Bijna 1 op 4 burgemeesters haalt einde legislatuur niet: “Marchanderen met de sjerp is straks wel voorbij”

Bij de start van het verkiezingsjaar 2024 blijkt dat bijna een op de vier West-Vlaamse burgemeesters die vijf jaar geleden de sjerp omgordden de finishlijn van de legislatuur niet halen. Door overlijden, door schandalen maar vooral omdat het vooraf afgesproken was. Vanaf oktober zal dat laatste alvast moeilijker worden. “Marchanderen met het burgemeesterschap is verleden tijd”, zegt politicoloog Herwig Reynaert van de UGent.

Maar liefst 15 van de 64 West-Vlaamse burgemeesters die na de verkiezingen van oktober 2018 aan de macht kwamen, zijn doorheen de voorbije legislatuur vervangen geweest (zie volledige lijst onderaan dit artikel, red.). In de meeste gevallen (Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Jabbeke, Pittem, Wingene en Zonnebeke) was de wissel vooraf afgesproken binnen de grootste partij of binnen de meerderheid, maar er waren ook onverwachte wissels. Zo was er zowel in Blankenberge als in Langemark-Poelkapelle een letterlijke wissel van de macht, met een nieuwe coalitie. In Hooglede werd resoluut voor verjonging gekozen en zette burgemeester Rita Demaré (CD&V) een stap opzij om een jongere collega te lanceren.

In Ardooie en Knokke-Heist moesten de overleden burgervaders Karlos Callens (Open VLD) en Leopold Lippens (Gemeentebelangen) vervangen worden, al werd in dat laatste geval ook de vervanger van Lippens op zijn beurt opzij gezet. De kaltstellung van Piet De Groote door zijn eigen partij was een van de meest besproken burgemeesterswissels, naast de terugkeer van Vincent Van Quickenborne naar Kortrijk en de stap opzij die de Oudenburgse burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) zelf zette na een vernietigende audit over belangenvermenging.

Marchanderen

“Het lijkt misschien wat veel, maar ik denk niet dat er de voorbije zes jaren meer wissels geweest zijn dan andere legislaturen”, zegt politicoloog Herwig Reynaert van de UGent. “Het is niet raar dat politici onder elkaar afspraken maken over een burgemeesterswissel aan het begin van een legislatuur. Dan moet je die afspraken ook naleven. Vanaf de volgende gemeenteraadsverkiezingen gelden andere regels. Dan wordt de kandidaat met het hoogste aantal stemmen binnen de grootste lijst van de coalitie automatisch burgemeester. Scenario’s waarbij een klein partijtje het burgemeesterschap binnenhaalt omdat ze nodig is om een coalitie te vormen, zullen vanaf dan definitief verleden tijd zijn. Het gemarchandeer met het burgemeesterschap, dat is voorbij.”

Dat het meer dan ooit duidelijk is dat partijen volop voor het burgemeesterschap gaan, mag blijken uit het feit dat Team Burgemeester zowat de meest voorkomende partijnaam geworden is. Van Zedelgem over Oudenburg en Gistel tot Kortrijk, op heel wat plaatsen trekt de heersende burgervader naar de kiezer met die naam. “Dat heeft alles te maken met het samenvallen van de lokale met de nationale verkiezingen. Men wil zich afscheiden van de nationale partijen, om zo een breder kiespubliek aan te spreken. In steden of gemeenten waar de nationale partij wel nog sterk staat, zoals CD&V in Torhout of Ledegem, zal dat wellicht niet gebeuren. Die naam van Team Burgemeester heeft wel het voordeel van de duidelijkheid: wij willen de sjerp”, zegt Reynaert.

Anti-coalities

De grootste worden, dat is meer dan ooit de betrachting in oktober. De grootste partij krijgt dan namelijk veertien dagen het initiatiefrecht om een coalitie te proberen vormen. “Maar denk maar niet dat daarmee het fenomeen van de anti-coalities verdwenen zal zijn. Natuurlijk zullen er ook nu voorakkoorden gemaakt worden door kleinere partijen onderling. Alleen is het afwachten of die ook zullen standhouden in die periode van veertien dagen dat de grootste partij aan zet is. Het is ook uitkijken naar de resultaten van het Vlaams Belang. Wat als zij de grootste partij zijn? Zullen de andere partijen dan hun onderlinge verschillen aan de kant zetten of zal het cordon sanitaire toch ergens doorbroken worden? Het worden bijzonder interessante verkiezingen”, voorspelt de politicoloog.

Tot slot: los van de 15 burgemeesters die vervangen werden, zijn er ook nog eens vijf burgemeesters die nu al aangekondigd hebben dat ze hun sjerp aan de haak hangen. Dat is het geval in Lo-Reninge, Moorslede, Nieuwpoort, Zuienkerke en Waregem. “Zeker in die laatste stad is dat opvallend. Kurt Vanryckeghem is er razend populair en ook nog relatief jong(58 jaar, red.).Zijn vertrek zal een aderlating zijn voor de lokale CD&V. Maar op zich is het een goed teken dat oudere politici plaats maken voor jongeren”, denkt Herwig Reynaert.

Alle wissels op een rij

1 oktober 2020: omdat Vincent Van Quickenborne minister wordt, krijgt Ruth Vandenberghe tijdelijk de sjerp in Kortrijk. Na het ontslag van minister ‘Q’ op 20 oktober 2023 neemt hij zijn mandaat weer op.

18 december 2020: Wieland De Meyer neemt de Heuvellandse sjerp over van Marc Lewyllie, zoals afgesproken.

8 januari 2021: Lieven Huys wordt burgemeester van Wingene, na een afspraak met Hendrik Verkest.

11 maart 2021: na het overlijden van Leopold Lippens legt Piet De Groote de eed af als burgemeester van Knokke-Heist. Op 9 november 2023 verliest hij de sjerp aan Jan Morbée.

24 augustus 2021: Ann Vanheste grijpt de macht in De Panne, een week later zit Bram Degrieck alweer in het zadel.

25 augustus 2021: Björn Prasse wordt de nieuwe burgemeester van Blankenberge na een constructieve motie van wantrouwen tegen Daphné Dumery.

16 september 2021: na een constructieve motie van wantrouwen grijpt Dominique Cool de macht in Langemark-Poelkapelle, ten koste van Lieven Vanbelleghem.

20 december 2021: Lieven Cobbaert neemt zoals afgesproken de sjerp over van Jan Bekaert in Ichtegem.

27 januari 2022: na het afscheid van Daniël Vanhessche in Jabbeke neemt Frank Casteleyn over.

29 augustus 2022: Denis Fraeyman legt de eed af als burgemeester van Pittem, zoals afgesproken met Ivan Delaere.

6 december 2022: Ingrid Vandepitte neemt zoals afgesproken de sjerp over van Dirk Sioen in Zonnebeke.

22 december 2022: Frederik Demeyere wordt burgemeester van Hooglede, nadat Rita Demaré haar afscheid aankondigde.

29 augustus 2023: Jeroen Vandromme volgt zoals afgesproken Joris Hindryckx op als burgemeester van Houthulst.

9 november 2023: Véronique Buyck legt de eed af als burgemeester van Ardooie na het overlijden van Karlos Callens.

9 november 2023: Romina Vanhooren volgt Anthony Dumarey op in Oudenburg, na een vernietigende audit over belangenvermenging.

The post Bijna 1 op 4 burgemeesters haalt einde legislatuur niet: “Marchanderen met de sjerp is straks wel voorbij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Morgen verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van VTM NIEUWS blikt vooruit op de

Lees meer »

Tweede editie van Kruiseke Kerremesse wordt driedaagse: “Met Gilberke en Marcellineke”

Na de succesvolle eerste editie van Kruiseke Kerremesse vorig jaar bieden de organisatoren dit keer een driedaags evenement aan. De bestuursploeg is ondertussen uitgebreid. Voor de kinderkoers waren er op de vorige editie meer dan honderd deelnemers en het evenement wordt dit jaar herhaald. Het feestplein bevindt zich naast het voetbalterrein van Sparta Kruiseke.
The post Tweede editie van

Lees meer »

Kunstenfestival Watou 2024 geeft ruimte aan verbeelding: “Met hommage aan bezieler Gwij Mandelinck”

Dit weekend gaat de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou van start. Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Hij overleed

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »