Dirk Declercq, directeur van IHK, gaat met pensioen: “Bouwen aan een warme school”

1 januari 2024 was voor Dirk Declercq de eerste dag van zijn pensioen. De gewezen directeur van het Instituut Heilige Kindsheid in Ardooie werd ter gelegenheid van de laatste schooldag van het jaar uitgezwaaid door de scholengemeenschap. Declercq wordt opgevolgd door Elke Vanacker die de nieuwe leerlingendirecteur wordt en een tandem zal vormen met Jo Willemyns, de algemene directeur van het IHK.

Als zoon van Julien Declercq en Agnes Vanhandzaeme groeide Dirk op in de Ardooisestraat in Koolskamp. Momenteel woont hij in Pittem.

Op 1 september 2008 startte Dirk Declercq samen met Jean-Pierre Ballois als het nieuwe directieteam binnen het IHK in Ardooie. Daarvoor was hij ruim twintig jaar leraar aan het VTI in Ieper. Nederlands, geschiedenis en godsdienst waren er zijn vakken. “Ik heb steeds met veel liefde voor het les geven voor de klas gestaan”, opent Dirk. “Dirk was eveneens de auteur van heel wat werken over lesmethodes Nederlands, die hij uitbracht bij de uitgeverij Van In”, pikt Jo Willemyns in. Hier, in het IHK, kreeg hij als opdracht te bouwen aan een warme en zorgzame school, samen met een gemotiveerd team van opvoeders en leerkrachten. “Een opdracht die ik graag aanvaardde, want ik ben ervan overtuigd dat een leerling goed in zijn vel moet zitten om op school goed te presteren”, aldus Dirk.

Nieuwe kansen

Als leerlingendirecteur waren de begeleiding van leerlingen en zorgverantwoordelijken zijn voornaamste opdracht binnen de school. “Dirk zette in op een sterk uitgebouwde leerlingenbegeleiding waarbij de leerlingen jong mochten zijn, een foutje mochten maken en steeds een nieuwe kans kregen. “De rij leerlingen die in de loop van deze vijftien jaar aan mijn bureau langs kwamen voor extra studietips, een aanmoedigend duwtje in de rug of een kordate bijsturing, is eindeloos”, zegt Dirk.

Liefde voor les geven

De ervaring die hij had als lesgever in het VTI kwam hier eveneens vaak van pas, want Dirk zag het zitten om leerkrachten die ziek uitvielen of afwezig waren te vervangen in hun taak als leraar. Dirk hield immers intens van het les geven. Het vermogen om de behoeften, de zorgen en de perspectieven van de leerlingen te begrijpen en zich in te leven in hun situatie was volgens directeur Willemyns een van de sterke punten van de afscheidnemende directeur.

Op zijn laatste schooldag werd er uitgebreid afscheid genomen. ‘s Morgens stond er een oldtimer klaar om hem thuis af te halen. Dirk is immers fan van mooie oldtimers en wagens. Een erehaag van leerlingen wachtte hem op in de Wezestraat. In de sporthal wachtte hem een voorstelling van A Christmas Carol. Dat is een kerstverhaal naar het boek van Charles Dickens, een van zijn favoriete auteurs. “Dirk droomde er immers van om dit werk met de leerlingen te realiseren. Mede door de coronacrisis is dat niet gelukt. Enkele jongere collega’s hebben dit samen met een groep leerlingen voorbereid en nu als verrassing voor Dirk opgevoerd.”

De schooldag werd afgesloten met een officieel afscheid en de overhandiging van een passend geschenk en een toespraak.

The post Dirk Declercq, directeur van IHK, gaat met pensioen: “Bouwen aan een warme school” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opendeurdag van seksclub in Hoogstraten lokt duizenden nieuwsgierigen: “Het idee voor dit bezoek kwam van mijn schoonmoeder”

De opendeurdag van seksclub Club Amai in Hoogstraten heeft duizenden nieuwsgierigen gelokt. Er waren rondleidingen voorzien in de verschillende ruimtes, om mensen een beeld te geven van hoe het eraan toe gaat in zo’n club. "Ik wou graag eens zien wat er hier gebeurt, de hygiëne en alles wat erbij komt kijken, en ik ben aangenaam verrast", zegt één van

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Nabestaanden boos na stopzetten onderzoek Bende van Nijvel: “Mij maak je niet wijs dat ze na al die jaren niets gevonden hebben”

Verschillende nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel voelen zich in de steek gelaten nu het onderzoek officieel wordt afgesloten. Ze weigeren te geloven dat alles in het werk is gesteld om de daders te vinden. “Er zijn dingen doodgezwegen die het daglicht niet mochten zien”, zegt Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij de aanslag op de Delhaize

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken: “Het is vervangen of verliezen”

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

KIJK. Bodycambeelden tonen hoe Stephen (71) toegeeft dat hij zijn vrouw vermoordde: “Ze smeekte me…”

Stephen Parsons (71) is veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw Erica in 2023. Na de uitspraak van de rechtbank zijn bodycambeelden van de Britse politie vrijgegeven. Daarin geeft Stephen toe dat hij zijn vrouw verstikte vlak voordat hij zijn eigen leven probeerde te nemen, iets wat hij later ontkent. Volgens hem hadden ze een pact

Lees meer »

Radio en tv strijken weer neer aan zee: “Van Tien om te Zien tot Q Beach House en Radio2, een zomer vol muziek”

Deze zomervakantie zakt zowat iedere radiozender opnieuw af naar onze kust. Radio2, Qmusic, Play Nostalgie en JOE vatten opnieuw post met een eigen radiostudio. Ketnet, Radio 1, Studio Brussel en MNM kiezen voor een daguitstap naar West-Vlaanderen. Ook de televisie tekent opnieuw present. VTM keert voor het vierde jaar op rij terug voor opnames van ‘Tien Om Te Zien’.

Lees meer »

Maand rijverbod voor garagist (41) uit Harelbeke na testrit aan 199 km/u: “Reed er niet voor mijn plezier”

“Als garagist moet je toch weten dat je op de openbare weg geen testrit aan dergelijke snelheden moet doen.” De Kortrijkse politierechter was streng voor een 41-jarige garagist uit Harelbeke die op de E17 aan 199 kilometer per uur kon betrapt worden. De uitleg van de man leverde geen voordeel op…
The post Maand rijverbod voor garagist (41) uit

Lees meer »

Nieuwe algemeen directeur van hogeschool VIVES is Kathy Dewitte: “Wil me ten volle inzetten voor deze dynamische en ondernemende hogeschool”

Kathy Dewitte komt aan het hoofd van hogeschool VIVES met meer dan 18.500 studenten, 1700 personeelsleden in zes studiegebieden biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk en dat op 5 campussen in West-Vlaanderen (Roeselare, Kortrijk, Brugge, Oostende, Torhout).
The post Nieuwe algemeen directeur van hogeschool VIVES is Kathy Dewitte: “Wil me ten volle

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »