Na noodkreet door burgemeesters over wateroverlast in Westhoek volgt 4,3 miljoen euro investering van Vlaams Klimaatfonds

De Vlaamse regering heeft beslist om een extra budget van 4,358 miljoen euro van het Vlaams Klimaatfonds vrij te maken voor investeringen in het IJzerbekken. Die investeringen kaderen in het grotere plan van ‘Weerbare Westhoek’ om scenario’s zoals de zware wateroverlast in november 2023 te vermijden. Het totale prijskaartje van de korte termijn maatregelen werd geschat op 68 miljoen euro, waarvoor er al een budget was van 10 miljoen euro. Die spaarpot wordt nu nogmaals gespijsd met 4,358 miljoen euro.

De Vlaamse Regering maakt extra snel een budget van 5,358 miljoen euro vrij om te investeren in watergebieden, die de afgelopen jaren getroffen werden. 1 miljoen euro gaat naar de Demervallei en maar liefst 4,358 miljoen euro gaat naar de IJzervallei waar de gevolgen van de grote wateroverlast afgelopen november nog steeds duidelijk zijn. “De watersystemen in de getroffen gebieden moeten aangepakt worden om rampen door wateroverlast of droogte en de bijhorende schade voor mens en natuur zoveel mogelijk te beperken”, stelt minister-president Jan Jambon (N-VA).

Duurzame maatregelen

De taskforce ‘Weerbare Westhoek’ stipte in opdracht van minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) maatregelen uit op korte, middellange en lange termijn. Door het extra budget vanuit het Vlaams Klimaatfonds kunnen een aantal van die vele projecten versneld uitgevoerd worden. In de parktijk zal dit de komende 3 à 4 jaar gebeuren. “Dat geld is hard nodig en zal gebruikt worden om zo snel mogelijk de schop in de grond te steken, waar het meest nodig is”, vult minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan.

Specifiek zal er werk gemaakt worden van verlaagde oeverzones bij de Poperingevaart en brede en flauwe oevers bij de Grote Beverdijkvaart. Ook de Bollaertbeek in Ieper zal opnieuw gemeanderd worden en verschillende projectgebieden in de IJzervallei zullen hersteld worden met een wateropbergende functie enzovoort. Door dergelijke ingrepen wil men de structuurkwaliteit van de waterlopen verbeteren, onnodige afvoer beperken opdat de grondwaterstanden minder diep zouden wegzakken.

Volgens de plannen van het Vlaams Klimaatfonds willen ze met deze maatregelen ook CO2 vasthouden en zijn deze ook volgens de principes van het grotere project ‘Blue Deal’.

The post Na noodkreet door burgemeesters over wateroverlast in Westhoek volgt 4,3 miljoen euro investering van Vlaams Klimaatfonds is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna volledig zesde middelbaar moet blijven zitten door een buis voor Nederlands: “Niet moeilijk na meer dan 2 jaar zonder les”

Bijna alle laatstejaarsstudenten van het atheneum in Ukkel moeten hun jaar overdoen omdat hun kennis van het Nederlands onvoldoende is. Dat melden RTL en Bruzz. Onterecht, vinden de ouders en leerlingen zelf, aangezien ze bijna drie jaar geen Nederlands hebben gehad door een gebrek aan leerkrachten. “Ze hebben een examen moeten afleggen dat peilde naar vaardigheden die ze niet hebben

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Claude Vindevogel uit Diksmuide staat met zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ op het MENT-podium in Diksmuide

Op de Grote Markt in Diksmuide verwelkomde MENT bekende, maar ook minder-bekende artiesten. Claude Vindevogel uit Diksmuide is al altijd bezig geweest met muziek, maar op nationaal vlak is hij niet zo populair. Toch kreeg hij van de zaakvoerders van MENT eveneens een uitnodiging om zijn zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ te zingen voor het publiek. Weldra zie je zijn verschijning

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Het bewogen leven van SUM 41-frontman Deryck Whibley: “Thuis kon ik amper tien minuten op mijn benen staan”

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in

Met veel enthousiasme slaan de Landelijke Gilde Wingene en Ferm Wingene binnenkort de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: een pop-up-zomerbar. Op 5, 6 en 7 juli is iedereen van harte welkom om met spijs en drank te genieten van dit gezellige initiatief.
The post Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in appeared first on

Lees meer »

Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel geopend

Het gemeentebestuur en de politie openden onlangs officieel de nieuwe regiopost Staden van politiezone Arro Ieper. De post Staden ruilde zijn oude plek aan de Passendalesteenweg in voor een nieuwe stek in de Hospitaalstraat. Voortaan is de lokale politie te vinden midden in de gemeente, dicht bij de gemeentelijke dienstverlening.
The post Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »