Eigen 112 ambulancedienst uit de startblokken in De Haan

Met de jaarwisseling ging in De Haan de eigen ambulancedienst van start. Het is de eerste ambulancedienst binnen Hulpverleningszone 1 die niet door brandweerlieden-ambulanciers wordt bemand, maar werd uitbesteed aan een hulporganisatie. Burgemeester Wilfried Vandaele blijft er intussen ook voor ijveren om de kazerne te verplaatsen naar het centrum van De Haan, wat een dekking van 94 procent zou opleveren. “Met een eigen ambulance is alvast een eerste stap gezet.”

Jaarlijks rukt de ambulance ongeveer 1.250 keer uit in De Haan. De Haan was de enige gemeente in de regio die een brandweerkazerne heeft maar geen ambulance. Dat komt omdat de kazerne zich in Wenduine bevindt, en die te dicht bij Blankenberge ligt waar er wel ambulances zijn. Hoewel het grondgebied van De Haan dus door ambulances van elders bediend werd, was de dekking volgens de FOD Volksgezondheid onvoldoende.

“Dat geldt trouwens ook voor de brandweer zelf: in De Haan arriveert die slechts in 60 procent van de gevallen ‘op tijd’ – dit wil zeggen binnen de norm – terwijl dat eigenlijk in 85 procent van de gevallen zou moeten zijn”, merkt burgemeester Wilfried Vandaele op.

Brandweerkazerne verplaatsen

Hij onderhandelt al jaren om het probleem opgelost te krijgen. “De kazerne verplaatsen naar het centrum van De Haan zou een dekking van 94 procent opleveren. Nu werd alvast een eerste stap gezet met een eigen ambulance.” De Zoneraad van Hulpverleningszone 1 zette daarvoor half december het licht op groen en ook de gemeenteraad van De Haan ging eind december unaniem akkoord.”

“In de praktijk wijst de zone een van de licenties van Blankenberge toe aan De Haan. Daardoor komt er ook een bedrag van ruim 200.000 euro per jaar over naar De Haan. De gemeente zelf moet een goede 100.000 euro bijleggen en lokalen ter beschikking stellen. Binnen Hulpverleningszone 1 is dit een primeur: van de 21 licenties voor ambulances die ze ter beschikking kreeg, is dit de eerste die nu als het ware in onderaanneming wordt uitgebaat. “Binnen de Zoneraad wordt er af en toe voor gepleit om dat systematischer te doen. In De Haan wordt dat nu dus voor het eerst in Zone 1 uitgeprobeerd”, aldus Vandaele.

Vlaamse Kruis

De Zone besteedde de uitbating van de ambulancedienst uit aan het Vlaamse Kruis, dat in De Haan ook al zorgt voor de hulpverlening op evenementen. Voorlopig wordt de ambulance gehuisvest in het gewezen Gaselwestgebouw tegenover de Post aan de Stationsstraat in De Haan. Wilfried Vandaele: “Dat onze gemeente nu een eigen ambulance heeft, is zeker een meerwaarde. Zoals overal aan de kust, veroudert ook onze bevolking. Het is voor iedereen een geruststelling dat wij nu sneller geholpen zullen worden.”

“We kregen al de vraag of die nieuwe regeling voor de inwoners van Harendijke, vlakbij Blankenberge, geen stap achteruit is. Dat is natuurlijk niet het geval: het is altijd zo dat de dichtstbijzijnde ambulance ter plaatse komt. Voor Harendijke en een deel van Wenduine zal dat Blankenberge blijven.” De ambulance zal elke dag 12 uur beschikbaar zijn. “De uren worden gekozen op basis van de drukste periodes de voorbije jaren”, aldus nog burgemeester Vandaele.

The post Eigen 112 ambulancedienst uit de startblokken in De Haan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schrijnwerker krijgt 6 jaar cel omdat hij klant neersteekt in Zemst

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een schrijnwerker veroordeeld tot 6 jaar cel omdat hij een klant uit Weerde (Zemst) die weigerde te betalen neerstak met een koksmes van 17 centimeter lang. "Hij vond enkele honderden euro’s voldoende om een mensenleven te ontnemen, een ernstige straf is dus nodig", klonk het bij de rechter.

Lees meer »

CD&V Wervik zoekt nog drie vrouwen, ex-directeur ’t Veer Herman Wenes en ex-voetballer Brecht Verstraete verrassende nieuwkomers op lijst

Als eerste partij in Wervik stelde CD&V haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Er ontbreken nog drie vrouwen. Opvallende namen bij de nieuwkomers zijn ex-voetballer Brecht Verstraete uit Kruiseke en Herman Wenes uit Geluwe, gewezen stichter en directeur van maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen. De ambitie bij CD&V ligt duidelijk hoog.
The post CD&V Wervik zoekt nog

Lees meer »

KIJK. Jonatan Medart ontmoet wereldster Katy Perry: “Meteen een geheimhoudingsverklaring onder mijn neus”

Jonatan Medart (24) werd door muzieklabel Universal Music Belgium uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van Katy Perry (39). De influencer was sprakeloos toen hij oog in oog stond met de wereldster. “Hallo, leuk je te ontmoeten”, was het enige wat hij kon zeggen. Over de nieuwe muziek van Perry mag Medart niets vertellen, behalve dat de 8 nummers die hij

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »