West-Vlaamse studente heeft opvallende droom: Zoë (20) wil… een raket lanceren

Bij het begin van een nieuw jaar maakt iedereen wel eens goeie voornemens maar wat informaticastudente Zoë Lorrez (20) uit Waregem van plan is in 2024 tart toch alle verbeelding. Samen met een twintigtal andere studenten van de UGent bouwt Zoë aan een raket. “In de herfst willen we een eerste test doen.”

Niet alle studentenverenigingen draaien rond cantussen of lintjes. Met AnTARES richtte de Waregemse studente informatica Zoë Lorrez een studentenvereniging op met een bijzonder doel. “We willen deelnemen aan de Europese Rocket Challenge in Portugal. Dat is een wedstrijd waarbij teams van allerlei Europese universiteiten een zelfgebouwde raket proberen te lanceren”, legt Zoë Lorrez uit.

AnTARES is in België de eerste studentenvereniging die zich toespitst op het bouwen van raketten. “Ik heb altijd al interesse gehad in de ruimte. Vorig jaar ben ik een paar keer gaan kijken naar de lancering van raketten, vanuit de sterrenwacht Armand Pien in Gent. Ik vond dat zo interessant dat ik besloot om daar ook iets rond te doen. Zo kwam ik bij de Rocket Challenge terecht en besloot ik om een vereniging op te richten”, zegt Zoë.

Robotmaaier

De appel valt niet zo ver van de boom, want Zoë is de dochter van Wesley Lorrez. Die maakt met zijn bedrijf EEVE vanuit Waregem volledig door artificiële intelligentie gestuurde robotten, die zowel je gras maaien, je onkruid verwijderen als een oogje in het zeil houden. Filmpjes waarbij de Willow-robot een biertje uitschenkt zonder een druppel te morsen, gingen de voorbije jaren al viraal. “Het helpt inderdaad wel dat ook mijn vader creatief en ondernemend bezig is. Door op te groeien met dat voorbeeld, ben ik ook gestimuleerd om creatief aan de slag te gaan”, zegt Zoë.

Software

Ze kan daarvoor rekenen op een team van 25 studenten van de UGent. “Het zijn allemaal bijzonder getalenteerde mensen uit diverse takken, van informatica over fysica tot burgerlijke en industriële ingenieurs. Iedereen kan vanuit zijn of haar vakgebied wel iets bijdragen. Ook vanuit de UGent krijgen we de nodige ondersteuning. Ik zou me graag zelf over de software buigen, maar voorlopig ben ik aan de slag als teamleader. Ik moet ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen en de vele vergaderingen in goede banen leiden”, klinkt het.

3.000 meter

Aan één cruciaal item ontbreekt het de vereniging nog. “We zoeken nog een testlocatie. In de herfst van dit jaar willen we sowieso een eerste test doen. We zijn daarvoor in overleg met de overheid omdat we graag een beroep zouden doen op een militair domein. Onze raket moet namelijk een behoorlijke hoogte halen. Er is een competitie tot 9.000 meter, maar wij doen mee aan de competitie tot 3.000 meter. Het luchtruim moet dus vrij zijn en er moet ook voldoende open ruimte zijn. We willen zeker niet dat onze raket neerstort op een huis. Al werken we ook nog hard aan een parachutesysteem voor een zachte landing, al weet je nooit”, lacht Zoë.

The post West-Vlaamse studente heeft opvallende droom: Zoë (20) wil… een raket lanceren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en net geen eerste ritzege: de dag van Jasper Philipsen in beeld

Opnieuw geen ritzege voor Jasper Philipsen. Na de tweede plek achter Mark Cavendish gisteren, werd hij nu tweede achter Dylan Groenewegen. Voor de spurt reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon kwam de ‘Vlam van

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »