Dalende trend in vastgoedmarkt, behalve voor appartementen: “West-Vlaanderen blijft een van de goedkoopste provincies”

Volgens een jaarlijks onderzoek van ERA, de grootste vastgoedmakelaar van België is de afkoeling van de Vlaamse woningmarkt ingezet. Voor het eerst in tien jaar tijd dalen de huisprijzen. Uit het onderzoek bleek ook dat de EPC-waarde een grote invloed heeft op de waarde van de woning.

ERA, de grootste vastgoedmakelaar presenteert samen met de Universiteit Antwerpen begin 2024 hun conclusies van de Vlaamse vastgoedmarkt in de afgelopen jaren. Voor het eerst in tien jaar tijd is de gemiddelde prijs van een huis sinds eind 2022 gedaald met 1,9 procent. Volgens ERA is de afkoeling van de vastgoedmarkt bij deze ingezet. “Die afkoeling is niet alleen zichtbaar in de gemiddelde prijs, maar ook in de gemiddelde verkooptijd. In 2022 stonden huizen gemiddeld 85 dagen te koop, terwijl voor een gelijksoortig pand in 2023 het 103 dagen duurde vooraleer het verkocht werd”, klinkt het bij ERA. De prijs voor een appartement daartegenover ligt gemiddeld wel 1,5 procent hoger dan eind 2022.

West-Vlaanderen blijft samen met Limburg een van de goedkoopste provincies om een woning te kopen. Vlaams-Brabant is voor het vijfde jaar op rij de duurste provincie met ook Leuven als de duurste centrumstad van Vlaanderen. Voor de goedkoopste woning in een centrumstad moet je nog steeds in Roeselare, Genk en Kortrijk zijn. In Roeselare kost eenzelfde soort woning je maar liefst 43 procent minder dan in Leuven. De woningprijzen in een centrumstad blijven over het algemeen wel stijgen, terwijl buiten de stad kopen net een tikkeltje goedkoper is geworden.

EPC-waarde belangrijk

Uit het onderzoek van ERA en UAntwerpen bleek ook dat de EPC-waarde erg belangrijk is en een grote rol speelt op de waarde van een woning. De prijs van woningen met het meest energiezuinige label A en B stegen met anderhalf procent. Woningen met een C of D-waarde bleven ongeveer gelijk en van een woning, die slechts een EPC-waarde van E of F heeft, daalde de prijs 1,6 procent. “Het is duidelijk geworden dat naast de ligging van je woning ook de EPC een belangrijke parameter is geworden om de waarde te gaan bepalen. De verkoopprijs voor een woning met EPC A lag vorig jaar liefst 17,1% hoger dan voor een woning met dezelfde ruimtelijke kenmerken en perceeloppervlakte met EPC D”, luidt het besluit van het onderzoek.

The post Dalende trend in vastgoedmarkt, behalve voor appartementen: “West-Vlaanderen blijft een van de goedkoopste provincies” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Moen feest kent gedroomde start

Het driedaags muziekfestival Moen Feest heeft zijn start niet gemist. Kon moeilijk anders met een aaneenschakeling van topartiesten.
The post Moen feest kent gedroomde start appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »