaan waar de letters AVV-VVK staan. Volgens de planning moeten die werken tegen eind maart achter de rug zijn en dan wordt dat deel van de stelling alvast afgebroken. We verwachten dat de grondige restauratie tot eind dit jaar zal duren.”

Tijdens de voorstelling van de werken vorig voorjaar abseilde Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) nog van de IJzertoren. Vlaanderen geeft een subsidie van 1,3 miljoen euro. De totale kostprijs is 2.184.500 euro. “Tussen 2014 en 2018 lieten we reeds herstelwerken uit, maar die waren niet zo indrukwekkend als nu”, geeft Mouton toe. “Tijdens deze fase herstellen we het gevelmetselwerk om waterinspijpeling tegen te gaan. Verder staat er schrijnwerk op het programma en worden de dichtingen en sluitingen van de ramen nagekeken.”

Voor de bezoekers hebben de werken geen invloed. “Nee hoor, die kunnen het monument gewoon blijven bezoeken. Ze krijgen er een originele foto van de IJzertoren gratis bij (knipoogt). We sluiten wel van maandag 8 tot en met 28 januari. Vanaf maandag 29 januari start ons nieuwe seizoen. Meer informatie vind je op www.museumaandeijzer.be. (GUS/foto GUS)

The post IJzertoren staat volledig in de stellingen: “Extra blikvanger voor de bezoekers” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nog steeds een raadsel, was fatale hersenbloeding van Christiane (83) uit Brugge gevolg van fietsongeval?

Bijna een jaar na de feiten is er nog altijd geen duidelijkheid over het dodelijke fietsongeval waarbij Christiane (83) stierf. Een fietsuitje resulteerde in een valpartij en uiteindelijk ook een hersenbloeding, die de tachtiger fataal werd.
The post Nog steeds een raadsel, was fatale hersenbloeding van Christiane (83) uit Brugge gevolg van fietsongeval? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Braziliaans hooggerechtshof bevestigt blokkering X

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de beslissing van een van zijn rechters om het sociale netwerk X te blokkeren op het hele Braziliaanse grondgebied maandag bevestigd. Het gerechtelijke bevel is het gevolg van een aanslepende krachtmeting met X-topman Elon Musk.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Tal van medaillekansen zaterdag: Devos al zeker van brons, George kan Belgisch paralympisch record evenaren

Zaterdag komen op de voorlaatste dag van de Paralympische Spelen in Parijs nog acht Belgen in actie, in vier sporten. De grootste medaillekansen zijn er voor dressuurrijdster Michèle George in de freestylecompetitie (graad V) en wielrenner Tim Celen in de wegrit (MT1-2). Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) is al verzekerd van minstens een bronzen medaille, maar hoopt zijn paralympische titel te

Lees meer »

“Zij is net als Beyoncé, een koningin”: tweelingzus van rolstoelatlete Léa Bayekula (29) hoopt mee op goud

‘Léa de Belgique’. Zo noemt Léa Bayekula (29) zichzelf op Instagram. “Omdat ik een koningin ben.” Zeker na vanavond mag ze dat luidop zeggen, als ze twee gouden Olympische medailles rond haar nek draagt – gisteren won ze al de 100 meter sprint in Parijs, straks misschien de 400 meter. Maar wie is de rolstoelatlete die advies kreeg van Marieke

Lees meer »

Veurne La Fête sluit zomer in stijl af op Grote Markt

De zomer afsluiten deed Veurne opnieuw in stijl op vrijdagavond 6 september met Belgische toppers als belangrijkste ingrediënten en op de Grote Markt als unieke locatie.
The post Veurne La Fête sluit zomer in stijl af op Grote Markt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jager die ara doodschoot na bijna zes jaar procederen veroordeeld: “Eindelijk gerechtigheid voor Rambo”

De jager uit Deurne die in december 2018 een tamme, getrainde freeflying papegaai uit de lucht schoot in Malle, is vrijdag door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zijn wapen werd verbeurdverklaard, hij moet een geldboete betalen en de rechtsplegingskosten. De jager is nu zwaarder veroordeeld dan in eerste aanleg. “Mijn cliënt is enorm

Lees meer »

Maak plaats Duitsland, de toekomst van de auto is ‘made in China’: “De Chinezen hebben een voorsprong van jaren opgebouwd”

Deutsche Gründlichkeit. Het was jarenlang het antwoord van automobilisten uit binnen- en buitenland die voor de aankoop van een nieuwe auto niet verder keken dan de lokale verdeler van Audi, BMW, Volkswagen of Mercedes. Dat gold ook voor China. Al zijn ze daar in eigen land geëvolueerd van grote afnemer naar overnemer van de markt. Een voorbode voor hier bij

Lees meer »