“We moeten onze bedrijven Turkije-bestendig maken”: recht West-Vlaamse tapijtensector de rug na rampzalig 2023?

Vorig jaar gingen bij de West-Vlaamse tapijtenbedrijven weer heel wat jobs verloren. De ooit zo roemrijke sector krijgt klappen, maar ziet ook lichtpunten. “Er is zeker toekomst voor onze bedrijven als ze focussen op kwaliteit, duurzaamheid en service”, klinkt het bij sectorfederatie Fedustria.

Beaulieu, Balta, Lano… Het zijn namen van West-Vlaamse tapijtenbedrijven die iedereen bekend in de oren klinken. De gouden jaren van onze tapijtenindustrie liggen echter al een tijdje achter ons. Bedrijven werden gesloten, verhuisden naar het buitenland of werden overgenomen. Begin vorig jaar liet Balta uit Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) weten dat de productie zou overgebracht worden naar het Verenigd Koninkrijk. Liefst 295 personeelsleden moesten op zoek naar een andere job. Begin december kondigde Mc Three Carpets uit Waregem haar sluiting aan, een harde klap voor de 278 werknemers.

De West-Vlaamse tapijtenbedrijven krijgen steeds meer concurrentie uit lageloonlanden en bovendien moet tapijt op de vloerbekledingsmarkt steeds vaker het onderspit delven tegenover parket, vinyl of laminaat. België is in de Europese Unie de belangrijkste producent van textielvloerbekleding zoals karpetten, kamerbreed tapijt en matten. De sector is vandaag goed voor een omzet van 1,2 miljard euro, gerealiseerd door een 60-tal bedrijven. Heel wat van die bedrijven zijn in West-Vlaanderen gevestigd.

Crisissen

Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, bevestigt dat de tapijtenbedrijven het momenteel niet gemakkelijk hebben. “Interieurtextiel maakt ongeveer 40 procent uit van de Belgische textielindustrie waarvan tapijten het belangrijkste onderdeel zijn”, zegt Anne-Laure Mouligneaux van Fedustria. “Onze textielbedrijven zijn voor 90 procent KMO’s en richten zich vooral op de export. Vandaag staan zij voor een moeilijke situatie. Door de stijgende concurrentie uit vooral Turkije is er een overcapaciteit op de markt. Daardoor staan ook de prijzen onder druk. Onze textielbedrijven hebben net als andere ondernemingen ook te maken met de gevolgen van de aanhoudende crisissen, met stijgende energieprijzen en hogere loonkosten en productieprijzen. Toch heeft de sector van het interieurtextiel heel wat troeven. Zo leveren onze bedrijven hoogkwalitatieve en innovatieve producten af. Bovendien bieden ze een uitstekende service en richten ze zich op snelheid, flexibiliteit en klantgerichtheid. Kenniscentra zoals Centexbel zetten in op onderzoek en ontwikkeling, en focussen op duurzaamheid en circulariteit.”

Veerkracht

Volgens Fedustria moeten onze bedrijven inzetten op hun belangrijkste troeven: kwaliteit, service en innovatie. “We moeten niet proberen om te concurreren met de prijzen van Turkije of China”, vervolgt Anne-Laure Mouligneaux. “Om veerkrachtig te blijven, kunnen onze bedrijven verschillende zaken doen, zoals inzetten op de lokale markt. Het kan ook lonen om te kiezen voor minder loonintensieve producten zoals getuft kamerbreed tapijt in plaats van volumeproducten zoals karpetten. Onze bedrijven kunnen zich ook best richten op specialisaties en high-end-producten, zoals outdoor tapijt, kunstgras of tapijten voor de hospitality-markt. Er is dus zeker een toekomst voor de West-Vlaamse bedrijven als ze inzetten op service, op het hogere segment, op niche en diversificatie en als ze investeren in onderzoek en ontwikkeling, duurzaamheid en innovatie.”

Fedustria kijkt ook naar de overheid om de sector te steunen. “Zowel op Vlaams niveau als federaal en Europees is er nood aan een echt industrieel beleid. Zo is het belangrijk dat er zowel binnen als buiten Europa eerlijke concurrentie is en dat bedrijven de kosten kunnen drukken, zoals de energiekosten, maar ook de loonkosten en de prijzen voor grondstoffen. Op die manier kunnen we onze competitiviteit verhogen en onze bedrijven Turkije- en China-bestendig maken.”

The post “We moeten onze bedrijven Turkije-bestendig maken”: recht West-Vlaamse tapijtensector de rug na rampzalig 2023? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij flirtte met Monica Lewinsky.” Wie leidt het presidentiële debat en wordt nu al van partijdigheid beticht door Trump?

Hoe eerlijk wordt het debat van vannacht tussen Joe Biden en Donald Trump? Dat staat onder leiding van twee journalisten die volgens Trump schandelijk partijdig zijn. Vooral Jake Tapper, die hem al met Hitler vergeleken zou hebben. Wat is daar van aan? En hoe neutraal is zijn collega Dana Bash? Het valt alvast niet te ontkennen dat Tapper ooit heel

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Allereerste Plop-Up Shop aan de kust opent feestelijk de deuren: “Primeur voor Nieuwpoort”

Op vrijdag 28 juni werd in de Albert I Laan de Plop-Up Shop feestelijk geopend, een unieke mijlpaal voor Nieuwpoort en de allereerste Plop-Up winkel aan de Belgische kust. Het evenement vond plaats om 16 uur en werd bijgewoond door Carl Lenaerts, CEO van Plopsa, en Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort. De opening werd extra speciaal door de aanwezigheid

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

“Ineos is een stelletje ongeregeld. Het presenteert voor deze zo al complexe Tour liefst vier kopmannen”

En plots zei Carlos Rodriguez in de perszaal dat hij mikt op eindwinst in de Tour de France. Een boutade is dat volgens onze analist Michel Wuyts niet. Grootspraak nog minder. “Het moet zijn dat hij in al zijn optimisme kansen ziet.” Maar er is natuurlijk meer. “Want er zijn onderliggende redenen voor Carlos’ uitspatting. Ineos is een stelletje ongeregeld.”

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »