“Mensen snappen systeem niet”: fietsstraten nog niet helemaal ingeburgerd in Langemark

De invoering van de fietsstraten bij de scholen hebben volgens de schooldirecteurs wel een positief effect op de snelheid van de auto’s, maar het verbod om fietsers in te halen wordt veel minder gerespecteerd. Daarom lanceert de gemeente eind januari een nieuwe sensibiliseringscampagne. Boetes zijn er echter nog niet uitgeschreven.

Ruim een jaar geleden kregen de Zonnebekestraat, Korte Ieperstraat, Klerkenstraat, Sint-Juliaanstraat en Nieuwplaats nieuwe markeringen en borden waardoor ze fietsstraten werden, maar volgens Mieke Deraedt, directeur van VBS Madonna en VBS Sint-Juliaan is het voor veel mensen nog niet duidelijk dat fietsers er niet mogen worden ingehaald. “Vooral in de Madonna merk je duidelijk dat de snelheidsbeperking van 30 km per uur niet wordt gevolgd en dat het inhalen van fietsers nog steeds gebeurt”, aldus Mieke. “Het zal altijd wel een positief effect hebben, maar we zijn nog ver van de ideale situatie. Het blijft een moeilijk punt. Ongeduldige bestuurders blijven fietsende kinderen inhalen en veel te snel rijden. De zone 30 wordt echt niet gerespecteerd. Onze gemachtigde opzichters moeten soms aan de kant springen. Het kan hier dus echt eens verkeerd aflopen.”

“Ongeduldige bestuurders blijven kinderen inhalen” – directeur Mieke Deraedt

Directeur Marleen Dejaeger van GO! Ter Berken in Langemark ziet wel een duidelijk positief effect. “We zien wel dat de auto’s veel trager rijden”, zegt Marleen. “Het geeft meer een veiligheidsgevoel. We zijn dus zeer tevreden met de invoering van de fietsstraten. Ik heb ook wel de indruk dat de meeste bestuurders zich aan de regels houden en de fietsers niet inhalen in de fietsstraat. Dat is toch mijn ervaring als ik met de fiets naar school kom. Het is ook niet zo’n lange straat, dus zo moeilijk is het niet om dat vol te houden. Ook snelheidsduivels hebben we hier nooit gehad.”

Extra campagne

Ook schepen van Mobiliteit Jean-Marie Callewaert (Vooruit) ziet een positief effect op de snelheid, maar ook dat veel autobestuurders fietsers blijven inhalen in de fietsstraten. “Ik denk dat zowat de helft de regel respecteert om achter fietsers te blijven. Maar veel mensen weten niet dat ze fietsers niet mogen inhalen. We hebben intussen bij een evaluatie beslist om een extra sensibiliseringscampagne te doen. In het begin van de fietsstraten komen er tegen eind januari nadarhekken met banners die autobestuurders erop zullen wijzen om achter de fietsers te blijven.”

De schepen wil vooral preventief blijven werken. “De politie wijst mensen er al op en er staan wijkagenten aan de scholen. Zijn er boetes uitgeschreven? Ik denk van niet. Het is ook niet de bedoeling is om mensen te beboeten. Ik denk dat het beter is om de mensen preventief te wijzen op de regels. Er is dus nog wat werk aan de winkel”, besluit schepen Jean-Marie Callewaert.

The post “Mensen snappen systeem niet”: fietsstraten nog niet helemaal ingeburgerd in Langemark is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck: “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. versterken”

Vanaf dinsdag 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle in Middelkerke het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ twaalf bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.
The post Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »