Verbroederingen, nog van deze tijd?“Ja, want het gaat om Europese vredesgedachte”

Het was in 2023 respectievelijk 60 en 50 jaar geleden dat Zwevegem een verbroedering aanging met het Franse Le Coteau en het Duitse Lorsch. Het Davidsfonds organiseerde daarom onlangs een gespreksavond met ereschepen Francine Dewilde en eregemeentesecretaris Andre Vercoutere, die de verbroedering van bij de start meemaakten.

“De verbroedering ontstond na de donkere oorlogsjaren waarbij men volkeren wilde samenbrengen, steeds met de boodschap van vrede en vriendschap in gedachten. Er was een betrokkenheid van besturen, ambtenaren en burgers”, vertelde Francine. Andre Vercoutere keek op een andere manier terug op de verbroederingen. Het organiseren van de verbroedering was immers zijn eerste opdracht aan de gemeente. Beiden haalden enige anekdotes op aan de vele jaren van uitwisselingen door die verbroederingen.

De verbroedering ontstond na de donkere oorlogsjaren waarbij men volkeren wilde samenbrengen

Francine Dewilde gaf toe dat de verbroedering wel een beetje aan het verwateren is. “Vooreerst waren het toen totaal andere tijden. Verder hangt er ook een prijskaartje aan vast, waardoor de officiële uitwisseling maar om de twee jaar in plaats van jaarlijks doorgaat, en is de interesse bij wisselende gemeentebesturen ook niet altijd even groot.”

Vredesgedachte

Niettemin staan zowel Francine Dewilde als Andre Vercoutere nog volledig achter de verbroederingsgedachte. Zo ook Erwin Bossuyt, voorzitter van Vrienden van de verbroedering. “Dit is een organisatie die in 2016 ontstond in de schoot van het gemeentelijk verbroederingscomité. We zijn een niet-politieke Zwevegemse groep met interesse voor de grensoverschrijdende Europese vredesgedachte. Dit maken we concreet met de organisatie van activiteiten zoals wandelingen, voordrachten of uitstappen in een gezellige en ongedwongen sfeer.”

Om de continuïteit te verbeteren, wil men jongeren er actief bij betrekken. “We organiseerden al tweejaarlijkse jongerenkampen en er zijn de jaarlijkse lezingen waarbij de leerlingen van het Rhizo-college en Guldensporencollege betrokken zijn.”

The post Verbroederingen, nog van deze tijd?“Ja, want het gaat om Europese vredesgedachte” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Claude Vindevogel uit Diksmuide staat met zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ op het MENT-podium in Diksmuide

Op de Grote Markt in Diksmuide verwelkomde MENT bekende, maar ook minder-bekende artiesten. Claude Vindevogel uit Diksmuide is al altijd bezig geweest met muziek, maar op nationaal vlak is hij niet zo populair. Toch kreeg hij van de zaakvoerders van MENT eveneens een uitnodiging om zijn zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ te zingen voor het publiek. Weldra zie je zijn verschijning

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Zelfs mijn rijhuisje is zéker een miljoen waard”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Wie vertrekt er dit weekend op reis? En zijn jullie valiezen al gemaakt??
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Ondanks schadeclaim van 156 miljoen euro: Netflix biedt aanzienlijk bedrag voor nieuwe show van ‘Baby Reindeer’-maker

Netflix heeft door de reeks ‘Baby Reindeer’ al een aanklacht van maar liefst 170 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro) aan zijn been, maar daar lijkt de streamingdienst zich niets van aan te trekken. Bovendien willen zij dat de maker van de reeks, over een barman die gestalkt wordt door een oudere vrouw, een nieuwe show maakt. Dat meldt ‘The

Lees meer »