Oostendenaar krijgt opnieuw tien jaar cel voor moordpoging op ex-vrouw

De 47-jarige Lucien Annot uit Oostende is ook in beroep veroordeeld tot tien jaar cel. Hij bewerkte zijn ex met een rubberen hamer en schoot haar nieuwe vriend in de schouder met een jachtgeweer. “Hij wou haar niet doden, maar net beschermen!” Maar het hof geloofde hem niet.

Tot de tanden bewapend en met de nodige speed in het lijf klom Lucien Annot in de nacht van 16 op 17 mei 2021 over de tuinmuur van zijn ex I.R. in de Prinses Elisabethlaan in Bredene. Hij drong de woning binnen en trof er naast zijn ex ook haar nieuwe vriend D.D. aan in de zetel. Hij eiste meteen hun gsm’s en sloeg D.D. bewusteloos met een koevoet. Toen die terug bijkwam, haalde Annot een sierzwaard boven en dreigde hiermee zijn hand en geslachtsdelen af te hakken.

I.R. en D.D. gingen in de tegenaanval en bekogelden Annot met alles wat ze konden vastgrijpen. Annot takelde vervolgens zijn ex toe met een rubberen hamer en toen haar vriend door het raam naar buiten vluchtte, schoot hij hem in de schouder met een jachtgeweer. I.R. sprong eveneens door het raam, waarop het koppel hulp vond in de buurt.

Klopjacht

Na een klopjacht van vijf dagen kon Annot in Gistel worden opgepakt. Hij kreeg tien jaar cel en nog eens vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. In beroep vraagt hij een mildere bestraffing, zonder daar een getal op te plakken. “Ik wil niet het onmogelijke vragen en een straf met uitstel vragen”, pleitte meester Filip De Reuse. “Ik ga de feiten heus niet banaliseren. Maar hij wou hen echt niet doden. Hij had verse hulzen mee. Hij kon perfect herladen en een tweede keer schieten. Had hij ze willen doden, hij had het gedaan.”

Bovendien betwiste hij dat hij mikte op D.D. “Hij gooide een fles en daar schoot hij op. Maar tien hagelbolletjes zijn in de schouder van D.D. geraakt”, oordeelde meester De Reuse.

Niets geleerd

Maar Annot werd in 1999 al een opgesloten in de gevangenis en kwam pas vrij in 2010. Voor de procureur-generaal dan ook het signaal dat hij niks geleerd had in de gevangenis. “Wat dacht je? Ik ga op bezoek bij mijn lief en ik neem mee: pralines, een fles wijn en bloemen? Nee: een koevoet, een siersabel, een hamer, een breekijzer en een vouwgeweer!”

ij vroeg dan ook dat Annot opnieuw tien jaar cel kreeg en voor vijf jaar nog wordt opgevolgd door de strafuitvoeringsrechtbank. Hij meende dat hij weldegelijk de intentie had om D.D. te vermoorden. “We zijn hier niet in het schietkraam. Jij schoot niet op die fles die werd gegooid, wel op zijn torso. Die mensen hebben doodsangsten uitgestaan. Na tien jaar gevangenis heb je nog steeds niets geleerd. In tegendeel: je wordt alsmaar driester!”

Hond doodgeschoten

Ook het hof van beroep was daarvan overtuigd. “Voordat hij D.D. aanviel met het geladen jachtgeweer op beide slachtoffers gericht, riep hij met de woorden “ik heb je nog gewaarschuwd.” Tevens zou de beklaagde, aldus de slachtoffers hebben gezegd dat hij zijn vuurwapen al had ‘getest’, dat hij zijn hond had doodgeschoten, en dat NP (die hij verantwoordelijk achtte voor de relatiebreuk met IR ) de volgende zou zijn. Daarenboven hield het hof ook rekening met zijn verleden.

“Het zwaarbeladen strafregister van de beklaagde , die vijf veroordelingen heeft opgelopen wegens zware geweldsdelicten (in 2000 werd hij veroordeeld tot een hoofdgevangenisstraf van 10 jaar onder meer wegens diefstallen met geweld met onder meer vertoon van wapens, pogingen daartoe, brandstichting, een inbreuk op de wapenwet en vereniging van misdadigers) is in dit verband tekenend voor de wijze waarop de beklaagde zich in het maatschappelijk verkeer beweegt, gebruik makend van geweld, zonder het minste respect voor de fysieke integriteit van derden.”

Het besluit van het hof is dan ook krachtig en zonder interpretatie vatbaak: “Er is dan ook geen ruimte voor mildering van deze hoofdgevangenisstraf die de wettige en aangemeten bestraffing uitmaakt voor de in zijnen hoofde bewezen gebleven feiten.” Het hof bevestigde daarom het vonnis van tien jaar cel en een bijkomende ter beschikking van vijf jaar voor de strafuitvoeringsrechtbank. (OSM)

The post Oostendenaar krijgt opnieuw tien jaar cel voor moordpoging op ex-vrouw is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

“Ik ben nogal chaotisch, dus ik moet me goed voorbereiden”: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 2)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Dimitri Vegas, Tanja Dexters en Zita Wauters verklappen hun ultieme vakantietips. “Verschillende plekken van de wereld zien en er niet zelf voor betalen … Dat is het voordeel aan

Lees meer »

Triatlete Bieke Trenson (36) kwalificeert zich voor WK: “Ik hoop op podiumplaats in mijn leeftijdsgroep”

De triatleten uit Knokke-Heist steken in bloedvorm. Het voorbije weekend was Tom Defoort het sterkst op de volledige afstand in de Openlakes Champagne. De week ervoor kwalificeerde Bieke Trenson zich in de Ironman van Nice voor het WK in september in diezelfde stad. En ze is ambitieus.
The post Triatlete Bieke Trenson (36) kwalificeert zich voor WK: “Ik hoop

Lees meer »

CEO kledingketen C&A stapt op

10:37 Giny Boer is na ruim drie jaar niet langer de CEO van de Nederlandse kledingketen C&A. Ze vertrekt terwijl de modesector woelige tijden beleeft en ze haar e-commerceambities moest inslikken.

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”: onze chef voetbal hoopt dat bondscoach snel opnieuw zichzelf is

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »