“Gevaar voor volksgezondheid”: West-Vlaams parket wil ‘zombiedrugprobleem’ terugdringen door consequent op te treden

Het West-Vlaamse parket zal consequent optreden tegen dealers én gebruikers van de zogenaamde ‘zombiedrugs’ flakka. Het probleem in West-Vlaanderen wordt immers steeds groter. “De designerdrugs veroorzaakt ernstige gevolgen voor de volksgezondheid”, meldt het West-Vlaamse parket. Een 47-jarige man uit Diksmuide en 42-jarige man uit Houthulst mochten dat woensdagochtend meteen ondervinden in de rechtbank van Veurne: ze kregen effectieve celstraffen van 38 en 18 maanden.

Sinds vorig jaar nemen de problemen met de zogenaamde zombiedrugs ‘flakka’, officieel de designerdrug alpha-PHP, steeds toe in West-Vlaanderen. In de regio van Roeselare zijn dealers actief en in Woumen moest een man die halfnaakt en volledig buiten zinnen op 1 maart vorig jaar geneutraliseerd worden. Hij bleek onder invloed te zijn van flakka. Het dieptepunt kwam er op 2 september in Diksmuide toen een 32-jarige man, zwaar onder invloed van de zombiedrugs, een dodelijk ongeval veroorzaakte waarbij een fietser stierf. Bij politie en parket nemen de dossiers inzake flakka toe, en daarom besliste het gerecht om consequent op te treden.

Consequent optreden

Zo zal het parket optreden tegen dealers van de zombiedrugs. “We willen consequent optreden tegen dealers van deze designerdrugs”, meldt het parket van West-Vlaanderen. “Het gebruik van deze drugs brengt immers gevaren mee voor de volksgezondheid.” Dat slaat op het feit dat de drugs niet alleen gevaarlijk is voor de gebruiker zelf, maar ook voor de omgeving. Bij politiediensten zijn al langer nieuwe richtlijnen in gebruik hoe ze moeten omgaan met iemand die wellicht flakka gebruikte. Medische hulp oproepen bij een interventie is daar één van.

Flakka veroorzaakt extreem gedrag

Ook toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) wees al meermaals op de gevolgen van het gebruik van flakka. “De drugs is echt gevaarlijk en kan leiden tot paranoïdegedrag, hallucinaties en zelfs extreem gedrag”, stelt hij. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een gebruiker zonder aarzelen van een balkon sprong. De naam ‘zombiedrugs’ slaat op het feit dat gebruikers zich op een onmenselijke manier gedragen en ongecontroleerd gaan bewegen doordat spiervezels in de bloedbaan beginnen op te lossen. “Bovendien is het ook extreem verslavend”, vervolgt Tytgat. “De hersenen vragen gebruikers als het ware telkens een nieuwe dosis.”

‘Nonkel’ dealer krijgt 38 maanden

Het parket zal consequent optreden tegen dealers van de zombiedrugs en dat betekent dat ze effectieve celstraffen en verbeurdverklaringen riskeren. Dat bleek meteen in de rechtbank van Veurne woensdagochtend. Een 47-jarige man uit Diksmuide, die als ‘Nonkel dealer” bekend stond in de regio van Roeselare, kreeg 38 maanden effectief en 8.000 euro boete. S.V. speelt ook 8.000 euro drugsopbrengst kwijt. Uit onderzoek bleek dat hij verkocht via valse Facebookaccounts. Toen de politie hem op de terugweg van Roeselare tegenhield zat de 42-jarige X.T. naast hem. Die hielp de man maar is vooral een gebruiker. Hij kreeg 18 maanden effectief. (JH)

The post “Gevaar voor volksgezondheid”: West-Vlaams parket wil ‘zombiedrugprobleem’ terugdringen door consequent op te treden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mama van Hannelore (21) richt zich tot haar doodrijder in rechtbank: “Heel teleurgesteld dat hij slachtofferrol aanneemt”

De 42-jarige Wesley D., die Hannelore Reyniers (21) vorig jaar onder invloed van heroïne doodreed, hoopte in de rechtszaal wat van zijn drie jaar cel af te peuteren, maar botste op een vlijmscherpe uithaal van het parket. “Hij heeft nul schuldinzicht.” De mama van Hannelore sprak de doodrijder van haar dochter toe in een emotionele brief: “Wij zijn opnieuw teleurgesteld

Lees meer »

Karmelieten laten je drie maanden proeven van het kloosterleven in Brugge

Vanaf december kan iedereen die geïnteresseerd is in het kloosterleven het een tot drie maanden komen ‘uitproberen’ in het karmelietenklooster in Brugge. Voor de derde keer biedt het Vlaamse karmelietenklooster het programma “Come & See” aan. Deelnemers volgen het dagelijkse ritme van de broeders en krijgen ook een eigen initiatieprogramma. Omdat de belangstelling voor de karmelieten in het buitenland toeneemt,

Lees meer »

Histoire d’Or opent nieuwste vestiging in Ring Kortrijk

Na enkele winkels in het Brussels gewest opende juwelierszaak Histoire d’Or nu ook hun vierde winkel in Vlaanderen, met name in Ring Kortrijk. “Of het nu gaat om liefde, vriendschap of familie, Histoire d’Or helpt je de mensen van wie je houdt te vieren, jong en oud”, luidt het.
The post Histoire d’Or opent nieuwste vestiging in Ring Kortrijk

Lees meer »

Pascal Kerkhove signeert boek over overleden mama: “Waregem blijft voor altijd in mijn hart zitten”

In juni bracht Pascal Kerkhove zijn debuutroman ‘Dag ma, blijf je nog even?’ uit, waarin hij het verhaal van zijn overleden moeder, Andrea Algoet, vertelt. Ze leed de laatste 2,5 jaar van haar leven aan dementie, en overleed anderhalf jaar geleden op 90-jarige leeftijd. Vorige zaterdag hield Pascal een signeersessie in de Standaard Boekhandel in Waregem.
The post Pascal

Lees meer »

Kortrijk wil jeugdbendes aanpakken door jongeren vanaf 14 een GAS-boete te geven

Als de gemeenteraad maandag groen licht geeft, kunnen ook jongeren vanaf 14 jaar in Kortrijk een GAS-boete krijgen. Dat voorstel wil burgemeester Vincent van Quickenborne begin volgende week aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen. Hij wil op die manier jeugdbendes efficiënter aanpakken. Hij wil ook probleemjongeren in een aangepast traject steken.
The post Kortrijk wil jeugdbendes aanpakken door jongeren

Lees meer »

De winst van de staatsbon

18:04 De echte bonus van de staatsbon is dat de meeste gezinnen zijn beginnen nadenken over hun spaargeld. De opdracht is nu de concurrentie in de spaarmarkt aanwakkeren, na het vonkje dat we vandaag zien.

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: Open Vld en Groen vragen audit

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »

Is er veel seks in het atletendorp? En kunnen ze olympiërs verslaan? De paralympische vragen die je niet dúrft stellen beantwoord

De Paralympische Spelen zijn voor velen een vat vol mysteries. En diep op de bodem van dat vat liggen ook vragen die niemand luidop durft te stellen. Hoe weten we zeker dat atleten wel echt een mentale beperking hebben? En hebben paralympiërs net als olympiërs tonnen vol condooms nodig in het atletendorp? Wij gingen op zoek naar het antwoord op

Lees meer »

Izegem lanceert reeks digitale maatregelen

De stad Izegem neemt een reeks initiatieven om meer inwoners digitaal te ondersteunen. Onder de noemer ‘Spreek jij al digitaal?’ gaat de stad de strijd aan met de digitale kloof en maakt ze inwoners wegwijs in de digitale wereld. Dat wil ze doen met toegankelijke digipunten, een breed aanbod digilessen en specifieke digihulp.
The post Izegem lanceert reeks digitale

Lees meer »

Els (62) maakte route die haar overleden man eert: “Piet zou hier glunderen”

“Hoor, iedere boom die hier elk jaar weer ontluikt, fluistert nu zijn naam.” Een haiku op een bank met zicht op Heuvelland herinnert aan Piet Hardeman (79), de groene wandelpionier die vorig jaar onverwacht overleed. Els Geeraert (62) maakt nu een wandelroute via RouteYou langs paden en natuur die haar man hielp uitbouwen.
The post Els (62) maakte route

Lees meer »