Brecht (39) uit Desselgem heeft een passie voor bier brouwen: “Experimenteren met ingrediënten is super”

Brecht Verborgh is al zo’n vier jaar gefascineerd door het zelf brouwen van bier. De inwoner van Desselgem wil zijn dorpsgenoten wekelijks laten genieten van een ander biertje.

“De passie voor het brouwen is spontaan ontstaan”, vertelt de 39-jarige Brecht Verborgh. “In een opwelling begon ik met fietsen voor het goede doel, samen met een drietal vrienden, om de Ventoux te beklimmen met oude fietsen. Hoewel we af en toe nog samen een retro-rit of koers rijden, zijn de wekelijkse trainingen inmiddels verdwenen. Door de vrijgekomen tijd wilde ik een creatieve bezigheid vinden en kwam ik bij het brouwen terecht. Het begon met twee opengeslepen biervaten, een hevelfilter en een spiraalkoeler die ik op een zoekertjessite vond. Veel meer materiaal was er toen niet nodig. Mijn allereerste brouwsel was Vlaams roodbruin, omdat Rodenbach het bier is waarmee ik ben opgegroeid. Daarna volgden de typische tripel en een blond bier, omdat niet iedereen dezelfde voorkeur deelde en ik zelf ook te vinden ben voor veel verschillende stijlen.”

Unieke creaties

“Brouwen is zoals koken; het experimenteren met uiteenlopende ingrediënten en brouwmethoden levert verschillende smaken op die boeiend zijn maar soms niet voor de hand liggen. Met wat bijsturing kom je dan tot unieke creaties. De vaten bleken al gauw te beperkend en gaven weinig ruimte om veel uit te proberen in korte tijd. De aankoop van een klein all-in-one keteltje volgde. Ik was meteen wekelijks aan de slag. Ik hou ervan om creatief uit de hoek te komen met mijn brouwsels, maar als hobbybrouwer kon dit alleen voor mezelf. Ik volgde een avondopleiding waar ik de eerste praktijkervaring opdeed in brouwerij het Muurken in Geraardsbergen. Niet lang daarna nam ik het risico om mijn baan op te geven en te werken als voltijds brouwer en graficus bij brouwerij De Feniks, terwijl ik plannen maakte voor mijn eigen brouwerij. In juli had ik groen licht op alle vlakken, van de gemeente, het FAVV en van de FOD Financiën.”

Reclame op etiket

“Voorlopig staat alles nog in de kinderschoenen, maar het is de bedoeling om wekelijks een nieuw bier te produceren. Een van de huidige ideeën is ook om het etiket bijna volledig open te stellen voor advertenties, aankondigingen van evenementen of voor mensen die een boodschap naar buiten willen brengen. Ik zie het zeer klein, het is de bedoeling om niet ver buiten Desselgem te verkopen. Hoe lokaler, hoe liever.”

“Voorlopig staat alles nog in de kinderschoenen, maar het is de bedoeling om wekelijks een nieuw bier te produceren”

“Mijn opzet is om dit met plezier te doen en te blijven experimenteren, één of twee keer per week. In 2024 hoop ik aanwezig te zijn op de bierfestivals in Harelbeke, Meulebeke en Roeselare waar ik feedback hoop te krijgen. Ik wil vooral de plaatselijke horecazaken en verenigingen bereiken om mijn zeer divers gamma te promoten. Zij kunnen trouwens ook hun eigen huisbier laten maken in kleine oplages. Voorlopig blijf ik dit combineren met een aantal vaste dagen waarop ik betrokken ben bij grafisch ontwerp en de ontwikkeling van campagnes voor verschillende bedrijven”, aldus Brecht Verborgh.

Meer informatie is te vinden op www.straetebrouwerie.be of [email protected].

The post Brecht (39) uit Desselgem heeft een passie voor bier brouwen: “Experimenteren met ingrediënten is super” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af naar start competitie

Wat vliegt de tijd: binnen drie weken trapt Club Brugge het nieuwe voetbalseizoen alweer op gang tegen KV Mechelen. De clubs zullen nauwelijks een maand voorbereiding hebben gehad. Maar hoe staan de drie West-Vlaamse eersteklassers er vandaag voor? Een overzicht van de snelbouw bij Club, Cercle en Veekaa.
The post Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »