Opvallend weinig garnalen aangevoerd in Vismijn Nieuwpoort: “Maar de prijs was wel drie keer hoger”

In 2022 werd nog 110 ton garnalen aan wal gebracht bij de Vismijn in Nieuwpoort. Een jaar later is dat nog maar 47 ton. “Er was gewoonweg weinig vis en garnalen”, bevestigt Nieuwpoorts schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V).

“Dat had wel zijn gevolgen voor de prijs. De klant moest tot 70 procent meer betalen voor een kilo ongepelde garnalen.” Ondanks de slechte cijfers smijten vissers Sam Zwertvaegher en Diederik Jacobs, beide 44 jaar en uit Koksijde, vandaag opnieuw de netten uit. “We hebben het meest dramatische jaar qua hoeveelheid garnalen achter de rug sinds we varen, maar de moed geven we zeker niet op.”

2023 was geen garnaaljaar. Dat wordt bevestigd in de Vismijn Nieuwpoort. “Dat geldt trouwens niet alleen voor de garnalen”, reageert schepen Vandecasteele. “In totaal voerden de vissers in 2023 238 ton vis aan, het jaar ervoor was dat nog 372 ton. Dat betekent dus een daling van 36 procent. Dat heeft uiteraard zijn gevolgen voor de omzet waar we een daling zien van 2,18 miljoen euro naar 1,67 miljoen euro. Omdat de prijs bepaald wordt door de vraag en het aanbod betekent een mindere hoeveelheid vis in de netten wel een betere prijs voor de visser. Toch kon dat niet verhinderen dat de omzet van onze stedelijke vismijn zakte onder de twee miljoen euro.”

Serieuze dip

Garnalen zijn voor de Vismijn in Nieuwpoort het belangrijkste product. In 2022 werd daarvan nog 110 ton verhandeld, vorig jaar slechts 47 ton. “Pleister op de wonde is dat de prijs steeg met zeventig procent voor een kilo ongepelde garnalen”, laten schepen Vandecasteele nog weten. “De mindere vangsten van de garnaal werden onvoldoende opgevangen door andere vissoorten. We mogen spreken van een serieuze dip die zich mogelijks ook dit jaar zal verderzetten. De vooruitzichten zijn niet zo goed.”

Toch laten de vissers de moed niet zakken. Sinds 2015 hebben Sam Zwertvaegher en Diederik Jacobs hun eigen garnaalboot met Nieuwpoort als uitvalsbasis. “In 2023 waren er inderdaad nauwelijks garnalen”, bevestigt Sam. “Het is ons een raadsel hoe dat kwam. Vaak heeft dat met de temperatuur te maken, maar zo’n grote verschillen waren er niet tussen vorig jaar en het jaar daarvoor. In de zomer zagen we veel kleine wijting in onze netten. Toen wisten we al dat het geen topjaar zou worden.”

Energiekosten

“Het was het meest dramatische jaar qua hoeveelheid van de voorbije acht jaar. Gelukkig kregen we wel een schone prijs voor onze garnalen. Die was drie keer hoger dan in 2022. Dat maakte de rekening niet volledig goed, maar hielp wel. De energiekosten zijn iets gedaald en blijven nu stabiel. We varen telkens van maandag tot vrijdag en vissen uitsluitend in de Noordzee. Wat dit jaar zal brengen, weten we niet, maar we blijven nog steeds gemotiveerd en enthousiast. Tijdens de winter is het kalm. Het seizoen begint rond maart en april. Dan zit er ook tong in onze netten. De zomer is voor ons het topseizoen.”

Ondanks de minder goede cijfers blijft de garnaal met 47 ton de meest aangevoerde soort in de Vismijn in Nieuwpoort. Op de tweede plaats staat zeebaars met 25 ton (een daling met 8 ton) gevolgd door tong met 24 ton (een daling met 1 ton), rog met 21 ton (een stijging van 8 ton) en hondshaai met 20 ton ( een vooruitgang met 5 ton). Die laatste twee soorten hebben zeekat en bot verdrongen uit de top vijf. In Nieuwpoort wierpen vorig jaar 21 verschillende vaartuigen hun anker uit. De Belgische vaartuigen zorgen voor 82 procent van de omzet, de Nederlandse voor 17 procent en de Franse voor 1 procent. (GUS)

The post Opvallend weinig garnalen aangevoerd in Vismijn Nieuwpoort: “Maar de prijs was wel drie keer hoger” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »

Wevelgem is dit najaar de Troosthoofdstad van Vlaanderen: hoogtepunt wordt het slotmoment en het plaatsen van 10.000 kaarsjes

Vorig jaar Troostgemeente, dit jaar Troosthoofdstad van Vlaanderen, een mooi en logisch gevolg van het troostbeleid waar de gemeente deze legislatuur heeft op ingezet. Als Troosthoofdstad vindt hier niet alleen het slotmoment plaats met tal van artiesten, er komen in aanloop naar 1 november ook een hoop troostproducties zoals het plaatsen van meer dan 10.000 kaarsjes.
The post Wevelgem

Lees meer »

Noodtoestand in Zuid-Korea door extreem weinig geboortes: “Niet genoeg naar vrouwen geluisterd”

Zuid-Korea heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat het geboortecijfer zo laag is dat de president zich zorgen maakt over het voortbestaan van het land. Bij dat noodplan horen (nog maar eens) maatregelen om het aantal geboortes op te krikken. Maar of die iets zullen uithalen, is maar de vraag. "Vrouwen zeggen dat er onvoldoende naar hen geluisterd is", zegt freelance journalist

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij mochten geen andere acteerjobs aannemen”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »