Dit zijn de kandidaat-Kraks van Gistel: bekijk het hier

De Krant van West-Vlaanderen gaat opnieuw op zoek naar de Krak van elke gemeente. Maak hier kennis met de kandidaten in Gistel.

Stem Rani Vincke tot Krak van Gistel

(foto PM) © PETER MAENHOUDT

Rani Vincke (24) geldt als een van de sterkste sprintbenen in het atletiekveld. Op de 100 meter pakte ze in 2022 de bronzen plak op het Belgisch kampioenschap, op de 60 meter pakte ze zowel in 2021, 2022 als 2023 hetzelfde eremetaal. Ook een deelname aan het EK in München met de Belgische nationale ploeg staat op haar palmares. “Dit jaar liep ik op alle nummers vier persoonlijke besttijden, met de 11,46 seconden op de 100 meter als beste West-Vlaamse tijd ooit”, zegt Rani. “In 2024 hoop ik nog betere tijden neer te zetten. Misschien kan ik met de Belgian Rockets nog de Olympische Spelen in Parijs halen.” Rani volgt masterstudies stedenbouw aan de UGent.

Stem An Sanctorum tot Krak van Gistel

(foto PM) © PETER MAENHOUDT

An Sanctorum (52), actief bij stad Gistel, heeft al een ferme carrière achter de rug bij de Koninklijke Fanfare de Orpheonisten. “Dit jaar mocht ik mijn robijnen oorkonde in ontvangst nemen voor meer dan 40 jaar lidmaatschap”, vertelt de dwarsfluitspeelster. “Momenteel zetel ik al 20 jaar in het bestuur en ben ik zo’n 15 jaar penningmeester. 2023 was voor de fanfare een historisch jaar met de aankoop van maar liefst zestig maatkostuums. Een serieuze (financiële) operatie. De Orpheonisten vormen een muzikale familie en zorgen voor binding in het dorp.” An was eerder ook bestuurslid en voorzitter van het lokale jeugdhuis Jeugdforum.

Stem Oliver Luyckx tot Krak van Gistel

(foto PM) © PETER MAENHOUDT

Dit jaar viel Oliver Luyckx (20) in de prijzen tijdens de Helleborus Floral Award, een wedstrijd voor floristen en studenten bloemsierkunst. Na zijn middelbaar besloot hij bewust een praktijkgerichte Syntra-opleiding te volgen. Dit jaar trok hij ook naar het internationale instituut Boerma in Aalsmeer bij Amsterdam. “Ik ben nog altijd ontzettend graag met bloemen bezig. Ik werk deels bij de bekende florist Geert Pattyn uit Wervik en begon parttime met mijn eigen online bloemenwinkel, www.olliesflowers.be. Ik wil mensen simpelweg gelukkig maken met bloemen.” Ouders Inge en Frederik zijn zaakvoerders van Tuincentrum Luyckx in de Snaaskerkestraat.

Stem Griet Huyghebaert tot Krak van Gistel

(foto PM) © PETER MAENHOUDT

In 2019 is Zwerfkatjes Gistel opgestart door Griet Huyghebaert (61). “Ik volgde al een tijdje de Facebookpagina’s van Zwerfkatjes Middelkerke en Koekelare. Daarbij zag ik ook regelmatig oproepen van katjes op grondgebied Gistel. Ik kocht zelf een chiplezer om gevonden katten te kunnen identificeren en nam contact op met stad Gistel om het beleid mee vorm te geven. Vrijwilliger Tine stapte onmiddellijk mee in dit project. Onze vrijwilligersgroep telt nu zo’n tien krachten. Wij zijn ook trots dat we een goeie samenwerking met stad Gistel konden bekomen. Met deze nominatie wil ik vooral de problematiek rond zwerfkatten meer in de kijker zetten.”

Stem Erwin David tot Krak van Gistel

(foto PM) © PETER MAENHOUDT

Erwin David (59) is de man achter de jaarlijkse Kunstwandeling in Snaaskerke. “Het begon in de coronacrisis met eigen werken buiten tentoon te stellen en is nu uitgegroeid tot een event met meerdere artiesten.” Erwin, kok van beroep en werkzaam in de chipsfabriek in Veurne, is actief als metaalkunstenaar. Hij stichtte ook kunstkring dAS Art en organiseert regionale expo’s onder de naam Art from nature. “Het is belangrijk om mensen met én kunst én elkaar in contact te laten komen.” Erwin David is sinds zijn 12 jaar actief scoutlid in Bredene en gaat als kookouder mee op kamp. Hij doet ook vrijwilligerswerk bij Poverello en zetelt in de lokale dorpsraad.

The post Dit zijn de kandidaat-Kraks van Gistel: bekijk het hier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Democraten in paniek door zwakke vertoning van Biden

In het eerste debat voor de verkiezingen resident Joe Biden moest het Amerikaanse volk ervan overtuigen dat hij nog mentaal en fysiek in staat is het land te besturen als 81-jarige. Zonder succes. Democraten zitten met de handen in het haar, nadat Biden vanaf het begin van het debat slecht presteerde.

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend”

De laatste broden uit de oven, de laatste broodronde, de laatste klanten in de winkel: het was begin deze week voor alles de laatste keer bij Brood & Banket Lagrainge in de Nieuwstraat in Sint-Baafs-Vijve. Bakker Peter en echtgenote Mia hebben voorgoed de winkel gesloten.
The post Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend” appeared

Lees meer »

Post Title

Nog tot en met zondag 1 september kan je in vakantiehuis d’Heksescheure in de Oude Kortrijkstraat 50 in Beselare terecht in een zomerbar. “We hebben zonnige plaatsjes in onze ruime tuin, maar je kunt er ook genieten van de natuurlijke schaduw onder de knotwilgen”, vertelt eigenaar Steve Melsens.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »

“Ongeloof en verbijstering”: onze correspondent zag wat er achter de schermen gebeurde van debat tussen Trump en Biden

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »