Dit zijn de kandidaat-Kraks van Alveringem: bekijk het hier

De Krant van West-Vlaanderen gaat opnieuw op zoek naar de Krak van elke gemeente. Maak hier kennis met de kandidaten in Alveringem.

Stem Paul Vandepitte tot Krak van Alveringem

(foto AB) © Anne Bovyn

Paul Vandepitte (81) is drijvende kracht bij Okra Stavele. Hij is zeventien jaar bestuurslid en nam gaandeweg de taken van voorzitter Wilfried Laureys over. “Er waren geen andere kandidaten. Maar ik zou niet willen dat Okra Stavele kapot gaat! Wij hebben 86 leden en brengen vele mensen samen. Het feit dat ik de administratie moest doen, heeft mij over de streep getrokken om computerlessen te volgen. Uitnodigingen maken, boekjes ronddragen, mails beantwoorden; praktisch elke dag doe ik iets. Een koppel Stavelenaren voelde zich veel te jong voor Okra. Ze bedachten zich en komen nu graag omdat er veel te doen is. Zien dat de mensen content zijn, maakt me blij.”

Stem Melissa Vandenberghe tot Krak van Alveringem

(foto AB) © Anne Bovyn

Melissa Vandenberghe (35) doet het papierwerk voor Samana Alveringem. Ze verzorgt de contacten met Samana nationaal – de ledenadministratie moet tegen 1 december binnen zijn, of je krijgt geen subsidie – typt verslagen, maakt uitnodigingen en zorgt voor de pakjes voor Pasen en eindejaar. “Ons budget is beperkt. Om de pakjes zo goedkoop mogelijk te kunnen kopen, volg ik alle acties van de grote winkels. En nadien volgt nog een hele dag van pakjes maken (glimlach).” Melissa bakte na haar ochtenddienst als thuisverpleegkundige ook een hele namiddag taart en pannenkoeken voor het eerste praatcafé in Gijverinkhove. “Ik vind dit engagement écht zinvol.”

Stem Magda Moerman tot Krak van Alveringem

(foto AB) © Anne Bovyn

Er zijn nog mensen die zich inzetten voor Beveren, maar Magda Moerman (59) is een van de drijvende krachten. Als lid van het zaalcomité, het comité IJzersmultocht, het Sint-Audomaruskoor, en vooral: al 24 jaar als voorzitster van Ferm. De vrouwenvereniging telt zo’n tachtig leden, onder wie negen nieuwe dit jaar. Begin december werd Sint-Elooi gevierd met een feestmaaltijd in de Heilig Hartzaal. Om de kostprijs voor de leden wat te drukken, maakten Magda en enkele andere bestuursleden zestig aperitiefbordjes. “Ik hou écht van mijn dorp en steek veel tijd in het gemeenschapsleven, maar het loont. Ik voel dat mijn inzet gewaardeerd wordt, en dat is heel fijn.”

Stem Kris Laleman tot Krak van Alveringem

(foto AB) © Anne Bovyn

Kris Laleman (49) woont 25 jaar in Izenberge. Hij is tien jaar voorzitter van de kerkfabriek en nog wat langer conservator van de kapel, die elke dag vrij toegankelijk is. “Voor ik naar mijn werk ga, doe ik om tien voor zeven de deur open, om ze ‘s avonds opnieuw te gaan sluiten. ‘s Winters zijn de weekendmissen en doopsels in de kapel. Ik doe er de kerkzorg; priester Jan hoeft enkel zijn kleren aan te trekken en te starten. Ik ben ook bestuurslid en vrijwilliger in het openluchtmuseum. Ik zit aan de inkom, geef wat uitleg en als meubelmaker doe ik er ook regelmatig klusjes. Een deur die sleept of een raam die piept of de kapotte terrasstoelen herstellen: ik doe dat allemaal graag.”

Stem Ria Huyghe tot Krak van Alveringem

(foto AB) © Anne Bovyn

Ria Huyghe (67) is in Alveringem penningmeester van de kerkfabriek en lid van de parochieraad, penningmeester van de toneelvereniging Voor Outer en Heerd, penningmeester van Neos Veurne, mantelzorger van meerdere mensen, en met haar achtergrond als boekhoudkundige staat ze mensen in nood met raad en daad bij. Ria ziet ook werk. Is ze lector in de weekendmis, dan neemt ze vooraf nog snel de borstel om het portaal te vegen. Of ze zet verse koffie. Of ze knapt meubeltjes op voor toneel. “Toeters en bellen hoeven niet voor mij”, zegt Ria. “Alle engagementen samen zijn bijna een voltijdse job, maar het zijn allemaal zaken waar ik échte voldoening uit haal.”

The post Dit zijn de kandidaat-Kraks van Alveringem: bekijk het hier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »

Ouders van Philippos (20) die door groep jonge mannen werd doodgeslagen in Duitsland, kapot van verdriet: “Hij is in koelen bloede vermoord”

Het tragische lot van de 20-jarige Philippos T. heeft heel Duitsland geschokt. Hij overleed dinsdag aan zijn verwondingen nadat hij was geslagen en geschopt door een groep jonge mannen in een park in Bad Oeynhausen nabij Bielefeld. De pijn en het verdriet van de ouders is ondraaglijk. “Philippos was de beste jongen van de wereld”, vertelde zijn vader tijdens een

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Keniaanse president schuift hogere belastingen van de baan na dodelijk protest

Het dodental na de uit de hand gelopen antiregeringsbetogingen in Kenia is opgelopen tot 22. Dat laat de voorzitter van de officiële Keniaanse mensenrechtencommissie weten. Er worden ook nog tientallen slachtoffers met schotwonden behandeld, meer dan 50 manifestanten werden gearresteerd. Als gevolg van het geweld trekt president William Ruto zijn plan om de belastingen te verhogen weer in.

Lees meer »

Het Achterland stelt sterke productie ‘De Ballroombeker’ voor, geschreven door West-Vlaming Jeroen Maes

De zomerkomedies van producent Het Achterland in het Fakkeltheater zijn uitgegroeid tot een authentieke Antwerpse zomertraditie. ‘De Ballroombeker’ zal vanaf 28 juni 2024 maar liefst zeven weken te zien zijn in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Regisseur Jeroen Maes schreef een heerlijke, zwoele danskomedie voor de hoofdcast met o.a. Ann van den Broeck, Carry Goossens, Karin Jacobs en Vicky

Lees meer »