Van Toots Tielemans tot Liszt: Piano’s Maene brengt cultureel voorjaar met absolute toppers

Muziekliefhebbers kunnen dit voorjaar bij het wereldbekende familiebedrijf Piano’s Maene in de Industriestraat uitkijken naar een boeiend en gevarieerd programma met prestigieuze kamermuziek, een hommage aan Toots Thielemans, uitvoeringen van de briljante pianiste Nino Gvetadze en uitleg over de minder bekende grapjes in sommige klassieke composities.

Op zondag 28 januari om 11 uur brengt het Trio Rigamonti een nieuwjaarsconcert met werk van Haydn, Ravel en Verdi. Het Trio Rigamonti werd al uitgeroepen tot het beste Italiaanse ensemble op de Filippo Nicosia International Chamber Music Competition en won eerste prijzen in diverse internationale wedstrijden. Het trio Miriam, Mariella en Emanuele Rigamonti bespeelt instrumenten uit het begin van de 20ste eeuw.

Unieke composities

Ruim een eeuw geleden werd jazzharmonica-virtuoos Jean ‘Toots’ Thielemans geboren en dat willen de Belgische jazzmusici Ben Vanderweyden (harmonica), Dirk Schreurs (piano), Koen Vandendriessche (drums) en Roman Korolik (bas) niet zomaar laten passeren. Op zondag 18 februari om 11 uur brengen ze een persoonlijke hommage aan de muziek en het leven van Toots.

Dit viertal werkte al samen met de VRT Big Band, Bent Van Looy, Raymond Van het Groenewoud, Jan Akkerman en de band Milkshake Banana. Ook bijzonder is dat alle musici van het Ben Vanderweyden Quartet ooit met Toots hebben samengewerkt en voor de gelegenheid nooit eerder uitgebrachte composities laten horen. Presentator van dienst is Fred Brouwers.

De uit Georgië afkomstige Nino Gvetadze is in ons land wellicht minder bekend, maar in Nederland wordt ze geprezen om haar briljant pianospel en uitstekend gevoel voor klankkleur. Zo won ze al de pers- en publieksprijs op een Internationaal Frans Liszt Pianoconcours en ze is sinds 2021 Artistiek Directeur van het Delft Chamber Music Festival. Op zondag 12 mei brengt ze om 11 uur werk van Liszt en Brahms.

Grappige meesterwerken

Origineel en grappig zijn de zogenaamde ‘lecture-performances’ van pianist-verteller en filosoof Waldo Geuns, die een verwoed verzamelaar blijkt te zijn van grappige composities. Je zou het zo gauw niet verwachten, maar ook meesters zoals Beethoven, Mozart, Saint-Saëns of Edvard Grieg durfden wel eens grappige werken componeren over – bijvoorbeeld – katten en muizen, een hond die zijn eigen staart probeert te vangen, over mooie zwanen of de mateloze ergernis wanneer je sleutels weer zoek raken.

Met ‘Voor de grap’ tovert Geuns een lach op je gelaat op zondag 2 juni, om 11 uur. Piano’s Maene in Ruiselede is dus andermaal de hot spot is voor oerdegelijke, klassieke meesterwerken. (GGM)

Alle voorstellingen kun je beleven in Concertzaal Piano’s Maene, Industriestraat 42 in Ruiselede. Tickets kosten 20 euro (10 euro voor kinderen tot 15 jaar), te bestellen via www.maene.be.

The post Van Toots Tielemans tot Liszt: Piano’s Maene brengt cultureel voorjaar met absolute toppers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen water of elektriciteit en amper contact met de buitenwereld: Dirk Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde 8 jaar in het Amazonewoud

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »

Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter: “Genieten staat centraal”

Tijdens de zomermaanden is de belevingsweide Entre Deux Verres opnieuw toegankelijk voor het publiek. “We serveren met veel plezier een glaasje of flesje wijn, sapje of een hapje”, aldus wijnboer Martin Bacquart. “Een bezoek aan de belevingsweide kan ook de perfecte afsluiter zijn van een wandeling op en rond ons wijndomein.”
The post Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter:

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »