“De cirkel is rond”: harmonie St. Cecilia keert terug naar De Kring

In de loop van juli 2024 zou de vernieuwde Kring, een multifunctioneel Huis voor de verenigingen, de deuren moeten openen. Het complex wordt volledig aangepakt en krijgt een make-over. Tal van verenigingen zullen er gebruik kunnen maken van nieuwe lokalen in het voormalige Gasthof De Kring. Gery Plancke en Rita Notebaert verlieten er in 2016 Gasthof De Kring op het Burgemeester Bertenplein en na enkele jaren leegstand kocht de stad Poperinge in 2019 het complex. Onder andere de Koninklijke Poperingse Harmonie St.-Cecilia zal terugkeren naar hun repetitielokaal.

De Koninklijke Poperingse Harmonie St. Cecilia kent haar oorsprong in 1831. “We kunnen dus in 2031 met trots ons 200-jarig bestaan vieren”, vertelt de trotse voorzitter Luc Depoorter (67). Op 22 juli 2016 had de harmonie haar laatste repetitie in de bovenzaal van De Kring toen Gery en Rita afscheid namen. Nadien volgden nog enkele repetities in de feestzaal, op 31 augustus 2018 volgde daar de laatste repetitie. “Er is inderdaad een onmiskenbare historische verbondenheid met De Kring: de ‘stadsharmonie’ nam al haar intrek op het Burgemeester Bertenplein in de huidige Kring tussen 13 en 29 oktober 1878. We verbleven er onafgebroken tot 31 augustus 2018, dus net geen 140 jaar. Na het vertrek van Rita en Gery stond het gebouw al een tijdje leeg en was er dan uiteindelijk ook geen elektriciteit en verwarming meer. Gelukkig konden we rekenen op stad Poperinge.”

“Het vooruitzicht om terug te keren naar De Kring stemt ons blij. Het zal zonder meer zeker aanvoelen als thuiskomen: de cirkel is rond”

Het cultuur- en ontmoetingscentrum De Speelveugel in de Doornstraat werd voorgesteld om er repetities te houden. “We betrokken dit lokaal op 7 september 2018. Het lokaal werd voorgesteld met de beste bedoeling, maar het bleek echter totaal ongeschikt om zo’n grote groep muzikanten met materiaal en al op te vangen. Deze periode willen we zo snel mogelijk vergeten”, zegt Luc. “Op 13 maart 2020 werden alle repetities opgeschort door de coronacrisis. Op 10 juli 2020 repeteerden we voor de eerste maal in de Sint-Bertinuskerk, daar konden we de nodige afstand houden. Op 30 oktober 2020 werden opnieuw alle repetities opgeschort. Op 11 juni 2020 startten we opnieuw in de St.Bertinuskerk. Op 10 september 2021 namen we dan onze intrek in het Vroonhof.”

Sterke groei

Het stadsbestuur verwierf enkele jaren geleden de Vroonhofsite van 14.000 m². Een volledige herinrichting staat de komende jaren op de agenda. Tegen 2030 zou het project afgewerkt zijn. Voor de komende jaren kreeg de site al een tijdelijke invulling met een stekje voor onder andere de Kunstacademie, kinderruilwinkel De Rupse en het Huis van het Kind. “Het Vroonhof, eigenlijk een aftands gebouw, bood dé (tijdelijke) oplossing. Met dank aan stad Poperinge. De vintage toestanden met alle inconvenienten nemen we er graag bij. Eindelijk weer een eigen lokaal, eindelijk een lokaal waar we ons zwaar materiaal kunnen laten staan. Eindelijk een lokaal waar we onze eigenheid kunnen ervaren. Een lokaal met een eigen clubbar, die een extra centje in het laatje brengt zodat we met onze vereniging gemakkelijker break-even kunnen draaien. Want we zijn een beetje slachtoffer van ons eigen succes”, aldus Luc. De harmonie telt ondertussen 120 leden. “In 2023 hebben we nog 20 nieuwe leden aangetrokken. Een sterke groei in ons ledenaantal heeft ook zijn repercussies op de kostenzijde, bijvoorbeeld alleen al een nieuwe muzikant kleden met onze kwalitatieve uniformen kost ons zo’n 800 euro”, vertelt Luc.

“Bij onze lokale verenigingen is er veel behoefte om over aangepaste lokalen te beschikken”

“Het vooruitzicht om terug te keren naar De Kring stemt ons blij. Een comfortabel ruim repetitielokaal waar we ook onze zeg mochten in hebben, de nodige bergruimtes, een grote buitenlift, een perfecte uitvalbasis. Het zal zonder meer zeker aanvoelen als thuiskomen: de cirkel is rond. Enige belangrijke kanttekening is het wegvallen van de inkomsten van onze clubbar, op zich niet onoverkomelijk als we tenminste nieuwe inkomsten kunnen aanboren en daar zijn we echt nog niet uit…”, legt Luc uit. “De toekomstplannen voor De Kring zijn top. Als voorzitter van de cultuurraad kan ik er van meespreken hoeveel behoefte er is bij onze lokale verenigingen om over aangepaste lokalen, vergaderruimtes, bergingen, feestzaal, keuken… te kunnen beschikken… De interesse op de bezoekdag was overweldigend. Een huis voor de verenigingen is dus geen overbodige luxe, integendeel. Met een ledenaantal van 120 (harmonie, trommelkorps en instapharmonie) hebben we een ruim lokaal nodig. De laatste maanden noteren we repetities met 60 à 70 muzikanten tegelijk, een lokaal van 150m² is dus een must. Daarnaast zullen een adequate verwarming, verlichting, akoestiek en de nodige praktische bergruimtes een welkome verademing zijn…”

Mooie toekomst

“We kijken met heel veel verwachtingen naar een mooie toekomst. Momenteel ervaren we echt een positieve vibe in onze rangen, we zitten duidelijk in een periode van hoogconjunctuur. Niet alleen kwantitatief – ons ledenaantal is in de laatste 15 jaar meer dan verdubbeld – maar ook kwalitatief. Recent promoveerden we onder leiding van onze dirigent Björn De Kock van ‘Uitmuntendheid’ naar ‘Ere-afdeling’. Dit is de op één na hoogste afdeling waarin een harmonie kan spelen en daar zijn we uiteraard ongelooflijk fier op. Maar naast al die kwantitatieve en kwalitatieve superlatieven hecht ik als voorzitter evenveel, zo niet nog meer belang aan het plezier dat we eraan beleven, de vele vriendschappen, de toffe momenten van het samenzijn. Als de sfeer goed zit, komt de rest vanzelf! KPH is top!”

The post “De cirkel is rond”: harmonie St. Cecilia keert terug naar De Kring is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug

De Kortrijkse vzw SMUS, opgericht door Winok Hanssens (23), Tore Devos (27) en Arthur Van Mol (27), organiseert op 5 en 6 juli hun jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ aan de Dumolinlaan onder de R8-brug. Bestel je tickets via sudato.club.
The post SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug appeared first on KW.be.

Lees meer »

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »