Het jaar van het zwembad in Bredene: er zijn nog altijd veel vragen en bezwaren

De Dikke Van Dale mag dan al graaiflatie tot woord van het jaar verkozen hebben, in Bredene is dat ongetwijfeld ‘zwembaddossier’. Sinds het gemeentebestuur drie jaar geleden besliste een nieuw zwembad te bouwen op domein Grasduinen is het nooit meer stil geweest rond het dossier.

Het zwembadproject begon onder een goed gesternte in 2020. Een zwembadcommissie, waarin alle politieke fracties vertegenwoordigd zijn, bleek eensgezind achter het dossier te staan. Burgemeester Steve Vandenberghe kreeg de hele gemeenteraad aan zijn zijde.

Daar kwam in 2022, in volle inflatiegolf, plots verandering in toen Groen het geweer van schouder veranderde. “De jaarlijkse bijdrage, 30 jaar lang te betalen, is gevoelig gestegen (naar bijna 2 miljoen euro) en overtreft de draagkracht van de gemeente. Laat ons een kleiner bad bouwen op maat van onze inwoners”, kwam Koen Uittenhove in de gemeenteraad verklaren. Het leverde hem een verbale bolwassing van de burgemeester op die hem zo heugde dat hij begin dit jaar ontslag nam als gemeenteraadslid.

Charmeoffensief

Burgemeester Vandenberghe was vol onbegrip over de plotse watervrees van Groen maar besefte dat de aangewakkerde weerstand niet snel zou gaan liggen. Gewapend met een legertje experten trok de burgemeester dit voorjaar prompt naar zijn inwoners. “Bredene heeft nood aan dit zwembad, dat niet alleen onze inwoners zal bedienen maar ook een toeristische troef zal blijken. Het oude zwembad oplappen, is geen optie meer”, aldus zijn grootste pleitbezorger. De goegemeente leek, op enkele rabiate dissidenten na, Vandenberghes discours als zoete broodjes te slikken. Het charmeoffensief had gewerkt.

Maar toen dook plots duikclub Medusa bij monde van voorzitter Johan Metsu op in het debat. Bleek dat duikers straks geen plek meer zouden hebben in het Grasduinenzwembad wegens te ondiep. Het nieuws haalde zowaar alle nationale media. Burgemeester Vandenberghe en zijn college mochten opnieuw het bad in.

Duikclub

Met succes, zo bleek enkele weken geleden. “LAGO zal een strook in het bad dieper maken. In plaats van 1,8 meter zal het daar 2,2 meter diep worden. Voldoende om onze duiksport hier voort te zetten”, is Johan Metsu van Medusa opgelucht. “Ook de duikexamens zullen in LAGO gehouden kunnen worden.” Metsu was bovendien aangenaam verrast toen LAGO aangaf dat er ook een droge ruimte, waar duikspullen achtergelaten kunnen worden, en een duikflescompressor komen. “We sluiten 2023 dus zeker opgelucht af.”

“We staan aan de kant van onze inwoners en clubs” – burgemeester Steve Vandenberghe

Met intussen de eerste steen van het zwembad gelegd, leek de storm errond stilaan te gaan liggen. Maar dat was alweer buiten Groen (omgedoopt tot 8450anders) gerekend. “In de overeenkomst met LAGO is een streefcijfer van 200.000 zwembeurten per jaar opgenomen. Dat is zeer ambitieus, want dat betekent gemiddeld 560 zwembeurten per dag. In topjaren draait het Ter Polderzwembad rond de 65.000 zwembeurten. We zullen dus de omzet moeten verdrievoudigen”, berekende bestuurslid Bruce Verburgh, die erop wijst dat de gemeente in sommige situaties ook verantwoordelijk kan worden gesteld voor een onvoorzien exploitatieverlies. “De gemeente ontkent dit maar de gebeurtenissen bij LAGO Kortrijk-Zwevegem bewijzen het. Daar moet het stadsbestuur met extra miljoenen over de brug komen om te verhinderen dat zijn zwembad financieel kopje onder gaat door de slechte cijfers.”

CO2-neutraal

Ook Vicky Dereere, fractieleider van N-VA en tot nu ‘stille’ vennoot in het dossier, haalde op de laatste gemeenteraad enigszins verrassend uit naar LAGO. “Het bedrijf pakt uit met geothermische diepteboring waardoor het zwembad volledig CO2-neutraal zal zijn. Mooi, maar dit komt natuurlijk vooral LAGO zelf (financieel) ten goede. Wat met de zwemclubs, die vandaag nog altijd niet weten wat een zwembeurt zal kosten en of ze er überhaupt nog terecht zullen kunnen?”

Burgemeester Vandenberghe, verwonderd door Dereeres dissonante stem, verzekerde prompt dat Bredene niet rijdt voor LAGO. “Er is zoals beloofd overleg met de verenigingen en scholen gepland over gebruik, prijzen… Laat ons eerlijk zijn, de clubs moesten vroeger zo goed als niks betalen voor het gebruik van (het stilaan vervallen) Ter Polder. Straks kunnen ze terecht in een prachtig zwembad… Maar laat er geen twijfel over bestaan: we staan aan de kant van onze inwoners en clubs in dit verhaal, dat in 2024 voort wordt geschreven.”

The post Het jaar van het zwembad in Bredene: er zijn nog altijd veel vragen en bezwaren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Exit Rode Duivels betekent meteen einde voor heel wat EK-fandorpen

De uitschakeling van de Rode Duivels op het EK komt hard aan. Niet enkel bij de Duivels zelf en hun fans, maar ook bij de organisatoren van EK-dorpen in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is ondertussen zelfs al opgedoekt. Het zadelt heel wat organisatoren met een financiële kater op. “Natuurlijk hadden we graag wat meer wedstrijden kunnen tonen. Onze boekhouding

Lees meer »

Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo

De Ardooise producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo heeft een nieuwe CEO: Sabine Sagaert. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
The post Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »

Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Na net geen 50 jaar nam Lieven Vervenne ontslag uit het bestuur van het Davidsfonds Wevelgem. Afgelopen maandag werd hij uitgebreid bedankt voor wat hij op cultureel vlak heeft verwezenlijkt. Lieven zelf, die keek vooruit. Naar een volgende activiteit waarvoor hij de contacten aan het leggen was.
The post Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »