Janis De Zitter strijdt al jaren tegen ziekte van Huntington: “Waarschijnlijk een van laatste verjaardagen”

Janis De Zitter (22) strijdt al bijna negen jaar tegen de neurodegeneratieve ziekte van Huntington, die de zenuwcellen in zijn hersenen en spieren aantast. Met zijn variant op de ongeneeslijke ziekte kan je maar tien jaar leven.

Op 14 maart werd hij 22 jaar. Zijn zus Janna (24) lanceerde daarom begin maart een oproep om Janis zo veel mogelijk wenskaarten te sturen. Het resultaat was overweldigend. Het verzorgingscentrum Pamele in Kortrijk ontving er meer dan 1.500, zelfs uit Spanje en Californië, maar daar bleef het niet bij.

Naar aanleiding van de oproep hebben ook bekende Vlamingen als Karen Damen, Jani Kazaltzis en Sven Ornelis een videoboodschap gestuurd met verjaardagswensen. Janis kreeg een gesigneerd truitje van Club Brugge en een T-shirt en pet van Stoffel Vandoorne. Op 18 maart mocht hij meerijden met een rallywagen van Blue Racing Team in Dadizele. De week daarna volgde een meet and greet met Niels Destadsbader en werd Janis ook uitgenodigd voor zijn optreden.

“Het was een verjaardag om nooit meer te vergeten” -mama Annabel Forêt

De hele familie mocht op vrijdag 7 april de opwarming en de match van Club Brugge bijwonen, zijn favoriete voetbalploeg. “Het was een verjaardag om nooit meer te vergeten, waarschijnlijk een van zijn laatste want zijn gezondheid gaat heel snel achteruit”, zegt mama Annabel Forêt (45).

Niet meer stappen

Sinds maart is de toestand van Janis verslechterd. Stappen en alleen eten lukt niet meer. “Zelfstandig drinken kan, mits hij hulp krijgt bij het vastnemen van de beker. Hij kan zijn gewicht stabiel houden door bijvoeding in flesjes”, legt Annabel uit. Na enkele ongelukjes draagt Janis nu ook incontinentieslips. “Hij heeft dus voor alles hulp nodig.”

Janis geniet wel nog van de uitstapjes met verzorgingscentrum Pamele en kijkt op woensdag steevast uit naar het bezoek van zijn familie. “Op vrijdag keert hij huiswaarts, dat willen we zo lang mogelijk zo houden. Het weekend vullen we met bezoekjes van pépé en mémé, zus Janna en Michaël, en veel uitstapjes. Het was een jaar met veel gebeurtenissen, zowel positief als negatief. In het najaar organiseerden we een koekjesactie en hielpen drie studenten van Howest ons met een kerstactie om de onkosten te dekken, want het verzorgingscentrum wordt er niet goedkoper op”, vertelt Annabel.

“Maar we blijven doorgaan, of zoals Janis het zelf zegt: bleven goan! En altijd met een grote glimlach. Wat houdt hij ons daarmee recht. Janis is echt een voorbeeld voor velen. Nooit zagen of klagen, maar doorgaan, hoe hard het leven ook is voor hem.”

The post Janis De Zitter strijdt al jaren tegen ziekte van Huntington: “Waarschijnlijk een van laatste verjaardagen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Philipsen (2de) en De Lie (4de) kijken vol bewondering naar recordzege Cavendish: “Bijna 40! Maar Mark rijdt rond alsof het zijn eerste Tour is”

Bevoorrechte Belgische getuigen van Mark Cavendish’s recordzege in Saint-Vulbas: Jasper Philipsen (tweede) en Arnaud De Lie (vierde). Zij beleefden de historische sprint vanop de eerste rij. En kwamen diep onder de indruk. “Ongelooflijk dat hij dit nog voor mekaar krijgt. Dit gaan er hem niet veel meer nadoen.”

Lees meer »

Aangrijpende beelden van deurbelcamera tonen hoe peetouders in spe dolgelukkig vertrekken, maar enkele dagen later terugkomen met urne

De wereld van Jessie (32) en Nate (32) stortte in toen hun zoontje op 25 december 2023 doodgeboren werd. Op 23 december had het Amerikaanse koppel nog aan de zus en schoonbroer van Jessie gevraagd om de peetouders van Matty te worden. Hun deurbelcamera filmde hoe de peetouders in spe die dag dolgelukkig vertrokken, maar legde enkele weken later ook

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Brand in opvangcentrum Fedasil: 26-jarige Palestijn opgepakt voor brandstichting

De hulpdiensten snelden vrijdagvoormiddag naar het opvangcentrum van Fedasil in het West-Vlaamse Poelkapelle na een melding van brand. Eén persoon werd preventief afgevoerd ter controle naar het ziekenhuis. Een deel van het gebouw is onbewoonbaar verklaard, voor de bewoners wordt een noodopvang gezocht. De politie arresteerde een 26-jarige Palestijn voor brandstichting.

Lees meer »

SK Zillebeke is meteen ambitieus bij terugkeer: “Elke tegenstander zal het hier moeilijk krijgen”

Na een jaar zonder eerste elftal is SK Zillebeke weer helemaal terug. En niet zomaar om de tijd te doden: het trainersduo Diego Caron – Diederik Pattyn heeft grootse plannen. Ze mikken op een topvijfplaats dit seizoen, met de ambitie om op korte termijn naar derde provinciale te promoveren.
The post SK Zillebeke is meteen ambitieus bij terugkeer: “Elke

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »