REO Veiling boekt recordomzet in 2023: “Minder volume, maar hogere prijzen”

Er gingen in 2023 minder groenten over de toonbank, maar door het vaak natte weer – waaronder de wateroverlast in de Westhoek – lagen de prijzen hoger. Daardoor klokt de REO Veiling alsnog af op een recordomzet van bijna 239 miljoen euro, een stijging van maar liefst 10 procent. Absolute topgroente blijft de tomaat, maar ook de prei is aan een flinke opmars bezig.

Ondanks de energiecrisis en inflatie kon de REO Veiling in 2022 nog een mooie omzet van 218,3 miljoen euro noteren. “Die beide stormen zijn wat gaan liggen, maar voorzichtigheid hieromtrent blijft geboden”, weten algemeen directeur Filip Vanaken en voorzitter Rita Demaré. “Een andere storm zal ons wél nog lang heugen: het blijvende slechte weer met wateroverlast als gevolg in een groot deel van onze provincie en Noord-Frankrijk.”

“Ook het voorjaar was al heel nat, terwijl het in de zomer net heel droog was. Dat heeft een weerslag op onze productie en prijsvorming gehad. De eerste vier maanden van het jaar werden gekenmerkt door een lagere aanvoer van groenten. Door een hogere prijsvorming resulteerde dit toch in een heel sterke omzetstijging, van tomaten en prei over witloof tot serresla.”

“Wegens de energiecrisis die toen nog woedde, was dit vooral zichtbaar bij de (tros)tomaten. De daaropvolgende periode was eerder normaal, met ongeveer dezelfde aanvoer en prijzen als in 2022. In het najaar was er dan opnieuw slecht en nat weer. Desondanks zijn onze 750 telers dapper blijven werken – ‘tsjolen’ zoals we hier zeggen – om hun product in de veiling te krijgen.”

Recordomzet

Het resultaat mag er dan ook zijn. In 2023 mocht de veiling een recordomzet van 238 miljoen euro noteren, maar liefst 20 miljoen euro meer dan een jaar eerder. “Ruim 200 miljoen euro is toe te wijzen aan onze top 10 van meest verkochte groenten, terwijl we hier 82 soorten verhandelen”, aldus Filip.

“De omzet van tomaten, courgettes en komkommers is lichtjes gedaald, maar die eerste zijn nog altijd de populairste soort met een omzet van 50 miljoen euro. Op de tweede plaats prijkt prei en die is aan een enorme heropleving bezig. Ze doet het in vergelijking met 2022 pakken beter. We verkochten weliswaar 3% minder prei, want de voorbije periode was heel nat.”

“Om te zorgen dat de aanvoer op niveau bleef, zorgden we voor een prijs die altijd goed zat en een goede omzet haalde. Opvallend is het goede resultaat van alternatieve slasoorten zoals multicolor. Die kenden zowel een grotere aanvoer als een betere prijs. Dit komt door het vroegere opstarten van de Belgische handel en de wil om langer door te gaan met binnenlandse producten, vooral omwille van het beperken van logistieke kosten op de invoer van deze producten uit het buitenland.”

Omdat er minder grote volumes groenten verkocht werden, is het aantal verpakkingen dit jaar bijgevolg gedaald van 40,1 naar 38,8 miljoen.

REO 2.0

2023 was voor de REO-veiling ook een jaar met grote aanpassingen. “We werkten achter de schermen hard aan REO 2.0”, aldus de voorzitter. “Uitgangspunt is dat de veiling er dient te staan voor de volgende generaties en dat stilstand geen optie is. Via een tiental luistersessies in de zomer is er gepeild naar hoe onze producenten naar ons kijken. Daaruit zijn zeven grote thema’s geselecteerd, waarvan we er al drie concreet uitwerkten.”

“We zetten dit verder in 2024. Dan willen we nog meer in dialoog gaan met onze producenten en investeren we onder andere in koeltechnieken en geluidsmuren aan onze perceelsgrenzen om het de buren wat aangenamer te maken. We kijken er naar uit om ook in de toekomst de markt te blijven voorzien van duurzaam geteelde en gezonde producten.”

The post REO Veiling boekt recordomzet in 2023: “Minder volume, maar hogere prijzen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij is in staat van ontkenning”, zegt VS-correspondent Soenens nu president Biden alleen stap opzij wil zetten op vraag van “God de Almachtige”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft vasthouden aan zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ook in het eerste tv-interview sinds het belabberde debat met Trump gaf hij geen enkele indruk dat hij zal toegeven aan de toenemende druk om een stap opzij te zetten. En dat hij Trump moet laten voorgaan in de peilingen, lijkt hij niet te geloven. "Je voelt

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Geen pakjesbezorger meer nodig? Hier levert een drone je boodschappen

Zullen pakjesbezorgers in de toekomst overbodig worden? In de Verenigde Staten test onder meer supermarktketen Walmart sinds januari dronebezorgingen uit. Voor 4 dollar extra wordt je boodschap binnen het halfuur bij je thuis geleverd. “Net een pakketje uit de toekomst”, klonk het bij de klant die het filmpje online deelde.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Criminaliteit in Wervik leidt tot open brief van oppositiepartij N-VA aan stadsbestuur: “Onveiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”

De opstoot van de criminaliteit in de grensstad Wervik stopt maar niet. In een open brief aan het stadsbestuur vraagt de oppositiepartij N-VA het samenroepen van een gemeenteraadscommissie. “Graag hadden we eens met de korpschef van de politiezone Arro Ieper of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet”, zegt fractieleider Sanne Vantomme.
The

Lees meer »

Boek over Metaalbouw Vuylsteke

In juni 1994 viel het doek over het bedrijf Metaalbouw Vuylsteke in Meulebeke. Het eens zo bloeiende metaalbedrijf, dat ooit aan meer dan 350 personen werk verschafte, werd failliet verklaard nadat de overnemers, de familie Schabés, op frauduleuze wijze in drie jaar tijd alle kapitaal van het bedrijf voor andere doeleinden gebruikte. Meteen stonden de nog 320 aanwezige werknemers op

Lees meer »