Mieke Vermeersch van eetcafé Rodenbach: “Nooit gedacht dat ik zo hard zou werken”

Samen met haar man Bart is Mieke Vermeersch al 35 jaar het gezicht van eetcafé Rodenbach in Roeselare. Zoon Elias is ondertussen een vertrouwd gezicht in de zaal naast Bart maar Mieke blijft nog steeds in de potten roeren. Ze bakt nog steeds de lekkerste biefstukken van ’t stad.

Ben jij afkomstig uit een horecafamilie?

Mieke Vermeersch: “Helemaal niet. Mijn pa Gaston had in de Mandellaan een groothandel in rundvlees. Mijn broer Koen heeft nu de zaak overgenomen. De ouders van Bart waren aannemers en hadden dus ook niets met horeca te maken. Wel heeft Bart in 1986-1987 het jeugdcafé Ultimo in Middelkerke uitgebaat. Daar zijn we trouwens een koppel geworden. Het was de droom van Bart om een mooie horecazaak te beginnen en dat hebben we in 1988 gedaan in Roeselare.”

Maar initieel zou het op een andere plaats in de stad zijn?

“We hadden de Beaux Arts (toen nog Wiels Mandel, red.) overgenomen op de Grote Markt. Tot bleek dat de vorige uitbaatster geen handelspacht meer had en ze dat ook niet kon en mocht verkopen. We hebben dan een café in de Zuidstraat overgenomen. Op de bovenverdieping vonden veel vergaderingen van verenigingen plaats en dat was mooi meegenomen. We hebben negen maanden gewoon café gehouden vooraleer ook met een restaurantformule te starten. We wilden eerst geld verdienen voordat we veranderingen deden in de zaak. En ik was ondertussen ook gestart met een tweejarige horeca-opleiding in Syntra West. Dat was noodzakelijk in het kader van de vestigingswet.”

Het duurde een tijdje vooraleer men eetcafé Rodenbach leerde kennen?

“In het begin was het zeker niet gemakkelijk. Bart was niet van Roeselare en ik was hier eigenlijk ook niet zo bekend. Als jong meisje ging ik meestal uit aan zee. Het duurde inderdaad een tijdje om aanvaard te worden als horecakoppel. Er heeft me toen zelfs een rasechte Roeselarenaar gezegd: ‘als je niet van Roeselare bent, zal het nooit lukken met je zaak. Je mag het vergeten.’ Die persoon komt niet vaak over de vloer maar als hij onze zaak binnenstapt, denk ik altijd aan die dwaze uitspraak.”

En opeens begon de trein te bollen en hij is niet meer gestopt.

“Wij wisten ons altijd verzekerd van de allerbeste biefstukken van mijn pa en later van mijn broer Koen, nog steeds trouwens, en de klanten vonden de weg naar eetcafé Rodenbach. In het begin deed ik de keuken en op kalmere momenten ook de toog en dat vond ik wel leuk. Ik draaide dan mijn muziek van Supertramp en ELO tot Bart mopperde dat dit eigenlijk geen muziek was (lacht).”

“In het begin was het zeker niet makkelijk”

“In het begin werkte ik alleen als kok met een afwasser, later kwam er een tweede kok bij en van die persoon heb ik heel veel opgestoken. Nu is Kameta, onze Tsjetsjeense kok, al meer dan vijftien jaar mijn rechterhand in de keuken. Ik kan altijd op haar rekenen, net als op onze Tsjetsjeense poetsvrouw. Zij zijn ongelooflijk loyaal en perfecte medewerkers.”

Is de horecawereld veel veranderd sedert jullie beginjaren?

“Maar natuurlijk. Nu denkt iedereen dat hij of zij kan koken en het best weet. Het wordt ook moeilijker in de keukens doordat mensen allergisch zijn voor van alles en nog wat. Soms heb ik wel eens heimwee naar die dagen waar de regels niet zo streng en strikt waren.”

“Als ondernemer is het ook aanpassen. Vroeger kreeg je veel meer ondersteuning van brouwerijen: er kwamen bijvoorbeeld leuke parasols in de zomer of ze deden wedstrijdacties waarbij de klanten mooie prijzen konden winnen. Dat is allemaal verleden tijd. Brouwerijen hebben toch minder oog voor ‘hun’ cafés. Wist je dat eetcafé Rodenbach zelfs niet vermeld staat in het boek van de brouwerij Rodenbach. Ik heb dan toch een mailtje naar de brouwerij gestuurd om dat aan te kaarten. Ja, dat zat me hoog.”

Wat zijn de favorieten op de kaart van eetcafé Rodenbach?

“Biefstuk-friet is de absolute topper. Als het een drukke week is geweest, vraag ik me soms luidop af hoeveel koeien ik heb gebakken (lacht). Gelukkig kan ik altijd bellen naar mijn broer als mijn voorraad biefstuk snel slinkt.”

Je doet het vanaf nu toch iets rustiger aan?

“Ja, ik ben 56 en ben van mijn 21 aan de slag in de horeca, ik had nooit gedacht dat ik zo hard zou werken in mijn leven. Ik ben ’s middags thuis en ga pas vanaf 18 uur naar de Rodenbach tot de zaak sluit. Op maandagavond gaan Bart en ik steevast uit eten. Voor mij moet dat niet maar Bart moet volk zien, zo zit hij in elkaar. We gaan ook drie keer per jaar op reis gedurende een week. Nu zijn we met onze vriendengroep tien dagen op reis geweest naar Bali. Dat is ongelooflijk meegevallen al hebben we ook lichamelijke pech gekend: we hadden iemand met een gebroken been, iemand met een gebroken teen en ik had een prop in mijn oor (lacht).”

Indien het kon, zou je hetzelfde doen?

“Neen, ik zou doen zoals mijn moeder deed: er zijn voor haar kinderen en ‘de menage’ doen. Daarom wil ik nu een goede grootmoeder zijn en veel meer aanwezig zijn voor mijn kleinkinderen.”

The post Mieke Vermeersch van eetcafé Rodenbach: “Nooit gedacht dat ik zo hard zou werken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne ‘Byebye gazon’: videogesprek valt in de smaak

‘Maak ook van jouw schoolterrein een biodivers paradijs’. Zo nodigde Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne, de scholen in Wevelgem uit om deel te nemen aan Byebye gazon. Tien klassen werden daarvoor beloond met een ijsje, maar vooral het videogesprek met Dieter Coppens viel in de smaak.
The post GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Schrijnwerker krijgt 6 jaar cel omdat hij klant neersteekt in Zemst

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een schrijnwerker veroordeeld tot 6 jaar cel omdat hij een klant uit Weerde (Zemst) die weigerde te betalen neerstak met een koksmes van 17 centimeter lang. "Hij vond enkele honderden euro’s voldoende om een mensenleven te ontnemen, een ernstige straf is dus nodig", klonk het bij de rechter.

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

Babette (10) bezorgt alle kinderen van Oostende een geweldige namiddag met Beachfestival: “Popcorn voor iedereen!”

De tienjarige Babette mocht haar droom waarmaken en een heus Beachfestival voor alle kinderen van Oostende organiseren. Het sportstrand werd op 27 juni het decor voor een heuse festival waar meer dan duizend tien-, elf- en twaalfjarigen hun eerste festivalervaring beleefden. “Alle 19 basisscholen zijn aanwezig. Ongelooflijk wat een droom van een kind teweeg kan brengen.”
The post Babette

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »