Schilderijen van Bram (30) uit Bissegem komen samen in nieuw boek: “Ik wil dat mijn werken met elkaar praten”

Nog tot zaterdag 20 januari kan je de tentoonstelling ‘Burrowers, Climbers, Crawlers’ van de Kortrijkse kunstenaar Bram Demunter bezichtigen in de Tim Van Laere Gallery in Antwerpen. Sinds kort is er ook een boek van uit: een 232 pagina’s tellende hardcover die zijn werken bundelt met tekstbijdragen van Till-Holger Borchert, Tom Van Laere en Bram zelf. Het boek geeft een inkijk in zijn bruisende oeuvre en vernieuwende beeldtaal van kleur, vorm en betekenis.

Vader Lieven nam kleine Bram bijna wekelijks mee naar exposities en musea. Daar kwam hij voor het eerst in contact met kunst en lieten schilders zoals James Ensor en Georg Baselitz een grote indruk na, net zoals voor velen een eerste muziekoptreden blijft plakken. “Toen mijn papa en ik in Noord-Frankrijk een hele week samen wandelden, bezochten we alle musea. Ik vond het als kind fascinerend om rond te lopen door verschillende museumkamers en per ruimte te springen door eeuwen aan kunst. Heel de wereld in één gebouw waarbij ik linken maakte tussen de werken. Toen ik de schedels van Ensor voor het eerst zag, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik zocht dan bijvoorbeeld ook naar schedels in andere schilderijen uit een andere cultuur, tijd en context.”

Niet meer gestopt

Bram maakte er zijn hobby van alles na te tekenen. “Ik probeerde het allemaal, van werken die 3.000 jaar oud waren tot hedendaags. Ik maakte geen onderscheid tussen de kunstenaars. Ik vond alles interessant. In de academie nam ik het penseel voor het eerst op en ben sindsdien niet meer gestopt met schilderen. Het werd mijn passie. Vroeger dacht ik timmerman te worden – maar dat zou niet gelukt zijn, ik ben heel onhandig (lacht) – en had er nooit bij stilgestaan dat schilderkunst een optie was. Het was een gok, maar mijn ouders stonden erachter”, vertelt Bram.

Burrowers, Climbers, Crawlers is de tweede show van Bram Demunter bij Tim Van Laere Gallery. “Het zijn werken die ik tegelijkertijd heb gemaakt. Ze hebben lange tijd bij elkaar gestaan en zijn samen blijven transformeren. Er zijn enkele grote formaten bij, maar tijdens het werken voelen de hele kleine werken aan alsof ze één geheel vormen met de grote. De werken moeten met elkaar communiceren. Soms loop ik met een groot penseel door het atelier en beslis ik op elk werk op dezelfde plaats een klodder blauw te smeren. Ik denk dat je dat voelt in de show.”

Automatische piloot

De vloer van het atelier van Bram ligt bezaaid met duizenden boeken en prenten. “Als ik schilder, vergeet ik waar mijn werk over gaat, tijdens het rondwandelen in het atelier dwaalt mijn blik over de beelden en komen deze vanzelf in het werk. Ik probeer meer en meer vanuit de herinnering te denken, een soort automatische piloot die vele bronnen in één werk probeert te her-verbeelden. Ik lees korte stukjes tekst over om het even wat, maar wat blijft kleven zijn vrij universele ideeën. In deze show is dat denk ik vooral het idee van een berg. Een soort onderzoek naar de natuur op zich. Voor het boek heb ik een lange encyclopedische lijst gemaakt waarin ik alle mogelijke religieuze, wetenschappelijke kunsthistorische of literaire vermeldingen van bomen, bergen, grotten en eilanden noteer. Er zijn zoveel ideeën en verhalen over bergen dat dat op zich iets vertelt over onze relatie met de natuur.”

Bram heeft altijd in eenzelfde soort stijl geschilderd: met veel detail, verschillende personages en werelden waarbij hij veel verwijzingen in zijn werk steekt. “De figuren in deze werken zijn steeds dezelfde mensen in andere situaties, ze gaan een subject bekijken en bespreken. Een beetje zoals het koor in de Griekse tragedie, een soort ideale toeschouwer, een beschouwer die verwonderd meeleeft met het gebeuren. Ze kijken naar de natuur of een hoofdpersonage. In deze show is dat vaak een in het wit geklede reiziger. Ik ben altijd aangetrokken geweest tot het idee van de wereldverzakking, de woudkluizenaar of een figuur als Simeon de Styliet. Ze lijken een verpersoonlijking van de natuur.”

Het boek van Bram Demunter – een sluitstuk van de afgelopen vijf jaar – is voor 59 euro verkrijgbaar op de site van Hannibal Books.

Wie is Bram Demunter?

Privé

Bram Demunter (30) is afkomstig uit Bissegem. Na zijn studies verhuisde hij jaarlijks van atelier naar atelier in onder meer Antwerpen, Temse en Knokke. Sinds vorig jaar woont de jonge kunstenaar in Kortrijk.

Opleiding

Hij studeerde Schilderkunst aan Sint-Lucas te Gent (LUCA School of Arts) en volgde een postgraduaatopleiding in de beeldende kunst aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK).

Loopbaan

Bram is kunstenaar en wordt vertegenwoordigd door Tim Van Laere Gallery in Antwerpen en Rome.

The post Schilderijen van Bram (30) uit Bissegem komen samen in nieuw boek: “Ik wil dat mijn werken met elkaar praten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Restaurant Sphere opent dit weekend de deuren op de meest imposante locatie óóit: “Dit zie je nergens anders ter wereld”

Een glazen koepel dat een architecturaal staaltje van wereldniveau is kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Ondernemer Christophe Declerck, die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, dacht op zijn 64e nog lang niet aan stoppen en zag in de blikvanger dé perfecte locatie voor zijn nieuwe horecazaak. Op het Albertplein opent zaterdag een

Lees meer »