Fien schrijft boek over fietsvakantie met de kinderen: “Impulsieve beslissing”

“Ik wil onze ervaringen met gezinnen met kinderen delen. Er bestaat weinig literatuur over lange tijd reizen met het gezin per fiets. Die leemte wil ik opvullen”, vertelt Fien Huysentruyt.

Samen met hun twee kinderen Sookie (8) en Ralph (6) trokken Fien (36) en Brecht Maes (34) in de snikhete zomer van 2022 gedurende drie maanden met de fiets door Frankrijk en Spanje. Ze legden 4.600 kilometer af. De eerste drie weken trokken ze door Frankrijk, daarna drie ten zuiden van de Pyreneeën om zo van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee te fietsen. Daarna ging de tocht huiswaarts via het Juragebergte. Fien hield gedurende de hele trip een dagboek bij. “Oorspronkelijk dacht ik deze nota’s gewoon uit te schrijven om ze aan vrienden en kennissen te bezorgen. Uiteindelijk is het een boek van 120 bladzijden geworden over wat zo’n avontuur kan inhouden.”

Begin 2022 vroegen Brecht en Fien ouderschapsverlof aan om eind april te kunnen vertrekken. “Het was een vrij impulsieve beslissing, maar we vonden dat we over speciale avonturen niet te lang mochten nadenken. We zochten en vonden de geschikte elektrische fietsen, goedkope fietstassen, tweedehands en geleende fietskarren en een tweedehands tent.”

Vertrekken tijdens het schooljaar was geen groot probleem: huisonderwijs aanvragen voor Sookie ging gemakkelijk en de school gaf boeken mee. Ralph was nog niet leerplichtig. “Het lesgeven ging vlot. Zodra we in Spanje arriveerden, ging het kwik de lucht in. Mede daardoor werd het moeilijk voor Sookie om zich te concentreren. Het zorgde voor stress en we beslisten om het schoolwerk uit te stellen tot we terug waren.”

Basisbehoeften

Frankrijk is een heerlijk land voor fietsers en in vergelijking met Spanje een luxe. Door de hitte was fietsen in de voormiddag de boodschap. Willen of niet, ze moesten de zuiderse manier van leven enigszins volgen. De basisbehoeften kregen voorrang. Brecht vertelt: “Het materiaal regelmatig controleren en zorgen voor voldoende water en eten. In Frankrijk stond stokbrood met choco elke dag op het menu. Overdag droogde het stokbrood uit waardoor de kinderen wel heel hard moesten bijten. Dat kostte Snookie zijn vier snijtandjes, gelukkig nog de voorlopige. s’ Avonds aten we vaak een rijstschotel. We kochten die ‘s morgens diepgevroren en die ontdooide overdag. Drinkwater vulden we onderweg bij. Op de moeilijke stukken, vooral in Spanje, stopten regelmatig auto’s en mensen vroegen of we eten of drinken nodig hadden. Ook in de kleine dorpen konden wij een en ander vinden. In woestijngebieden liet de navigatie ons soms in de steek en dat maakte het nog avontuurlijker. Het grootste probleem stelde zich als de batterijen van de fietsen leeg dreigden te raken. We moesten dan om een heuvel op te geraken, de karren losmaken en met man- en vrouwkracht de helling nemen. Daarna weer de kar aan de fiets en vooruit. We konden vaak de tent op een camping opzetten. Lukte dat niet, dan maar bij een voetbalveld of kerk. We legden altijd contact met mensen uit de buurt om elektriciteit voor de fietsbatterijen gsm te vinden.”

Het avontuur van de fietsers staat nu te boek. “Het is geen dagboek geworden. Ik heb het geheel opgedeeld in hoofdstukken over onder andere de voorbereiding, het budget en de routes. Uiteraard is de praktische info aangevuld met heel wat anekdotes”, vertelt Fien.

Werken om te leven

“Het is fysiek zwaar, maar voor ons echt een droom die onze verwachtingen heeft overtroffen. Zoals het in het boek te lezen is, krijgen de basisbehoeften voorrang. Wij willen niet enkel leven om te werken, maar werken om te leven. Dit smaakt naar meer, wellicht in een andere vorm. Onze dochter houdt niet echt van zelfstandig fietsen en zij wordt te groot voor de fietskar. In de zomer gaan we op wandelontdekking in de Alpen”, zegt Fien.

“We willen onze ervaringen delen. We dromen van een soort basiskamp in verbinding met de natuur om onze passie door te geven. We helpen graag met praktische voorbereidingen, kunnen begeleiden zodat iedereen die ook zo’n avontuur wil aangaan, thuiskomt met een vederlicht hoofd”, besluit het koppel. (MVD/foto’s MVD)

Het boek kost 20 euro en is te koop via de website www.buiten-kans.com of via Fien op 0474 35 22 96.

The post Fien schrijft boek over fietsvakantie met de kinderen: “Impulsieve beslissing” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats

Het vroegere gemeentehuis, feestzaal De Gouden Hoorn en twee woningen in de Kapelleriestraat ruimen plaats voor appartementen in Staden. In de plaats komt een woonproject met 26 appartementen, twee handelsruimtes en een ondergrondse parking.
The post Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats appeared first on KW.be.

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.
The post Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen

De bushalte op het Rameplein in Tielt, die sinds de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan niet meer bediend wordt door De Lijn, zal half augustus plaats ruimen voor een kleine nieuwe openbare groenzone. Ook elders in de stad staan enkele onthardingsprojecten gepland.
The post Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »