Nieuwsfeit van het jaar in Kortemark: Silvamo en PFAS zorgen voor ongerustheid en beroering

Zelden zoveel volk gezien op de publiekstribune tijdens de gemeenteraad als in 2023. De vzw Leefbaar Groot-Kortemark trok regelmatig de pleister van de gapende PFAS-wonde. Er moest en er zou actie ondernomen worden tegen het omstreden stort. Ondertussen werd 2023 ook het jaar van samen actie ondernemen, want ook de Kortemarkse politici liet de hele situatie niet onberoerd.

Het gemeentebestuur kwam in mei naar buiten met een uiteenzetting van dik anderhalf uur naar aanleiding van een aantal metingen. Zowel de gemeente als de vzw Leefbaar Groot-Kortemark procedeert momenteel tegen de verlenging van de vergunning van Silvamo om PFAS-houdende grond te mogen storten. Bevoegd minister Zuhal Demir zag er blijkbaar geen graten in om op deze grond voort in Kortemark te laten storten. De PFAS-norm bleek ondertussen toch overschreden te zijn, maar het water zou nooit gebruikt worden als drinkwater. De kanttekening van CONTENT-raadslid Tim Deweerdt die stelde dat alle grondwater ooit drinkwater wordt, liet nog maar eens uitschijnen dat het meer dan vijf over twaalf was.

José Delanote (58) woont in de Amersveldestraat op minder dan een kilometer van het bewuste stort en sloot zich ook aan bij Leefbaar Kortemark. “Ik heb eerder al mijn grote bezorgdheid uitgesproken omdat er PFAS-houdend water langs de zuidflank wegliep en dus in de beek en de bodem terechtkwam”, weet José te vertellen. “Het stort was maar langs drie kanten afgesloten. Die bewuste zuidflank is dit jaar gelukkig dichtgemaakt omdat er nu eindelijk iemand actie onderneemt.”

Natuurramp

“Maar hoeveel jaar is deze vervuiling al niet bezig? De stelling dat de klei alles mooi tegenhoudt, is ook een fabel, want de bovenste tien meter in de kleigroeve bestaat eigenlijk uit aarde en daar sijpelt alles gewoon door. Enkel dieper dan tien meter onder de grond is echte klei te vinden. Silvamo heeft nu vier watertanks en zuivert dan wel zijn water, maar we weten toch nog altijd niet hoeveel water er precies gezuiverd wordt, want sommige waters worden ook afgevoerd omdat ze niet gezuiverd kunnen worden”, gaat José Delanote voort.

“Het is nodig dat we allemaal aan hetzelfde zeel trekken” -José Delanote

“Silvamo blijft soms ook heel karig met antwoorden. Vaak is het heel lang wachten op een duidelijke reactie op een vraag die we stellen. Als er ooit iets verkeerd loopt, dan wordt dit een natuurramp voor de hele streek. Daarom is het nodig dat we allemaal aan hetzelfde zeel trekken, zowel de politiek als Leefbaar Groot-Kortemark. Er is nu iets in gang gezet en we moeten dit blijven doen. Eigenlijk moet iedereen in Kortemark eraan meewerken. Ik moet zeggen dat we door de samenwerking van Leefbaar Groot-Kortemark met de vzw Climaxi erbij al heel wat geleerd hebben over vervuiling en de wetgeving eromtrent.”

Zonnepanelenpark

“Mijn grootste bezorgdheid zijn de generaties die na ons komen. We moeten voor onze kinderen en kleinkinderen blijven werk maken van een beter afvalbeleid. Het stort is er al heel lang, maar nu is het plots een stort met PFAS en andere zwaar vervuilende stoffen. Er zal in de toekomst altijd werk en toezicht nodig zijn om dit alles onder controle te houden”, klinkt het.

“En wat zal de toekomst nog brengen? Stel je voor dat ooit het idee wordt geopperd om op dat dichtgegooide stort te bouwen. Als ze beginnen te boren in die vervuilde aarde, zou dat een catastrofe zijn. Het zou goed zijn dat het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan verandert in een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan, want dan zouden we wat meer gemeentelijke slagkracht hebben om die oppervlakte nooit te laten bebouwen.”

“De nazorg voor de site blijft ook belangrijk, want dat stort blijft levenslang gevaarlijk en blijft dus ook levenslang gevaarlijke stoffen produceren die gezuiverd moeten worden. Er moet duidelijk iets mee gebeuren, want het stort ligt er en het kan nooit meer weg. Het lijkt misschien een utopie, maar waarom zou het niet mogelijk zijn om er in de toekomst een zonnepanelenpark te installeren? Hiermee zou Silvamo heel lang het onderhoud van de site en de zuivering van het water kunnen bekostigen”, besluit José.

The post Nieuwsfeit van het jaar in Kortemark: Silvamo en PFAS zorgen voor ongerustheid en beroering is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Davy Vanlommel, de geïnterneerde die zich nooit zomaar bij de zaken neerlegt, dagvaardt gevangenis wegens nachtlawaai

Meer dan zeventien jaar al is Davy Vanlommel uit Mol geïnterneerd wegens stalking. “Ze willen mij hier levenslang houden”, meent hij. Niet dat Vanlommel het zichzelf gemakkelijk maakt: hij weigert residentiële behandeling en ontsnapte vorig jaar nog tijdens een begeleid penitentiair verlof. Maar anders dan veel geïnterneerden die door Justitie in de vergeetput worden geduwd, legde Vanlommel zich nooit bij

Lees meer »

Is ‘Vive le Vélo’ echt wel de kaskoe van de koers? “Zowat elke euro wordt nog altijd geïnvesteerd”

Zondag start de Tour pas echt, want dan sluiten ook Karl Vannieuwkerke (53) en zijn ‘Vive le Vélo’ weer aan. In het zog van de wielertalkshow zijn meteen ook de nieuwe T-shirts en sweaters in de winkel beland. Gemaakt door ‘Vive la Vie’, het bedrijf van Karls ex-vriendin Caroline Vereenooghe (38) dat twee zomers geleden van makkelijk geldgewin werd beschuldigd.

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bepaling strafmaat in rechtszaak rond Trump en Stormy Daniels uitgesteld tot 18 september

De bepaling van de strafmaat in het proces tegen voormalig Republikeins president Donald Trump voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster is uitgesteld tot 18 september. Dat blijkt uit een juridisch document dat AFP kon bemachtigen. Op 6 september zal rechter Juan Merchan zich uitspreken over de potentiële impact van de beslissing van het Hooggerechtshof op deze rechtszaak.

Lees meer »