Vlaams Belang komt voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hooglede

Vlaams Belang heeft in de peilingen de wind in de zeilen. Ook in onze eigen provincie schieten de lokale afdelingen als paddenstoelen uit de grond. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 probeert Vlaams Belang ook in Hooglede mee te dingen naar de stem van de Hoogledenaar. Alexander Vandemaele is de voorzitter van de kersverse lokale afdeling en tevens ook de lijsttrekker voor de verkiezingen.

De 40-jarige technicus bij Zoutman woont sinds een kleine drie jaar op Sint-Jozef, De Geite in de volksmond. Voordien woonde hij in Izegem. Op het provinciaal secretariaat van de partij kreeg hij de vraag om als voorzitter zijn schouders onder het project in Hooglede te zetten. Tijd voor een kennismaking.

Hoe zijn ze bij jou terechtgekomen als voorzitter?

“Onze ondervoorzitter Hansje Vandendriessche heeft ons samengebracht als team. Hij was al een tijdje aan het broeden op het plan om lokaal in Hooglede een afdeling te starten. In augustus zijn we dan aan de slag gegaan en ondertussen draait het goed.”

“Ons bestuur bestaat momenteel uit vijf leden: de jongste is 20 en de oudste 59. We beschikken dus over een verscheiden team met zowel jongeren als senioren, mannen als vrouwen. Bovendien zijn ook alle delen van de gemeente vertegenwoordigd, zowel Gits, Hooglede, Sleihage als De Geite.”

Vlaams Belang doet het op nationaal vlak erg goed in de peilingen. Het is wellicht geen toeval dat jullie nu naar buiten komen in de gemeente?

“Toch wel. Sowieso was er al een tijdje een plan om iets te doen binnen de gemeente. In Hooglede is er momenteel geen alternatief voor de huidige drie partijen (CD&V, Allen 8830 en Groep 21, red.). Wij willen de inwoners een alternatief aanbieden en gaan ons niet verschuilen achter een andere naam of coalitiepartij. Zelf heb ik altijd al rechts gedachtegoed gehad. Wat me enorm opvalt is dat mensen er nu voor uitkomen dat ze rechts zijn. Vroeger werden we scheef bekeken. Nu krijgen we veel steunbetuigingen, ook uit onverwachte hoek. De mensen zijn het beleid beu en willen kiezen voor iets anders.”

Komen jullie met een voltallige lijst van 21 kandidaten en wat zijn de ambities?

“In een ideale situatie komen we met een voltallige lijst. We zijn momenteel nog op zoek naar heel wat kandidaten om de lijst mee te ondersteunen. Graag ook nog wat bekende koppen die zich willen scharen achter ons project. Uiteraard mag je gemeentepolitiek niet projecteren op de nationale politiek. Maar als we de cijfers van de federale verkiezingen van 2019 erbij nemen, zouden we in Hooglede op vier zetels uitkomen. Dat is ook het aantal zetels dat we minstens hopen te behalen.”

Waar liggen de klemtonen binnen jullie programma? Wat kan en moet anders?

“Binnen ons bestuur heeft elk zijn eigen accenten. Zo leg ik de klemtoon op veiligheid, specifiek op verkeersveiligheid. Onze ondervoorzitter houdt zich bezig met jeugdwerking. Zo moeten er meer mogelijkheden komen voor onze jeugd. Als boerengemeente willen we ook een betere ondersteuning voor de lokale landbouwer. Over het algemeen wordt er te weinig geluisterd naar de mensen, wij willen dat luisterend oor bieden.”

Het cordon sanitaire maakt een samenwerking met Vlaams Belang onmogelijk. Zien jullie mogelijkheden om dit in Hooglede te verbreken?

“We staan open voor een samenwerking met andere partijen, zonder onszelf daarbij volledig weg te cijferen. De kiezer zal natuurlijk eerst beslissen hoe de kaarten verdeeld worden. Een peiling van Het Nieuwsblad gaf wel aan dat niemand bereid is tot samenwerking met ons. Indien er geen overeenkomsten zijn, zullen we zeker onze belangen verdedigen vanuit de oppositie.”

Het worden de eerste gemeenteraadsverkiezingen zonder stemplicht. Zal dat zijn invloed hebben?

“De afschaffing om verplicht te gaan stemmen zal wellicht in het nadeel van Vlaams Belang spelen, waarschijnlijk heeft men dat ook om die reden doorgevoerd. Het is aan ons om de mensen tot in het stembureau te krijgen. Elke stemt telt, zeker in een kleine gemeente zoals Hooglede.”

The post Vlaams Belang komt voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hooglede is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Reuzenslang Ronaldo bevallen van 14 kleintjes, en dat is heel straf: “Al negen jaar geen contact met andere slangen”

Een reuzenslang die negen jaar geleden na onderzoek door een Britse dierenarts tot “mannetje” werd verklaard, heeft ophef veroorzaakt op een Engelse universiteit. Niet alleen blijkt de nog levende boa constrictor van de City of Portsmouth College een vrouwtje; Ronaldo is ook moeder geworden van veertien jonkies. De slang had de voorbije negen jaar geen enkel contact met andere slangen.

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

Een wieltjeszuiger van AI

19:18 In het zog van Nvidia verkent ook de Amerikaanse producent van geheugenchips Micron ongekende hoogten op de beurs. Woensdag moet Micron bewijzen dat het die steile opgang waard is.

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Taboe sneuvelt: federale regering gaat asielzoekers tijdelijk in vijf Brusselse hotels opvangen

Jarenlang was het ‘een rode lijn’ voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: geen hotelplaatsen voor asielzoekers. Maar omdat anders 728 vrouwen en kinderen op straat moeten slapen, regelt federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) nu toch hotelbedden voor hen. Dat staat te lezen in haar nota aan de ministerraad, die HLN kon inkijken. Welk prijskaartje hangt aan deze

Lees meer »