Zakenman blijft aangehouden voor uitvoer van gevoelige technologie naar Rusland

Een 61-jarige zakenman uit Knokke-Heist blijft een maand langer in de cel omdat hij gevoelige technologie zou uitgevoerd hebben naar Rusland. Het gaat om goederen die ook voor militaire toepassingen gebruikt kunnen worden. De zakenman ontkent echter dat hij militair materiaal verhandelde.

Op 5 december 2023 werden huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar de illegale in- en uitvoer van zogenaamde gevoelige materialen en technologieën. Het gaat om goederen die zowel voor civiele als voor militaire toepassingen gebruikt kunnen worden. Zo kunnen microchips, versnellingsmeters en turbinemotoren ook in drones of raketten gebruikt worden. Na verhoor werd Hans D.G. aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. Twee medewerkers werden in Nederland opgepakt, maar het is nog wachten op hun overlevering.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte de volgende dag bekend dat de zakenman in twee Amerikaanse staten aangeklaagd werd voor de feiten. In het dossier in Texas draait alles rond de smokkel van infraroodcamera’s naar China en van elektronische componenten naar Rusland. De feiten zouden zich van maart 2016 tot februari 2018 afgespeeld hebben. Een vermoedelijke kompaan van D.G. zou al schuldig gepleit hebben aan samenzwering, maar wacht nog op zijn straf. In Oregon is er dan weer sprake van pogingen om versnellingsmeters aan te schaffen, met het oog op export naar China.

Het bedrijf van Hans D.G. kwam in het vizier van de speurders door een onderzoek van het Zweedse gerecht. Een Rus die in Zweden woonde, zou in opdracht van de Russische inlichtingendiensten een constructie opgezet hebben om bepaalde embargo’s te omzeilen. De firma van de Knokse zakenman zou een onderdeel van die constructie geweest zijn. Bovendien zou een ex-werknemer banden gehad hebben met de Russische militaire inlichtingendienst. Van dat verleden was D.G. naar eigen zeggen niet op de hoogte. De verdachte betwist ook dat hij militair materiaal zou hebben verhandeld.

The post Zakenman blijft aangehouden voor uitvoer van gevoelige technologie naar Rusland is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Overlever’ van seksueel misbruik in de kerk Aline (58) over ontmoeting met de paus: “Moeten zelf kunnen beslissen wie hem mag spreken”

Vandaag was er een overleg tussen vertegenwoordigers van de katholieke kerk en 34 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk, onder wie de 58-jarige Aline. Ze hadden het over wie van hen de paus mag ontmoeten tijdens zijn bezoek aan ons land eind september, maar een beslissing is er nog niet. Aline vindt dat de ‘overlevers’ zelf mogen beslissen over

Lees meer »

Zoo Antwerpen laat nijlpaard Hermien inslapen, dochter Imani verhuist naar Ierland: “We kunnen haar niet langer laten afzien”

Zoo Antwerpen neemt eind deze maand afscheid van een icoon. De dierentuin besliste om nijlpaard Hermien te laten inslapen. Het dier is hoogbejaard en sukkelt zwaar met haar gezondheid. Haar dochter Imani verhuist dan weer naar Ierland. “Het doet enorm veel pijn, maar het is de beste beslissing voor de dieren”, zegt dierenarts Jonas Spruyt.

Lees meer »

Brandweer moet migrant bevrijden die klem raakt tussen rijdende vrachtwagen in Veurne: “Hij heeft veel geluk gehad”

De hulpdiensten moesten donderdagochtend vroeg uitrukken om een man te bevrijden die geklemd zat tussen de cabine en trailer van een vrachtwagen in Veurne. Het was een passant die de man geklemd zag zitten tussen de rijdende vrachtwagen. “Het gaat om een transmigrant, maar we konden hem nog niet identificeren. Hij heeft veel geluk gehad”, zegt korpschef Peter Billiouw van

Lees meer »

Ook lijst Voor Oudenburg is compleet: “We willen onze stad klaar maken voor de toekomst”

De lijst Voor Oudenburg stelt haar 21 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober voor: meer dan de helft, vaak zonder politieke kleur, neemt voor de eerste keer deel. Eerder was al bekend dat Anthony Dumarey de lijst trekt. Burgemeester Romina Vanhooren staat op de tweede plaats, gevolgd door schepen Jens Balliere. Gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert is lijstduwer.
The post

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

De eerste levering van vaccins tegen mpox wordt donderdag verwacht in de Democratische Republiek Congo. Het land dat momenteel het meest is getroffen door het virus zou dan bijna 100.000 doses krijgen. Dat meldt de directeur van het agentschap voor volksgezondheid (Africa CDC) van de Afrikaanse Unie woensdag.

Lees meer »

Ook topsprintster Sha’Carri Richardson komt naar Memorial Van Damme, WIN hier duotickets voor het atletiekspektakel

Op 13 en 14 september wordt het Koning Boudewijnstadion de hotspot van het atletiek. De Allianz Memorial Van Damme organiseert de finale van de Diamond League, voor het eerst over twee dagen. Olympische sterren als Armand ‘Mondo’ Duplantis – gaat hij voor een nieuw wereldrecord? -, Femke Bol en Sha’Carri Richardson tekenen al zeker present. Ú kan dat spektakel, gekruid

Lees meer »

KIJK. Al zeker drie doden nadat supertyfoon Yagi aan land gaat in Vietnam, twee doden en bijna honderd gewonden in China

De ‘supertyfoon’ Yagi is zaterdag aan land gegaan aan de noordkust van Vietnam. Daarbij velen zeker drie doden, zo is bekendgemaakt. Eerder trok de storm al door de provincies Quang Ninh en Haiphong. Daar werden duizenden bomen ontworteld, vlogen daken weg en werden boten losgerukt. Op het toeristische eiland Hainan, in het zuiden van China, vielen zeker twee doden en

Lees meer »

Tachtiger die in Engeland stierf na vermoedelijke aanval door tieners, werd al langer gekleineerd: “Ze spuwden naar hem en gooiden met stenen”

De tachtiger die gestorven is nadat hij vermoedelijk door tieners in elkaar werd geslagen, verwittigde de politie in juli al nadat een groepje jongeren hem lastigviel. Dat melden Britse media. De 80-jarige Bhim Kohli werd zondagavond brutaal aangevallen in een park in het dorp Braunstone Town, in de Engelse regio Leicestershire, toen hij zijn hond aan het uitlaten was. De

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

“We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

Lees meer »