Levensgroot kunstwerk ‘Tranen van de zeemeermin’ te bewonderen: “Aandacht voor plastic tsunami”

Kunstenaar en activist Philip Gadeyne uit Oostduinkerke (64) plaatste op zijn oprit van zijn woning een opvallend kunstwerk. Het levensgrote kunstwerk ‘De tranen van de zeemeermin” klaagt onder meer de vervuiling van de zee aan waar heel wat plastic afval te vinden is. “Wie stopt deze plastic tsunami?” vraagt Philip zich af.

Dat onze zeeën doordrongen zijn van het plastic afval is geweten. “Het gaat vaak om plastic bolletjes van 2,5 a 5 millimeter”, zegt Philip Gadeyne uit Oostduinkerke.

“Zeemeermintranen of ‘nurdles’ of pellets zijn deze ovaalvormige plastic bolletjes die in de industrie gebruikt worden als grondstof om allerlei plastic onderdelen van te maken. Het transport over de hele wereld gebeurt vaak met containerschepen over zee. Wanneer dan iets fout gaat, als bijvoorbeeld een zak openscheurt, komen ze in de zeeën, oceanen en binnenwateren terecht.”

Opruimen onmogelijk

“Zo belandden honderden miljoenen van deze bolletjes in ons milieu. Je vindt ze zelfs op onze stranden als je goed kijkt. Opruimen is vaak onmogelijk. Deze plastic bolletjes hebben verwoestende effecten op ons milieu.” Om dat aan de kaak te stellen maakte Philip een levensgroot kunstwerk genaamd ‘De tranen van de zeemeermin.’

Het is tot op nieuwjaar te bewonderen op zijn oprit in de Azaleaweg 5 in Oostduinkerke. “Bedoeling is om de vervuiling bespreekbaar te maken maar daarnaast is het bij een drankje ook een verbindingsmoment tussen buurtbewoners.” (JH)

The post Levensgroot kunstwerk ‘Tranen van de zeemeermin’ te bewonderen: “Aandacht voor plastic tsunami” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij flirtte met Monica Lewinsky.” Wie leidt het presidentiële debat en wordt nu al van partijdigheid beticht door Trump?

Hoe eerlijk wordt het debat van vannacht tussen Joe Biden en Donald Trump? Dat staat onder leiding van twee journalisten die volgens Trump schandelijk partijdig zijn. Vooral Jake Tapper, die hem al met Hitler vergeleken zou hebben. Wat is daar van aan? En hoe neutraal is zijn collega Dana Bash? Het valt alvast niet te ontkennen dat Tapper ooit heel

Lees meer »

Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”
The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »