Schepen Marc Deprez bouwt een Lourdesgrot in Diksmuide: “Investering in het geloof”

In een tijd waarin veel grotjes en kapelletjes staan te verkommeren, bouwen Marc en Jaklien Deprez een nieuwe Lourdesgrot. Dit op hun eigen grond, maar wel publiek toegankelijk.

Hart verloren aan Lourdes

“Dit heeft totaal niets met politiek te maken”, vertelt schepen Deprez (Idee Diksmuide). “Maar wel met een diepgeworteld geloof dat ik eigenlijk met de paplepel ingekregen heb. Vroeger stond bij de boerderij waar ik opgroeide een kapelletje gewijd aan OLV. Dat was daar gebouwd door Constant Vandevivere en is altijd bij de hoeve blijven staan. Mijn moeder was heel gelovig. Zij had op 11-jarige leeftijd haar moeder verloren en als oudste van het gezin bleef ze op 13-jarige leeftijd thuis om het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen. Ze heeft geen gemakkelijk leven gehad. In 1960 huwde ze en is ze op de hoeve ingetrokken. Daar heeft ze de kapel altijd gekoesterd en verzorgd. Ook mijn vader deed met hart en ziel het onderhoud van de kapel. Toen wij klein waren moesten we iedere dag bidden om onze ouders lang te mogen behouden. Zelf ben ik dan in 1985 gehuwd en op de ouderlijke hoeve in Keiem gaan wonen. Tot we vier jaar terug naar Vladslo verhuisden, hebben ook Jaklien en ik de kapel onderhouden. Het was voor mij een plek om tot rust te komen. Nu nog altijd ga ik regelmatig naar de kapel. Toen we huwden, gingen Jaklien en ik op huwelijksreis naar Lourdes. Dat heeft een enorme impact op ons gehad. Daar wordt iedereen stil en het mooie in Lourdes is dat iedereen daar gelijk is, daar zijn geen rellen, is geen racisme, iedereen spreekt met iedereen ongeacht afkomst of kleur, iedereen is gelijk en één. Dat op zich is al een wonder.”

In 1998 sukkelde Marc met zijn gezondheid: zijn bloed was helemaal niet in orde, hij had een tekort aan witte bloedcellen, was bloedstolling kwijt en zoveel meer. Hij was heel erg ziek en het was zoeken naar de oorzaak. Toen maakte hij de belofte om, als hij kon geneze , terug naar Lourdes op bedevaart te gaan. En zo gebeurde het ook. Hij ging vanuit Oostende met het vliegtuig in één dag heen en terug naar Lourdes, als dank voor zijn genezing. “Intussen zijn we al meerdere keren naar Lourdes gegaan, telkens met Vlaanderens bedevaarten. Toen we verhuisd waren naar ons nieuwe huis in Vladslo misten we de kapel en samen hebben we dan beslist om hier een Lourdesgrot te bouwen omdat Lourdes voor ons heel bijzonder is. Vorige zomer zijn we dan opnieuw naar Lourdes gegaan en hebben we daar alvast het Mariabeeld en een beeld van de heilige Bernadette gekocht voor in onze grot. Tegelijk namen we ook een steen vanuit Lourdes mee die we in onze grot willen integreren.”

Publiek toegankelijk

De vergunning voor de bouw is er nog niet, maar kan rekenen op een vrijstellingsbesluit vanwege het religieus karakter. Daarnaast moet er ook een toelating komen van AWV om een bruggetje over de gracht naar de privégrond van Marc te bouwen. Op die manier bieden we iedereen de mogelijkheid om van de grot te genieten.”

De grot wordt opgetrokken in nagemaakte rotsblokken en zal een hoogte van 2,10 meter hebben. Met een nis van 0,70 op 0,40 meter waarin de beelden zullen geplaatst worden en met een diameter van 1,50 meter zal er een bankje komen en bij het OLV-beeld komt er plaats voor één kaars. “Dit grotje is een symbool van het geloof en zal voor iedereen toegankelijk zijn. Zelf zijn wij regelmatige kerkgangers die zowel bij ups en downs naar ons geloof grepen en waar we altijd soelaas hebben gevonden. De grot zal zo ingekleed worden dat wie haar bezoekt van volledige privacy geniet. Het budget die we hieraan besteden, is onbeperkt. Het is voor ons een investering in het geloof.”

De Lourdesgrot komt aan langs de Wijnendalestraat ter hoogte van het huisnummer 191 in Vladslo bij Diksmuide en zou nog voor het bouwverlof klaar moeten zijn.

The post Schepen Marc Deprez bouwt een Lourdesgrot in Diksmuide: “Investering in het geloof” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prefinanciering Vlaamse subsidie voor tennisloods in Veurne

De bouwwerken voor de nieuwe indoortennishal met padel op het Will Tura-sportpark in Veurne schieten goed op, maar toch blijkt er ineens een onverwachte kink in de kabel te zijn. De toegekende Vlaamse subsidie voor sportinfrastructuur ten bedrage van 533.160 euro zal pas worden uitbetaald na de voorlopige oplevering van de sportinfrastructuur. Daardoor zit de bouwheer even met een liquiditeitsprobleem.<br

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten

Voor maar liefst zeven MMI-leraren en logistiek directeur Cornette betekende 30 juni het einde van een rijkgevulde onderwijscarrière. Ze hebben met zijn allen ongeveer 270 dienstjaren achter de kiezen.
The post MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse Westerscheldetunnel tolvrij voor auto’s vanaf 2025

Het parlement van de Nederlandse provincie Zeeland heeft unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel voor automobilisten en motorrijders. Vanaf 1 januari 2025 hoeven zij geen geld meer te betalen om door de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen te rijden.

Lees meer »

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Gouverneur: vijf doden bij Russische aanval in regio Donetsk – Hongarije zegt gesprek met Duitse buitenlandminister af

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »