Buitenlandse toeristen ontdekken volop de Brugse musea: 12 procent meer bezoekers dan vorig jaar

Musea Brugge blikt terug op een zeer succesvol werkjaar. De verschillende stedelijke musea en monumenten mochten in 2023 welgeteld 770.365 bezoekers ontvangen. Dat is een stijging met maar liefst 12 procent tegenover 2022.

Burgemeester Dirk De fauw: “Hiermee komen we opnieuw op het niveau van vóór de moeilijke coronajaren. Zeker als we rekening houden dat het Sint-Janshospitaal het grootste deel van het jaar gesloten was door de opbouw van de nieuwe museumopstelling, en dat de openingsuren van enkele locaties ingeperkt werden.” De absolute publiekslieveling bij binnen- en buitenlanders blijft nog steeds het Belfort. Het afgelopen jaar bewonderden ruim 220.000 bezoekers het unieke panorama vanop de Halletoren. Het OLV-kerk, met de Madonna van Michelangelo als pronkstuk, en het Groeningemuseum vervolledigen de top drie met respectievelijk 190.000 en 116.000 bezoekers.

Stadhuis scoort

Naast die top drie springen nog twee locaties eruit als sterkste stijgers. “Het Gruuthusemuseum kreeg met 61.000 geïnteresseerden bijna evenveel bezoekers over de vloer als in 2019, toen we het vernieuwde museum na vijf jaar onder veel belangstelling heropenden”, zegt Elviera Velghe, directeur Musea Brugge – Publiek & Tentoonstellingen. “En het bezoekersaantal in het Stadhuis steeg dan weer tot 60.000 bezoekers, of bijna de helft meer tegenover 2022. We zijn dan ook uitermate tevreden dat onze bezoekers deze twee toplocaties herontdekken, mede dankzij een succesvolle zomercampagne en de nieuwe historische zaal met de ‘Zwintafel’ in het Stadhuis.”

Britten zijn terug

Liefst 70 procent van de museumbezoekers komt uit het buitenland. “Vooral onze buurlanden laten zich nog steeds graag onderdompelen in de Brugse kunst en cultuur”, ziet Nico Blontrock, schepen van Cultuur. “Zo kregen we ruim 126.000 Franse, 82.000 Nederlandse en 78.000 Duitse bezoekers over de vloer, allemaal in stijgende lijn. Maar nog opvallender: na de moeilijke beginjaren van de Brexit zijn we ook bijzonder blij om te zien dat ook de Britten opnieuw de weg naar Musea Brugge hebben gevonden. Onze musea ontvingen bijna 2,5 keer meer bezoekers uit Groot-Brittannië dan in 2022, goed voor maar liefst 69.000 tickets.”

Ook van buiten Europa blijft de belangstelling groeien. Zo kwamen er ruim 63.000 bezoekers uit de Verenigde Staten, goed voor een stijging met 25 procent. “Hoewel we in 2023 geen nieuwe tentoonstellingen hadden, bleven liefhebbers vanuit alle hoeken van de wereld met veel belangstelling naar Musea Brugge komen. Een bewijs dat onze steengoede vaste museumopstellingen en interessante en verrassende activiteiten in de smaak vallen”, aldus een tevreden cultuurschepen Blontrock.

2024 wordt een boeiend jaar voor Musea Brugge. “Uiteraard blijven we inzetten op onze vaste opstellingen en hebben we een goedgevulde, diverse activiteitenkalender in petto. En in april gaat de toptentoonstelling ‘Rebel Garden’ van start in het kader van Triënnale Brugge 2024. Veel om naar uit te kijken dus”, besluit Elviera Velghe.

Het vernieuwde Sint-Janshospitaal valt na de heropening op 16 december in de smaak. Op amper twee weken tijd bezochten al ruim 6.500 mensen het volledige heringerichte museum. In het najaar opent daar als klapstuk de nieuwe multimediale ‘Memling Experience’ op de middeleeuwse hospitaalzolder, wat ongetwijfeld voor een boost in de bezoekcijfers zal zorgen.

The post Buitenlandse toeristen ontdekken volop de Brugse musea: 12 procent meer bezoekers dan vorig jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wim Vandoorne (RC Bissegem): “Allicht mijn laatste seizoen”

RC Bissegem, vorig seizoen met steile ambities gestart, moest uiteindelijk met minder genoegen nemen. Pas nadat Pascal De Vreese het sportieve roer in handen nam, geraakte Racing op kruissnelheid en kwam nog dicht bij een eindrondeticket. Voor komend seizoen houdt voorzitter Marc Cheyns het deze keer voorzichtig: “Een top vijf plaats moet kunnen.”
The post Wim Vandoorne (RC Bissegem):

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »