Ramses Lowyck vertaalt liefde voor Ensor in eigen stijl

Bij de start van het Ensorjaar bewijst Ramses Lowyck dat Oostendes bekendste kunstschilder ook voor de jongere generaties een bron van inspiratie blijft. Vanaf begin januari exposeert hij in jongerenmuziekcentrum OHK zijn op Ensor geïnspireerde doodles.

“Al van lang voor dit nakende jubileumjaar leerde ik James Ensor kennen”, vertelt Ramses Lowyck (32). “Hij is onmiskenbaar een machtige kunstenaar. Zijn maskers en de skeletmotieven spreken me enorm aan. Zijn bekende zelfportret met de hoed is er een uit de duizend.”

“Met de onderwerpen en werkwijze van James Ensor in het achterhoofd, ontwikkelde ik doorheen de jaren mijn eigen stijl. Mijn monsters en maskers tonen zich als doodles. Droedelen is een vorm van schetsen. Het start met eenvoudige tekeningen en groeit uit tot uitgebreide patronen.”

“Ik teken met balpen vooral monsters en trollen”

“Ik teken vooral monsters en trollen. Sommige ogen vriendelijk, andere kijken droevig of kwaad. Uittesten in potlood hoeft niet. Met een balpen staat alles meteen goed op papier. Al mijn doodles vormen samen mijn schetsboeken. Schetsen is voor mij een manier om mijn negatieve gevoelens en moeilijke onderwerpen vorm te geven. Ik teken wat op dat ogenblik voor mij belangrijk is. Dit zorgt voor een vorm van spontaniteit en maakt elke schets uniek.”

Man van de zee

“Als echte man van de zee vormt het strand voor mij een rustpunt. Ook hier is de parallel met baron James Ensor duidelijk, want hij zette zich met succes in voor het behoud van de Duinenkerk en de duinen errond.”

Sinds enkele jaren woont Ramses op het Mijnplein. “Vroeger was Stene-dorp mijn thuisbasis. Ik had er een klein atelier en was toen onder meer gepassioneerd door fotografie. Sinds ik zelfstandig woon, veranderde mijn interesse meer naar doodles. In het oude stadscentrum groeide het contact met het vlakbij gelegen jongerenmuziekcentrum OHK in de Van Iseghemlaan.”

“Dankzij de steun van verantwoordelijke Toon start er begin januari een individuele tentoonstelling. Mijn werk is er te zien in de vitrine. Het publiek maakt er kennis met mijn werkwijze en visie als kunstenaar. Een mooiere start van 2024 kan ik me niet voorstellen”, besluit hij.

(BVO)

The post Ramses Lowyck vertaalt liefde voor Ensor in eigen stijl is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Ze schuwen de aandacht, maar soms kan het niet anders: hoe de rijkste familie van Nederland weer alle controle overneemt in haar bedrijf

Na slechts drie jaar gewerkt te hebben als CEO van C&A, zal Edward Brenninkmeijer de rol overnemen van de Nederlandse Giny Boer. Ze was nog maar de tweede CEO ooit van het bedrijf die geen nakomeling is van de Brenninkmeijers, de familie achter C&A. En de familie blijkt liefst alles zelf zo goed mogelijk onder controle te hebben.

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen

De E40 richting Calais werd vrijdagmiddag anderhalf uur afgesloten in Oostduinkerke. Een vrachtwagen kwam er in schaar te staan in de berm na een botsing met een auto. Alle verkeer moest de afrit Oostduinkerke verlaten.
The post Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen appeared first on KW.be.

Lees meer »